Degradatie of niet, Sven Konings blijft Rood-Wit trouw

0
365

Een degradatie, veel vertrekkende spelers en een nieuwe trainer. Bij Rood-Wit was het afgelopen zomer niet saai. Sven Konings bleef de club wel trouw en moet nu de boel, ondanks zijn nog jonge leeftijd, eigenlijk op sleeptouw nemen. “Daar probeer ik steeds meer mee bezig te zijn.”

Want hoewel Konings zelf ook pas 21 jaar is, behoort hij dit seizoen tot de meest ervaren spelers binnen de ploeg. Een vreemde gewaarwording, ook voor hem. “Ik denk dat er nog maar vier jongens ouder zijn dan ik.” De laatste maanden, ging het met vertrekkende teamgenoten ineens hard, de middenvelder zag het gebeuren. “Ze vertrokken allemaal ‘last-minute’, dus het was heel lastig om dat op te vangen. Die zagen de bui van de degradatie al hangen en besloten om te vertrekken…”

Ook voor Konings, die op zijn vierde begon bij Rood-Wit, was dat wel even wennen. “Normaal gesproken voetbalden we eigenlijk met dezelfde jongens, zo is het altijd geweest. Nu is het te veel in één keer en ook heel laat.” Hij zelf dus niet. “Ik ben hier door mijn vader gaan voetballen, die speelde er ook heel zijn leven. Dan kan je niet anders! Het is een warme en fijne club, samen met je vrienden.”

Mentaal dingetje
Doorgestroomd vanuit de eigen jeugd, net als veel van zijn huidige en dus nieuwe teamgenoten. “Van de ‘A’ en uit het tweede. Voor mijn gevoel beginnen we echt weer op nul, veel van die jongens hebben nog nooit op dit niveau gespeeld.” Daar ligt voor Konings, als tweede aanvoerder, meteen een mooie taak weggelegd, vertelt hij. “Ik probeer zo vrijuit mogelijk te spelen, maar waar mogelijk help je ze natuurlijk wel. De boel een beetje op sleeptouw nemen, dat zit wel in me.” Desondanks verliep vorig seizoen niet helemaal zoals gehoopt, de ‘nummer 6’ blikt nog een keertje terug. “Niemand had denk ik verwacht dat we zouden degraderen, we hadden echt een prima groep. Maar het zat tegen, het liep niet, dan loop je achter de feiten aan. Helemaal als je dan onderin gaat bungelen.”

Een verklaring, die is lastig te geven. “Het kwartje viel in te veel wedstrijden de verkeerde kant op. We speelden ook heel vaak gelijk, dat schiet niet op. Als jongens, die het verschil kunnen maken, dan ook nog ontbreken… Uiteindelijk kom je in een neerwaartse spiraal en wordt het een mentaal dingetje.” En dus komt Rood-Wit dit jaar uit in de tweede klasse, een sterke competitie, zo denkt Konings. “Met een nieuw team, tegen nieuwe tegenstanders, dat wordt wennen.” Een voorspelling, durft de jongeling dan ook eigenlijk niet te wagen. “Eerst maar eens lekker voetballen en in een ritme komen. Na zo’n seizoen, is het ook wel gewoon fijn om leuk mee te draaien en wedstrijden te winnen. Dat is goed voor het vertrouwen.”

Leiding nemen
Daar helpt Ad van Seeters, de nieuwe trainer, zelf ook wel een handje bij. “Hij is heel positief, dat geeft ook zelfvertrouwen.” Toch is het wel even wennen, want het verschil met Marco Groeneveld is best groot. “Vooral tactisch en qua systeem. Vorig jaar moesten we natuurlijk meer verdedigen en aanpassen, het is nu een stuk aanvallender. Ad gaat uit van eigen kracht, wil de bal hebben en hoger drukzetten.” Toch moet Konings, als controlerende middenvelder, zorgen voor de balans. “Ik heb veel loopvermogen, speel graag duels en toon altijd inzet.” Maar ook aan de bal is de inwoner van ‘Willebrord’ een stuk beter geworden. “Rustiger vooral, dat is nu ook wel nodig. Anders lopen we onszelf over de kop.”

En met al die jonge ploeggenoten, neemt hij nu ook coachend steeds vaker de leiding. “Iets meer aansturen, daar helpt Ad mij ook goed bij. Volgens mij ben ik daar wel sterker in geworden, tenminste dat hoop ik. In de manier hoe ik overkom op andere jongens.” Aan een vertrek, denkt hij dan ook nog lang niet. “Eerst hier zo belangrijk mogelijk worden voor het team. Op het fietsje naar de club, ik zit hier prima op mijn plek!”

Klik op Rood-Wit voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Rood-Wit voor meer informatie over de club.