DIOZ staat in de schijnwerpers

0
127

Beter licht, een lager verbruik en moderne apparatuur. De vorige lichtinstallatie bij DIOZ was inmiddels zo verouderd, dat ‘nieuw materiaal’ gezocht moest worden bij de sloop. Maar met nieuwe LED verlichting staat de club voorlopig weer in de schijnwerpers.

Tic_253688Een aparte kast op het sportpark, die voorverwarming nodig had, om de velden te kunnen voorzien van licht. Het klinkt als tientallen jaren terug in de tijd, maar tot het begin van dit jaar was het voor de club uit Zegge gewoon de realiteit. En dus kwam het plan om de verlichting eens aan te pakken allesbehalve ongelegen, vertelt Peter Dam, die namens de club het project in goede banen moest leiden. “Qua modernisering moest er best een inhaalslag gemaakt worden, gelukkig zag de gemeente dat nu ook.”

Sloop

En dat de gemeente Rucphen dat zag, had voor een deel ook te maken met de samenwerking tussen voetbalverenigingen en hockeyclub. “De voorzitter van Rood-Wit heeft eigenlijk, alweer een jaar geleden, het voortouw genomen. Toen konden ze dit samen, met de steun van gemeente, op alle sportparken realiseren.” Zoals gezegd was de 71-jarige Dam er nauw bij betrokken, hij was zelfs niet te beroerd om ook even de handen uit de mouwen te steken. “Toen alle masten verwijderd waren, heb ik samen met een aannemertje geulen gegraven. Vervolgens zijn de kabels gelegd, zijn er nieuwe lichtpalen gekomen en zijn de masten weer aangesloten. Ongeveer vijf weken later was het allemaal klaar, helemaal up-to-date.”

Sinds het begin van dit jaar beschikt de club over twaalf lichtmasten, allemaal voorzien van LED verlichting, en dat was niet voor zijn tijd. “Die vorige masten stonden er misschien al wel een jaar of 40. Elke keer ging er weer wat kapot en het materiaal was nergens meer te krijgen, alleen bij de sloop. Dat kastje stond ook gewoon op het veld, hartstikke gevaarlijk natuurlijk.” Alles is nu netjes en veilig opgeborgen op een centraal punt, in een apart hok, maar zonder de gemeente was het niet gelukt. Moet hij eerlijk bekennen. “Dan konden wij het natuurlijk nooit voor elkaar krijgen, het duurde even, maar gelukkig gingen ze akkoord.”

Alle tijd

Toen door de komst van corona nog wat twijfels ontstonden, besloten ze toch door te zetten. “Het kwam misschien wel goed uit, de velden werden toch niet gebruikt.” Voor Dam, die inmiddels al 53 jaar lang lid is van DIOZ, was een belangrijke taak weggelegd in het hele proces. “Toezien dat ze niet ons veld kapotreden, de boel een beetje coördineren en de mannen voorzien van een bakje koffie. Ze hadden last van regen en sneeuw, dan is een warme bak koffie wel lekker.” Hij weet precies waarom ze hem die taak hebben gegeven. “Ik ben AOW’er, dus ik heb de tijd. Jij zit toch maar hele dagen thuis, zeggen ze dan.”

Het is voor de inwoner van Zegge toch ook ‘zijn clubje’. “Ik heb er gevoetbald, ben leider geweest bij de jeugd, bij de senioren en sinds een jaar of zeven zit ik in het bestuur.” En als er gerenoveerd moet worden, bellen ze Dam. “Haha, je zou het wel denken. Tijdens de renovatie van de kantine was ik er ook bij!” Met de verlichting is hij in ieder geval meer dan tevreden. “Minder kosten en beter licht.” Nu is het hoofdveld aan de beurt. “Drainage en nieuwe sproeiers. We kunnen het beter nu doen, dan is alles straks ‘spic en span’ als het seizoen weer begint.” En ook daar is hij natuurlijk weer bij.

Klik hier voor meer informatie over DIOZ

Klik hier voor meer artikelen over DIOZ