Vrouwen ZVG/Cagemax debuteren in eredivisie

0
179

ZVG/Cagemax is op weg zich tussen de bolwerken van het nationale zaalvoetbal te voegen. De vrouwen komen al uit op het hoogste niveau, de eredivisie. De mannen willen naar dat niveau toe. Vorig seizoen lukte het net niet te promoveren. Nu is het kampioenschap en de stap naar de eredivisie het belangrijkste doel. De vrouwen dienden als voorbeeld. Met Adnan Abdi, trainer/ coach van de vrouwen, praten wij bij over de stormachtige ontwikkeling van zijn team.

GORINCHEM – Het vrouwenteam is pas 24 maanden bij elkaar. In het eerste seizoen draaiden zij mee in een minicompetitie van de Proxsys League. Abdi is zich gaan verdiepen in het vrouwenvoetbal. ,,Ik ben alle zaterdagen op de voetbalvelden gaan kijken. Vooral bij de bolwerken SteDoCo, GJS en Sleeuwijk. Van daaruit ben ik de meiden gaan benaderen en zijn wij in de KNVB-competitie gaan spelen. Gezien ons niveau konden wij meteen in de hoofdklasse instromen. In een aantal oefenwedstrijden bleek dat er potentie genoeg was. Vanaf dag één stonden wij bovenaan. Niemand wist aanvankelijk raad met onze speelstijl, want wij zetten vol druk. Wij waren niet te stoppen en werden kampioen.”

Abdi werkt met dertien speelsters en twee keepsters. ,,Vaak moesten wij rouleren omdat er slechts vijf speelsters tegelijk in het veld kunnen.” Abdi, geboren in Somalië, vraagt veel van zijn speelsters. ,,Ik wil dat zij in de wedstrijden alles geven. Zij moeten na afl oop in de spiegel kunnen kijken en constateren dat dat ook gebeurd is. Ik koppel ook terug naar mijzelf. Een keer heeft de groep een bekerwedstrijd verloren vanwege een tactische fout van mij. Dat heb ik mijzelf echt aangerekend. Ik heb mijn excuses aan de groep aangeboden.” Adnan Abdi is ervan overtuigd dat hij de beste vrouwen uit de regio in zijn team heeft. ,,Er ontgaat mij niets, dus weet ik dat er elders geen meiden lopen die nu aan zouden kunnen sluiten. Ik kijk wel naar jonkies, want de jeugd heeft ook bij mij de toekomst.”

Volgend seizoen wordt de ervaren trainer/coach Johan van der Hoek aan het vrouwenteam toegevoegd. ,,Daar ben ik blij mee, want ik ben nog steeds een beginnend trainer. Van Johan kan ik nog veel leren. Wij willen het vrouwenvoetbal echt op de kaart zetten en wij willen de meiden beter maken.” ZVG/Cagemax wil met de vrouwen hogerop.

Dat in tegenstelling tot veel clubs uit andere hoofdklassen. “Wij gaan wel die verre reizen maken en wij kunnen het niveau aan, dat is bewezen in een oefenwedstrijd tegen TPP/ Rotterdam. Van de voormalig landskampioen werd gewonnen. Het team is zo leergierig. Als ik op het bord looplijnen uitleg, wordt dat meteen opgepakt. Bijzonder is dat voor een aantal vrouwen van ons team Oranje in beeld komt.

Abdi combineert zijn trainerschap bij ZVG/Cagemax komend seizoen met het trainerschap van het vrouwenteam bij tweedeklasser GJS. ,,Het is een jong team met potentie. Vorig seizoen hebben zij zich nipt veilig gespeeld. Dat moet beter.”