Dethon groen: Voormalig greenkeeper sluit liefde met voetbalvelden

0
217

 

De werknemers van Dethon Groen hebben sinds kort een nieuwe collega. Jeroen Bot is sinds 1 maart nauw betrokken bij het onderhoud van de sportvelden. Een bekend klusje voor Bot, die jarenlang greenkeeper was op diverse golfbanen.

Na de agrarische school probeerde Bot het even als fabriekswerker, maar dat was ‘m toch niet. Nadien was hij bij het Golfcentrum Reymerswael en de golfbaan in Goes werkzaam als greenkeeper. Oftewel: het onderhouden, renoveren en aanleggen van golfbanen. De laatste twintig jaar werkte hij voor Berkelmans Golftechniek als hoofd greenkeeper en zag hij golfbanen door heel het land. ,,In de zomer was het vooral maaiwerk, in de winter meer drainagewerk en machineonderhoud. Mooi werk, maar toch was het tijd voor iets anders”, vertelt Bot.

Budget

Zijn oog viel op de vacature van Dethon Groen dat een voorman zocht voor openbaar groen. Maar na het sollicitatiegesprek bood het bedrijf hem iets anders aan. Bot: ,,Ze hadden nog een mooie baan voor op de voetbalvelden in petto. En dat bevalt me prima. Eigenlijk zijn er veel overeenkomsten met de golfbanen, maar het maaien is anders. Je maait hoger, je werkt met andere grassoorten en het budget is iets anders.”

‘Grasgek’

Bot omschrijft zichzelf als een‘grasgek’. ,,Ik kan echt genieten van een mooi veldje. Andersom baal ik er ook van als een veld is omgeploegd, al hoort dat natuurlijk bij de sport.” Momenteel kan het veld van VV Hoofdplaat hem in het West Zeeuws-Vlaamse het meeste bekoren. ,,Dat is nog een nieuw veld, maar ook de vrijwilligers dragen goed bij. Qua onderhoud kun je echt niet zonder zulke welwillende mensen. Denk aan het verschuiven van doeltjes en kleine reparatiewerkzaamheden.”

Geheim

Heeft Bot als greenkeeper ook nog een geheim voor goede velden? ,,Nou, het belangrijkste is natuurlijk de bodem. Daar moet voldoende humus inzitten zodat het water kan vasthouden. Maar anderzijds moet het ook korrelig genoeg zijn om het water door te laten. Natuurlijk ben je voor de velden weersafhankelijk, maar veel heb je zelf in de hand”, aldus Bot