Eerste seizoen bij Spui bevalt Niels de Zwarte uitstekend

0
186
Niels de Zwarte vv Spui

SPUI – Voor Niels de Zwarte was er bij FC Axel niet of nauwelijks vooruitzicht op een basisplaats of meer speelminuten in het eerste elftal. Daarom besloot hij verder te kijken, al viel de keus van zijn nieuwe club redelijk dicht bij huis. Sinds dit seizoen speelt hij bij vierdeklasser v.v. Spui. De overstap bevalt de 25-jarige middenvelder uitstekend.

“Vanwege mijn studie kan ik maar één keer trainen per week en mede ook daardoor speelde ik niet bij FC Axel. Qua niveau is het voor mij dan ook geen grote stap terug, omdat ik ook vooral mijn wedstrijden speelde in het tweede elftal. De stap naar Spui was voor mij misschien wel een logische, want ik werd door de club benaderd of ik interesse had in een overstap. Vorig seizoen haalden ze net geen nacompetitie, dus ik had direct wel een prima gevoel bij de keuze.”

Tot op heden voelt De Zwarte, die als voetballer bij FC Axel zowel in de jeugd als senioren over het algemeen in de as speelde, zich prima thuis. Ook bij de vierdeklasser is hij steevast actief als controleur op het middenveld en speelt hij wekelijks. “We hebben een leuk team en bezitten ook over kwaliteit om in de linkerrij te kunnen meedoen. Dit seizoen spelen we gelijk tegen de koploper en  verliezen dan tegen een ploeg uit de rechterrij. Die wisselvalligheid zorgt ervoor dat we nog niet in de buurt komen van de prestaties van vorig jaar. Het doel was om minstens dat niveau te evenaren en daar zijn we dus nog niet in geslaagd.”

Blessures van bepalende spelers zoals Colin Kalisvaart en op sommige momenten niet scherp genoeg zijn tijdens wedstrijden.  Het zijn voor Spui enkele factoren die volgens De Zwarte daarbij een voorname rol spelen. “De selectie is misschien in de breedte wat te krap, waardoor we na een goede start op een gegeven moment wat wegzakten. Toch denk ik dat we aan het eind van de rit nog best dichtbij onze doelstelling moeten kunnen komen. Daarvoor hebben we voldoende wedstrijden gespeeld die perspectief bieden.”

De middenvelder, die bij FC Axel ook geregeld als back speelde, is nog druk bezig met zijn studie, waardoor hij het voetbal kan gebruiken als een welkome ontspanning. “Ik zit nu in mijn vierde jaar aan de KOB, Kader Opleiding Bouw. Een intensieve opleiding waarbij ik ook nog veertig uur per week werk voor Simons Bouwgroep. Het fijne is, dat ik van de trainer het vertrouwen krijg en wekelijks in de basis speel. Tot nu toe draai ik een redelijk seizoen, al denk ik wel dat het nog beter kán en ook nog beter moét. Zo zelfkritisch ben ik wel. Een speler die ergens echt bovenuit steekt, zo zie ik mezelf niet. Ben eerder die ‘stille kracht’, waarvan je meestal pas merkt wat de impact is als die niet meedoet. Dat is wat ik vaker hoor van mensen en dat vind ik wel een mooie typering.”

De overstap naar Spui, was er toch wel eentje waarover de Axelaar een tijdje heeft moeten nadenken. “Ik heb mijn hele leven als voetballer, in jeugd en senioren, rondgelopen daar in Axel. Die twintig jaar laat je niet zomaar los. Maar het was voor mij de doelstelling om vooral plezier te hebben in het spelletje. Dat was ik een beetje verloren en dat heb ik nu weer hervonden. En als je jezelf op je gemakt voelt en plezier hebt, dan komt de prestatie uiteindelijk vanzelf. En als je gewoon mág spelen, dat is gewoon prettig. Bij het tweede speelde ik, was het ook leuk maar ik wilde graag in een eerste elftal spelen. Die kans kreeg ik bij Spui en daar ben ik ze wel dankbaar voor.”

Klik op VV Spui voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Spui voor meer informatie over de club.