Doorgeschoven Siva Ken Aigbosuria wil ook imponeren met Virtus 1

0
147

Hij is ‘al’ 42 jaar en is dit seizoen toch pas begonnen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Siva Ken Aigbosuria was altijd jeugdcoach, kreeg vorig jaar de kans als trainer van Virtus 2 en de clubleiding schoof hem afgelopen zomer naar voren als oefenmeester van het vlaggenschip van de derdeklasser uit Zevenbergen.

Virtus 2 beleefde afgelopen seizoen een vliegende seizoenstart. Onder leiding van de nieuwe trainer Siva Ken Aigbosuria verloor het elftal in de eerste seizoenshelft slechts eenmaal. Daarna kreeg de oefenmeester te maken met een situatie die herkenbaar is voor veel trainers die een tweede elftal coachen: het vlaggenschip kampte met de ene na de andere blessure en schorsing, waardoor hoofdtrainer Jorco de Kock telkens een beroep deed op de spelers van Aigbosuria. “Handig voor het eerste, maar minder leuk voor ons”, zucht de in Dordrecht woonachtige coach. “Na de winterbreak ging het met ons tweede team stukken minder. Wij moesten op onze beurt gebruikmaken van jeugdspelers. Niets mis mee, maar we zakten hierdoor helaas wel hierdoor naar de vijfde plaats op de ranglijst.”

TWEEDE SEIZOEN
Gelukkig zijn de rollen dit seizoen voor Aigbosuria omgedraaid wat het uitwisselen van spelers betreft. Nadat De Kock zijn afscheid aankondigde, zag de clubleiding in de Dordrechtenaar de ideale opvolger, wat Aigbosuria zag als een enorm compliment. “Ik vind het een eer dat ik de kans krijg om aan de slag te gaan als coach van Virtus 1. Ik heb vorig jaar een heel mooi eerste seizoen gehad bij de club. Ik ken de spelers van de selectie en de jeugdspelers en weet wat de club graag wil: goed presteren in de derde klasse. Met z’n allen gaan we ons uiterste best doen om dit voor elkaar te krijgen. Ik wil van de selectie een hechte eenheid maken, jeugdspelers kansen geven in het eerste en ervoor zorgen dat iedereen geniet van de trainingen en wedstrijden.”

JEUGDCOACH
Aigbosuria had in eerste instantie nooit de intentie om hoofdtrainer te worden. Hij vond het jarenlang veel leuker om jeugdelftallen te trainen. Maar als jeugdcoach van het Rotterdamse Xerxes begon het toch te kriebelen: de trainer behaalde zijn TC2-diploma en is nu dus begonnen aan zijn eerste jaar als eindverantwoordelijk van een eerste team. “Voetbal is mijn alles en ik vind deze uitdaging geweldig. Ik volg de binnenlandse en buitenlandse competities op de voet en sta zelf ook het liefst elke dag op het veld.” Aigbosuria is overigens niet het type dat graag over spelsystemen praat. “Ik spreek niet vaak over 1-43-3 en 1-4-4-2, ik vind het veel belangrijker dat iedereen zijn persoonlijke taken goed uitvoert. Wat doe je bij balverlies? Wat doe je bij balbezit? Daarover laat ik mijn spelers nadenken. Ik voer veel een-op-een-gesprekken en vind het interessant om een team te smeden van een groep individuen.”

Virtus eindigde vorig seizoen achtste, het jaar daarvoor werd de blauw-witte formatie tweede. Wat is de doelstelling van Aigbosuria en zijn mannen? “We willen bovenin meedraaien in de derde klasse. Ik hoop dat iedereen veel plezier heeft, ikzelf heb er in ieder geval heel veel zin in. Elke training sta ik lachend op het veld.”