JO19 wordt tweede selectie-elftal bij DESK onder leiding van Jelle Hakkert

0
311

De huidige JO19-1 van DESK is volgend seizoen voor een groot gedeelte het tweede selectie-elftal van de club, onder leiding van Jelle Hakkert. Door de hele ploeg over te hevelen naar de selectie verwacht DESK in de toekomst betere aansluiting te hebben tussen het eerste en het tweede. Bovendien is dit het juiste moment om de stap te zetten, want deze lichting zit vol talenten die het eerste daadwerkelijk kunnen halen.

werktalent_255550Hakkert speelde zelf vijftien jaar in het eerste van DESK, in de goede tijd. Hij weet als geen ander hoe het kan zijn. Maar tijden veranderen. “Ja, dat heeft er toe geleid dat je goed moet kijken naar wat je kunt met de beschikbare spelers. DESK heeft vorig jaar gekozen om op zaterdag te gaan spelen, dan moet je onderaan beginnen. Met die keuze is het hele tweede elftal weggevallen. Wij vinden als DESK zijnde dat een volwaardige selectie ook een tweede elftal nodig heeft.”

Dus werd er gekeken naar de mogelijkheden om een tweede selectie-elftal te creëren. “Als je het geleidelijk aan doet, kom je steeds niet aan de aantallen. Heb je twintig spelers en komen er zes over vanuit de jeugd, dan heb je nog steeds geen twee elftallen. Dan gaan spelers ergens anders spelen en een jaar erop komen er weer vijf door. Dat is geen optie, zo kom je nooit meer aan een tweede team. Daarom hebben we met spelers van de JO19 gesproken, over wat we de komende jaren voor ogen hebben met DESK. Welke positie ze kunnen innemen en wat er nodig is om te gaan bouwen.”

“Dat heeft er toe geleid dat de spelers hebben gezegd: ‘hier gaan wij in mee’. Dat betekent dat een heel groot gedeelte van de huidige JO19-1 vervroegd over gaat naar de selectie. Het wordt DESK 3, maar is dan het tweede selectie-elftal”, legt Hakkert uit. De trainer, die deze talentvolle lichting traint vanaf de Onder 17, weet dat zijn jongens nu meteen kunnen gaan wennen aan seniorenvoetbal. “Dat is wel even wat anders dan spelen in de jeugd. Vooral de fysieke weerstand en ook een stukje tactisch vermogen waar zij zich tegen moeten wapenen. Maar er zit talent genoeg in die selectie, anders zou ik het niet doen. Omdat ze selectie worden moet het jeugdige eraf en ze moeten daadwerkelijk een ontwikkeling door gaan maken. Er lopen echt wel wat spelers bij die in potentie de stap kunnen maken, misschien volgend jaar en misschien het jaar erop.”

De resultaten zijn in eerste instantie niet van enorm belang bij het tweede selectieteam. Het gaat om ontwikkelen en doorstromen. “Er zijn kansen genoeg. Iemand die nu goed is wordt misschien ingehaald door iemand die nu pas zestien is en nog een ontwikkeling door moet maken. Het gaat ons om de ontwikkeling van deze talentvolle groep spelers. En dat we – met jongens uit deze groep – uiteindelijk met DESK 1 op een hoger niveau kunnen spelen.”

Welk niveau dat is moet de toekomst uitwijzen, weet Hakkert. “Het is een proces naar het niveau waar DESK in mijn beleving thuishoort. Als alles bij elkaar gehouden kan worden, moeten we als club minstens zaterdag eerste klasse kunnen gaan redden. Ik heb die ontwikkeling als speler zelf ook meegemaakt. DESK was teruggezakt naar de derde klasse. Toen zijn de schouders er onder gezet, er zijn wat spelers teruggekomen, met als resultaat een paar jaar Hoofdklasse. Toen nog het hoogste amateurniveau. Dat is zo’n mooi traject om op terug te kijken. En dan kun je nu negatief zijn en zeggen dat het niets is. Of je zet er de schouders weer onder en kijkt naar wat er wel mogelijk is. Je hebt een paar mensen nodig die dat doen. Op die manier kan DESK weer mee gaan tellen.”

Voor meer informatie over DESK, klik hier.
Meer artikelen lezen over DESK, klik hier.