De pechvogel met Ruben Retel van SV Oranje Wit

0
221

Ruben Retel is een kind van de club en dus al heel zijn leven verbonden aan SV Oranje Wit. De jonge centrumspits had altijd veel plezier in het voetballen totdat een vervelende blessure hem een lange tijd aan de kant had gezet. Retel is inmiddels weer fit en vertelt over zijn blessure.

De aanvaller begon zijn carrière op 5-jarige leeftijd bij Oranje Wit. Hij heeft bij de Dordtenaren alle jeugdeftallen doorlopen en mocht op jonge leeftijd al kijken bij de senioren. De inmiddels 23-jarige Retel maakte zijn debuut in het eerste elftal op 17-jarige leeftijd al. Momenteel is hij een vaste kracht in het eerste elftal van Oranje Witten.

Eind 2018 liep de afmaker echter een vervelende blessure op. Hij scheurde zijn voorste kruisband af, dit in combinatie met een gekneusde buitenband. “Het was op het begin erg onduidelijk wat voor kwetsuur ik had omdat mijn knie best wel lang dik was. Hierdoor heeft het een paar fysiobeurten geduurd voordat ik doorverwezen werd voor een MRI.” Deze MRI bracht slecht nieuws voor de centrumspits. “Na deze MRI werd duidelijk dat ik mijn voorste kruisband het afgescheurd. Na deze conclusie ben ik geopereerd bij Medinova in Breda.”

Hij vertelt over het ontstaan van deze blessure. “De blessure is ontstaan tijdens een wedstrijd met het O-21 team. We speelden ‘s avonds tegen SHO op een doordeweekse dag. We stonden ruim voor en ik had die avond 3 keer gescoord. In de laatste 10 minuten van de wedstrijd werd ik aangespeeld door een middenvelder. Ik ben spits en kwam met mijn rug naar de goal naar de bal toe. Toen ik de bal ontving wilde ik wegdraaien maar hoorde opeens een krak en daarna lag gelijk op de grond.” Toch gingen er niet meteen klokken luiden bij Retel. “Ik dacht eerst dat het een schop was, maar voelde al snel dat er iets meer aan de hand was. Het deed niet perse pijn, maar ik voelde wel dat het niet helemaal klopte. Toen ben ik het veld afgelopen en gelijk naar de fysio van de club gegaan. Die heeft er toen naar gekeken alleen kon er nog niet zoveel mee aangezien mijn knie gelijk heel dik werd.”

Het mentale aspect is vaak het lastigste van een blessure. “Voetballen is je hobby en je staat gewoon 9 maanden stil in je ontwikkeling.” Naast dat je stilstaat in je ontwikkeling ga je na een ingrijpende operatie vaak ook erg achteruit in je fysiek, zo vertelt ook Retel: “Na de operatie ben je veel spiermassa kwijt en die moet je weer op gaan trainen. Ook moet je constant de wil opbrengen om naar de fysio te gaan en oefeningen te doen, terwijl dat op het begin niet leuk is omdat je nog helemaal niet zo veel kan.”. In deze momenten vergeet men wel eens dat de voetbalvereniging ook een sociale plek is. “Het sociale aspect is lastig omdat veel vrienden van mij voetballen bij Oranje Wit en je die dus normaal gesproken ziet tijdens trainingsdagen, maar ook dat valt weg als je zo’n lange blessure hebt.”

Om weer fit te worden was de afmaker vaak in de sportschool te vinden. “Ik werk aan mijn core en probeer zeker één keer per week mijn benen te trainen. Nu met corona is dat wel een beetje lastiger. Wanneer de sportscholen weer open gaan zorg ik ervoor dat ik dit weer oppak.”

In december 2018 is Retel geopereerd met als resultaat dat hij in oktober 2019 weer op het veld stond voor zijn eerste minuten. Hij houdt hier goede herinneringen aan over: “Dat was een van de beste momenten uit mijn leven.”. Afsluitend heeft de centrumspits nog wat adviezen: “Als je weer kan voetballen gaat op het begin niets zoals je wilt, maar uiteindelijk als je blijft geloven komt alles wel weer goed. Het belangrijkste is dat je geduld hebt en goede ondersteuning hebt van de mensen om je heen, op die manier ben ik erdoorheen gekomen.”.

Klik hier voor meer artikelen over Oranje Wit.
Meer weten over Oranje Wit? Klik hier.