Eeuwling geeft jubileum van Brederodes alsnog kleur

0
245
Brederodes jubileum

De coronacrisis gooide twee jaar geleden, toen voetbalvereniging Brederodes de eerbiedwaardige mijlpaal van honderd jaar haalde, de plannen om een groots jubileum te vieren totaal in de war. 

NIEUWEGEIN – Twee jaar na dato konden de festiviteiten alsnog doorgaan: Brederodes, inmiddels 102 jaar oud, vierde rond de oprichtingsdatum alsnog op grootse wijze de status van eeuwling met een flinke geschiedenis. Op 18 maart 1921 richtten destijds enkele jongeren een voetbalvereniging op: die nieuwe vereniging heette aanvankelijk Hercules. Op aanwijzing van het toenmalig bondsbestuur werd de oorspronkelijke naam snel gewijzigd in Brederodes. De vereniging vond met name bij de jeugd veel enthousiasme. Van een honderdtal leden verloor de club snel een deel. Een vaste kern vocht echter voor het behoud van Brederodes en zorgde ervoor dat in het seizoen 1921-1922 aan de competitie van de UPVB (de huidige afdeling Midden van de KNVB) kon worden deelgenomen. Na deze beginperiode bleef de vereniging een belangrijke plaats innemen in de samenleving in Vianen.

Dat werd rond de oprichtingsdatum uitgebreid bij stilgestaan. Op de eerste avond van de festiviteiten sneden erelid en oud-voorzitter Bep Kemp en een andere oud-voorzitter, Toon Oorschot – twee van de oudste leden van Brederodes – een gigantische taart aan. Een dag later was het groot feest, met de party van Qmusic en een optreden van zanger Henk Dissel.

Klik op Brederodes voor het laatste artikel over de club.
Klik op Brederodes voor meer informatie over de club.