Ammerstol heeft meer slagkracht bij de jeugd

0
101
ammerstol-jeugd

Ammerstol heeft dit seizoen weer eens een jeugdcommissie die bestaat uit een volle bezetting. Een vierkoppige trainersstaf is Ronald Zeeuw opgevolgd. Zeeuw was jarenlang de motor die de jeugdtak van de club draaiende hield.

Spektakel op veld twee, waar de JO9-1 van Ammerstol de strijd aangaat met die van Moerkapelle. De thuisploeg maakt een bizar doelpunt, want een uittrap van het jonge keepertje van de thuisploeg wordt gedragen door de harde wind en vliegt in één keer in het doel van de bezoekers.
Met vier van de in totaal vijf jeugdteams thuis is er bij Ammerstol sprake van een vol programma. “We hebben er wel eens slechter voorgestaan”, zegt Fred van Vliet als commissiegenoot en trainer Joost van Engelen de teams heeft opgenoemd die dit seizoen onder de vlag van de roodwitte club competitie spelen. Wekelijks komt een JO8-, een JO9-, een JO11, een JO12- en een JO14-team binnen de lijnen. “We hopen dat er komend seizoen weer een team extra bij komt. Er is in het dorp wat gebouwd en dat zie je terug bij de ukken. Daar hebben we er al weer een handvol van lopen.”

Met een kleine achterban – in Ammerstol wonen nog geen 1500 mensen – weet de club dat het nooit een grote jeugdafdeling zal krijgen. “Om het in stand te houden is het wel belangrijk een goede organisatie te hebben”, zegt Emiel Jongkind, één van de vier vaders die vorig jaar samen de nieuwe jeugdcommissie gingen vormen. Dat er een nieuwe jeugdcommissie moest komen, kwam door het vertrek van Ronald Zeeuw, die jarenlang in zijn eentje de kar trok. “Ronald deed zo ongeveer alles”, zegt Van Engelen. “Rianne Verwaal ondersteunde hem met wat zaken, maar Ronald deed veel. Dat was van het regelen van trainers en leiders tot het indelen van teams, maar ook het secretariaatswerk en de indeling van de velden en de kleedkamers. Een gouden vent voor de club, maar het was eigenlijk een ongezonde situatie.”

Zeeuw wilde hulp. “Toen zijn we gaan kijken wat hij deed, daar schrokken we best wel van”, zegt Jongkind. Van Vliet: “Ik denk dat Ronald, als je alle uren bij elkaar optelde, er een dag zeker aan bezig was. Wij hebben die tijd niet. Daarom hebben we gezocht naar een andere formule met een wat grotere jeugdcommissie.” Naast Van Vliet, Jongkind en Van Engelen maakt ook Menno Koster deel uit van de commissie. “We zijn allemaal vader én jeugdtrainer”, zegt Van Vliet. Van Engelen heeft als trainer zelfs twee teams onder zijn hoede. “Een paar trainers erbij zou wel handig zijn”, erkent hij.

Samen houden zij zich bezig met de dagelijkse zaken. Jongkind: “Joost is van het voetbaltechnische deel, wij hebben weer onze eigen taken en specialiteiten”, legt hij uit. De gezamenlijke opdracht is om de jeugdtak van Ammerstol, hoe marginaal ook, bloeiend te houden. “Je ziet al dat grotere verenigingen moeite hebben om teams compleet te maken”, zegt Van Vliet. “Laat staan hoe lastig wij het daar mee hebben.” Van Engelen: “Volgend seizoen wordt de onder twaalf onder dertien. Dat betekent groot veld en meer spelers. Dat wordt weer lobbyen in het dorp.”

“We hebben helaas geen team kunnen inschrijven voor de onder 17 dit seizoen”, vervolgt Van Vliet. “We hadden er net niet genoeg. De helft van de jongens is gestopt, de andere helft naar clubs in de buurt gegaan zoals Schoonhoven en Bergambacht. Voor ons is dat doodzonde dat we dit team niet op de been kunnen houden, want daarmee is er ook geen doorstroming naar de senioren. Dat is dus voor ons een grote uitdaging om daar voor de toekomst iets op te verzinnen.”

Klik op Ammerstolse SV voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Ammerstolse SV voor meer informatie over de club.