Dimitri Metgod is van beeld en geluid bij Excelsior Maassluis

0
270
dimitri-metgod-excelsior

Eén man is bij thuiswedstrijden van Excelsior Maassluis altijd verzekerd van een vaste plaats op de hoofdtribune. Dimitri Metgod nestelt zich dan in het speakerhokje. Metgod is niet alleen van het geluid, maar ook van het beeld, want naast vaste speaker bij de thuisduels van de tweededivisionist is hij videoanalist van de hoofdmacht.

Sport is sowieso wat de klok slaat bij Metgod, die in het dagelijkse leven werkzaam is bij de evenementenafdeling van het sportbedrijf in Rotterdam. “Onze afdeling houdt zich vooral bezig met het organiseren van side-events bij grote sportevenementen. Dan moet je denken aan het ABN Amro-toernooi en de marathon van Rotterdam. Het doel is om laagdrempelige evenementen te organiseren waardoor inwoners worden gestimuleerd om meer te gaan bewegen. Ik vind het een geweldige baan, omdat je van A tot Z bij een event betrokken bent.”

Een gevarieerde rol vertolkt Metgod ook bij Excelsior Maassluis. Voordat hij neerstreek aan de Lavendellaan was Metgod zelf voetballer en ook trainer, bij onder andere YVV De Zwervers, VOB, waar hij nog enige hoofdtrainer was, en het Poeldijkse Verburch, dat hem als jeugdtrainer in dienst had. “Het trainerschap is niet echt makkelijk te combineren met mijn werk en dat is ook de reden dat ik de kant van videoanalist ben opgegaan. Ik volg momenteel bij de KNVB ook de opleiding voor videoanalist.” Hij is alweer een paar seizoenen de vaste speaker bij thuiswedstrijden van Excelsior Maassluis. “De club zocht een opvolger voor Aad Solleveld, die het jaren heeft gedaan. Jesse Lub heeft nog voor mij gezeten, maar dat was meer omdat er nog niemand was.”

Metgod neemt zijn rol serieus. “Je bent de gastheer voor alle mensen op het sportpark. En daar hoort ook een goede voorbereiding bij. Voor de wedstrijd haal ik de opstelling en neem ik de namen door. Van ons eigen team weet ik ze natuurlijk, maar als er bij de tegenstander spelers bijzitten met een moeilijke naam dan loop ik altijd even naar de teammanager van die club en vraag ik hoe ik die naam moet uitspreken. Niets is zo slordig dat je als speaker een naam verkeert uitspreekt.”

“Voor de wedstrijd verwelkom ik de gasten, stel ik de scheidsrechter en zijn assistenten voor en roep ik bij de entree van de spelers de namen van de elftallen op. Tijdens de wedstrijd komt ik in de lucht als er gescoord is. Voor de wedstrijd zorg ik voor de muziek en we hebben ook een vaste opkomsttune.”

Bij uitwedstrijden heeft Metgod geen microfoon in de hand, maar een camera. Daarmee schiet hij beelden van de wedstrijd die hij later analyseert. “We hebben bij de club een eigen camera met statief. Bij elke club hebben ze wel een speciale plek waar je kan filmen.” Thuis gaat hij de beelden analyseren en selecteren. “Op thema. Ik zorg dat beelden van bijvoorbeeld corners achter elkaar worden gezet. Of van omschakelmomenten in de wedstrijd. Ik verstuur ze vervolgens naar de hoofdtrainer.”

Dat doet hij ook met de eerstkomende tegenstanders van Excelsior Maassluis. “Die beelden zijn te halen van een speciaal platform. Videoanalyse heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Het hoort bij de optimale voorbereiding voor een wedstrijd. Je kan je als team instellen op de kracht van je tegenstander en het legt ook de mindere plekken van de tegenpartij bloot.”

Klik op Excelsior Maassluis voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Excelsior Maassluis voor meer informatie over de club.