Corona advies met Peter van Gerven van Beerse Boys

0
107

Vanavond zal er weer een nieuwe persconferentie met informatie over hoe de komende weken eruit gaan zien plaatsvinden. Iedere voetbalvereniging hoopt natuurlijk weer op wedstrijden. Met de recente stijging van het aantal besmettingen in Nederland, zal dit hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Zouden de senioren dan op zijn minst weer normaal mogen gaan trainen? Laten we er met zijn allen op hopen. Vandaag gaan we het o.a. hier over hebben met Peter van Gerven (70), bestuurslid bij Beerse Boys.

HappyPoint_desinfectie

Peter stelt zichzelf eerst even voor aan de lezers die hem nog niet kennen. “Ik ben geboren en getogen in Oostelbeers en inmiddels gepensioneerd. Ik heb bij Philips (ICT) en bij de gemeente Oirschot (monumentenzorg) gewerkt. Bij Beerse Boys ben ik zo’n 25 jaar jeugdsecretaris geweest tot ik in 2000 tot voorzitter ben benoemd. Ik maak nu voor het 46e jaar deel uit van het bestuur, waarvan 14 jaar als voorzitter. Daarnaast ben ik zo’n 10 jaar regioafgevaardigde voor de KNVB geweest en ben ik voor een aantal clubs uit de regio clustercoördinator voor de Waarde(n)volle Club geweest, een project van de NKS.

Momenteel heb ik in het bestuur de taken van PR en Communicatie en vanuit die functie doe ik ook de coördinatie coronavirus.”

Peter is duidelijk een man met ervaring. Aangezien Peter de coördinatie uitvoert rondom het coronavirus bij Beerse Boys, is hij de uitgelezen persoon voor deze rubriek. Hiernaast heeft Peter tot zijn 30e zelf gevoetbald. Verder heeft hij enkele jaren een jeugdelftal getraind, maar zoals hij zelf zegt: “verder reikt mijn trainerscarrière niet.”

Ook geeft Peter zijn ambities met de club aan voordat we over gaan tot het onderwerp van deze rubriek. Peter vertelt dat ze als club een duidelijke missie en visie opgesteld hebben. “Onze missie is ‘Beerse Boys bindt Beerzenaren’, waarmee we de verbondenheid met de gemeenschap aangeven.” Hierbinnen stellen ze iedere vijf jaar doelen vast die ze in deze periode willen behalen met de vereniging. “Beerse Boys wil een gezonde, zelfstandige vereniging zijn met een sterke verbondenheid met de inwoners, bedrijven, scholen en andere (sport)verenigingen in de gemeente.” Op sportief gebied ligt de focus op een zo hoog mogelijk niveau met eigen spelers en speelsters, hierbij komt geen geld kijken. “Betalen zit niet in onze cultuur.”

Momenteel speelt het eerste heren elftal van Beerse Boys in de tweede klasse. Peter gaf aan dat ze een tijd terug binnen enkele jaren met een fantastische lichting de eerste klasse wisten te halen. Toentertijd wisten ze zichzelf bijna te belonen met promotie naar de hoofdklasse. “Deze lichting is inmiddels voor het grootste gedeelte uit de selectie verdwenen, zo is de kwaliteit van de groep wat afgenomen. Momenteel moet er hard gewerkt worden om het niveau van de tweede klasse nog te kunnen spelen.” De dames daarnaast doen al diverse jaren goed mee in de tweede klasse.

Naast de sportieve prestaties gebeurt er natuurlijk nog veel meer op een vereniging. Een vereniging is niet alleen een club en plaats waarbinnen je met je team kan sporten. Het is ook een ontmoetingsplek en op deze manier draagt het ook een sociale rol. Dit alles komt niet zomaar aanwaaien, hier zijn verschillende dingen nodig. Vrijwilligers, geld, leden en een accommodatie zijn hier voorbeelden van. Wij vroegen Van Gerven op welke van deze gebieden de club het hardst getroffen wordt in deze tijd. Peter vertelt eerst over de gevolgen van het sluiten van de kantine. “Deze is zowel in de eerste als tweede coronagolf lange tijd gesloten gebleven. Daarmee vervalt een inkomstenbron, maar ook de plek waar onze leden, supporters en bezoekers elkaar ontmoeten.”

In eerste instantie is de financiële klap ook voor Beerse Boys erg hard. Hier komt op de lange termijn ook nog eens het vervullen van de sociale rol bij kijken. “Door corona kunnen we dus ook niet de sociale functie die we als club hebben bieden. Dat is naast het financiële plaatje een erg groot gemis.”

Logisch dat we dan aan Peter vragen wat ze bij Beerse Boys doen om deze schade zo veel mogelijk te beperken. “We doen zoveel mogelijk binnen de regels die er nu eenmaal zijn om de pandemie de kop in te drukken. De trainingen en onderlinge wedstrijden en toernooitjes voor de jeugd gaan gewoon door.” Naast de jeugd is het voor senioren erg lastig om iets te verzinnen op de huidige maatregelen. Bij Beerse Boys hebben ze hier toch wat op gevonden. “Voor de selectie van dames en heren hebben de trainers van deze teams een opzet gemaakt om in 4- of 2-tallen te trainen. Die trainingen worden op dinsdag- en donderdagavond gegeven, maar ook op zondagochtend voor de spelers en speelsters van de lagere teams.”

Over naar het financiële plaatje. Wil een club zorgen voor goede faciliteiten binnen de mogelijkheden, is geld een noodzakelijk goed. “Hebben we het over de financiën, dan maken we zoveel mogelijk gebruik van de tegemoetkomingsregelingen. Ook kijken we waar we in de uitgaven kunnen besparen. In dat licht bezien houden we nauw contact met onze sponsoren. Hiervoor hebben we er inmiddels een kleine 50 met een filmpje op de website in de etalage gezet.”

Beerse Boys is dus actief bezig met de relatie met hun sponsoren. Zij betalen immers wel, maar veel zichtbaarheid zullen zij niet krijgen nu er geen wedstrijden gespeeld worden en de kantine dicht is. “Net als vorig jaar gaan we de sponsoren en onze vrijwilligers rond de jaarwisseling weer een kleine attentie aanbieden.”

Het tevreden houden van je sponsoren is zeer belangrijk voor de toekomst natuurlijk. In deze tijden kijken ook bedrijven naar bezuinigingsmogelijkheden. Op deze manier zorgt Beerse Boys ervoor dat de sponsoren ook daadwerkelijk sponsor blijven.

Nu het sociale contact met leden minimaal is, moet er ook gewerkt worden aan de binding met leden. “De binding met onze leden proberen we, behalve door het blijven aanbieden van trainingen, ook aan te trekken door regelmatig iets van de club te laten horen. via een show met spelletjes en een quiz via YouTube, eind november, waar 650 teams aan mee gedaan hebben. Voor de kleine jeugd is de traditionele pietentraining coronaproof op een alternatieve wijze toch doorgegaan.”

Peter geeft aan dat leden voor iedere vereniging enorm belangrijk zijn in deze tijd. “De clubs kunnen er natuurlijk ook niets aan doen dat deze situatie is ontstaan en de leden kunnen de club natuurlijk helpen door lid te blijven en gewoon hun contributie te betalen.” Peter geeft dan ook als tip aan ieder lid van een voetbalvereniging, dat ze zoveel mogelijk mee moeten doen aan de activiteiten die georganiseerd worden door zijn/haar vereniging.

Peter is zelf van mening dat de trainingen in twee-/viertallen een goede zaak is. “Omdat het wisselen tussen de verschillende oefeningen in tweetallen beter coronaproof te doen is, worden momenteel de trainingen nog voor tweetallen gegeven. we zijn dus niet weer terug gegaan naar de opzet voor viertallen.” Ze zijn bij Beerse Boys dus zeer bewust bezig om het voetbal zo veilig mogelijk te houden. Hierbij geeft hij aan dat hoofdtrainer Hans Staps samen met Jasper van Hoof beiden veel extra werk verricht hebben om deze trainingen in te richten voor de senioren en de jeugd. “Vooral voor hen niets dan lof!”

Toen we Peter vroegen hoe hij naar de toekomst kijkt binnen de combinatie van Corona en voetbal, gaf hij een uitgebreid maar mooi antwoord en deze willen we dan ook niet van onze lezers onthouden.

“Sinds de uitbraak van corona zijn we met de neus op de feiten gedrukt hoe plezierig de voetbalsport is zonder beperkingen. Nu missen we veel: de wedstrijden als er niet gevoetbald mag worden, de toeschouwers als er alleen zonder publiek gevoetbald mag worden, de derde helft als de kantine gesloten is, het onbezorgd omkleden en douchen als er 1,5 meter afstand gehouden moet worden. Zoals in het betaald voetbal ervaren wordt, is spelen zonder publiek niet waar het allemaal om begonnen is. Dat geldt evenzeer voor de amateurs. Als er publiek mag zijn en de kantines zijn open, dan is de 1,5 meter afstand houden niet te handhaven.”

“Hoelang het nog zal duren is nog steeds koffiedik kijken, maar zolang de situatie niet weer kan zijn zoals vóór de crisis verliest onze sport veel van zijn belangrijke facetten. Dit maakt de combinatie met corona voetbal zoals het hoort te zijn onmogelijk.”

Klik hier voor meer artikelen over Beerse Boys
Klik hier voor meer informatie over Beerse Boys