Dave Schoovers: ‘De zondagen bij DIOZ zijn prachtig’

0
370

Dave Schoovers (31) is een echte clubman van DIOZ. Als bestuurslid is hij verantwoordelijk voor het onderhoud van sportpark De Linden en als doelman probeert hij daarnaast wekelijks het doel van zondag 4 schoon te houden.

Als zesjarig ventje werd Dave Schoovers lid van DIOZ en nu, ruim vijfentwintig jaar later, is hij als keeper nog altijd nauw betrokken bij de kleine voetbalclub uit Zegge. Als doelman doorliep hij er alle jeugdteams, later was hij als reserve en eerste doelman onderdeel van het eerste team en tegenwoordig keept Schoovers alweer een tijdje bij DIOZ 4. “Ik vond het leuk om in het eerste te keepen, maar vind het nu fijner om in de ochtend te spelen. Dan heb ik daarna de hele zondag nog voor de boeg om te doen waar ik in zin heb”, legt hij uit.

DIOZ 4 is een bijzonder team. De kern van dit elftal speelt al een jaar of elf samen. Zelden stopt er iemand. Sommige spelers hebben de respectabele leeftijd van 60 jaar al bereikt en trappen nog altijd een balletje op zondagochtend. “We spelen in de zesde klasse en eindigen al jaren in de middenmoot”, zegt Schoovers. “Het plezier is vooral belangrijk in ons team.

Op dinsdag- en donderdagavonden trainen we samen met andere seniorenteams en op zondag willen we ook echt wel winnen op het veld. Maar als we op zaterdagavond hebben gedronken, gaat dat niet altijd even makkelijk”, lacht hij. “Ik geniet van het spelletje, maar ook van de derde helft. De zondagen zijn prachtig. Lekker een potje voetballen en daarna de kantine in om een pot bier te drinken en een paar domme grappen te maken. Daar doe ik het voor.”

Sinds een half jaar probeert Schoovers niet alleen het doel van het vierde team schoon te houden: als bestuurslid onderhoudszaken is hij verantwoordelijk voor de staat van dienst van de accommodatie. Regelmatig gaat hij met een groepje vrijwilligers aan de slag bij DIOZ om te klussen. “We maken reclameborden schoon, geven dug-outs een likje verf, ruimen zwerfafval op of reinigen de kleedkamers”, zo geeft Schoovers een inkijkje in de werkzaamheden. “Soms stuiten we op dingen die al jarenlang rondzwerven op het terrein. Laatst vonden we nog verrotte cornervlaggen in de bosjes. We doen nuttig werk en momenteel ligt het complex er fraai bij. Zo trainen alle teams op ons B-veld en spelen ze wedstrijden op ons hoofdveld, zodat de belasting van beide velden goed verdeeld is.”

DIOZ heeft zo’n 210 leden en heeft slechts twee velden. Zegge telt ongeveer 1500 inwoners en dus is het niet gek dat de vereniging van groen en wit nooit heel groot is geweest. “We zijn klein, maar hecht”, zegt Schoovers.

“We zijn een echte familieclub en het is hier heel gezellig. Gelukkig is ons ledenaantal al jarenlang stabiel: het gaat goed met DIOZ.” Met Schoovers persoonlijk is alles ook in orde. “Ik geniet nog altijd enorm van de duels met DIOZ 4. Als keeper kan ik nog lang mee: net als sommige teamgenoten wil ik ook graag tot mijn 60ste blijven spelen in dit team.”