Het gaat de jeugdopleiding van NAC Breda voor de wind. De teams spelen op hoog niveau, steeds meer jeugdspelers tekenen profcontracten en dat zelfs Manchester United in Breda rondkijkt, is een teken aan de wand. Coördinator jeugdopleiding Rens Philippa spreekt vol trots over zijn werk.
Rens Philippa is pas 25 jaar, maar al bijna vier jaar actief in de jeugdopleiding van NAC Breda. Hij is samen met Jordi Dekker verantwoordelijk voor de algemene zaken, waar Eric Hellemons het technische vlak op zich neemt als hoofd jeugdopleiding. “We hebben een heel hecht team, een mooie mix van oud-voetballers, ervaren krachten en jonge gasten die willen leren. Ook de vrijwilligers zijn van grote waarde voor de jeugdopleiding”, zo spreekt Philippa over het kader. “We leren van elkaar, maar er is ook ruimte voor een dolletje. Iedereen erkent de kwaliteiten van de anderen, we helpen elkaar waar nodig. We hebben allemaal hetzelfde doel: de jeugdopleiding van NAC naar een nog hoger niveau tillen.”
Manchester United
En dat die jeugdopleiding kwalitatief al een dikke voldoende scoort, bleek afgelopen zomer nog maar eens. Manchester United meldde zich bij NAC, de club wilde Björn Hardley overnemen van de Bredanaars. Een internationale topclub was nieuw, maar dat de Brabantse talenten de aandacht trekken van de grote namen in de voetballerij is al langer bekend. Ajax, Feyenoord en PSV staan regelmatig langs de lijn op het sportpark Heksenwiel van BSV Boeimeer. “Steeds vaker krijgen spelers uitnodigingen voor nationale teams. Onze JO19-1 speelt in de eredivisie, de JO17-1 om promotie naar het hoogste niveau en de JO15-1 hoort bij de beste acht van Nederland. Het geeft aan dat we goed bezig zijn, net als die interesse van topclubs. Het is natuurlijk altijd jammer om spelers te zien vertrekken, maar je houdt het niet tegen als Ajax, Feyenoord, PSV of zelfs Manchester United komt.”
Zelf is Philippa met zijn 25 jaar ook nog jong. Hij is afkomstig uit de regio Hoeksche Waard, kwam bij NAC terecht via zijn opleiding sportmarketing/management. In eerste instantie ging hij zijn afstudeerstage lopen op de commerciële afdeling. “In juni was ik klaar en dacht ik: wat ga ik nu doen? Toen werd ik benaderd voor de functie van medewerker in de jeugdopleiding. Ik werd verantwoordelijk voor de praktische zaken, inmiddels ben ik al twee jaar fulltime aan de slag als coördinator. Eric is eindverantwoordelijke, Jordy en ik zijn er voor de algemene zaken.”
Liefde
Philippa werd op slag verliefd op de beleving binnen NAC. “Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor clubs met een grote achterban, waar supporters heel erg belangrijk zijn. Daardoor wilde ik graag bij NAC aan de slag en het is een heel goede match gebleken.” Hij kende NAC al via een eerder baantje. “Ik werkte voor een zaakwaarnemer en dan kom je in contact met clubs, bezoek je wedstrijden. Het verschil tussen NAC en andere betaald voetbalclubs is echt groot. Het Avondje NAC is enorm belangrijk.”
En ook in de jeugd is de beleving groot. Inmiddels heeft NAC 140 spelers rondlopen in teams vanaf de JO11. Tot de JO19-1 zijn het voornamelijk jongens uit de regio, in het oudste team komen ze ook van verder weg. “Daaromheen hebben we een kader van tachtig man, trainers en vrijwilligers.” Het werd zo druk dat NAC meer ruimte nodig had op het sportpark van Boeimeer, in de wijk Haagse Beemden. “We hebben bijna 200 vierkante meter extra gerealiseerd. We hebben onder meer een krachthonk, videoruimte, bestuurskamer, kantoor, trainers- en medische ruimte ingericht. Dat was een belangrijke nieuwe stap in de ontwikkeling van de club.”
Philippa merkt op dat de jeugdopleiding goed bezig is. “Verschillende spelers hebben een contract getekend en hun debuut gemaakt. We zijn op de goede weg, het is natuurlijk de bedoeling dat ze uiteindelijk structureel basisspeler worden. Wij blijven altijd met dat ene hoofddoel werken: spelers opleiden voor het eerste elftal.”
Jeugdspeler Gilles Joannes droomt over NAC-debuut
Een van die jeugdspelers is de talentvolle Gilles Joannes. De 16-jarige middenvelder uit België speelt inmiddels alweer zes jaar op het middenveld in de jeugdopleiding van NAC Breda. “Daarvoor voetbalde ik twee jaar bij Lierse en Beerschot in België. Je merkt dat het qua complex, materiaal en organisatie allemaal wat beter geregeld is in Nederland.” Hij geniet iedere dag van het spelen in een NAC-shirt. “Mijn eerste jaar was al top en het is alleen maar leuker geworden. Ik vind het nog steeds hartstikke fijn om voor NAC te voetballen.”
De weken van de middenvelder zitten aardig vol: hij staat om 06.00 uur op en is om 18.00 uur pas klaar met school en trainingen, vervolgens wacht de tocht naar huis voor de eindexamenkandidaat. “Het is inderdaad druk, je moet het goed plannen. Dat kost soms wat moeite, maar de samenwerking tussen de club en school is goed. Ik ga nooit met tegenzin naar de training, heb die drukke dagen er graag voor over.” Ook Joannes geniet van de supporters. “Ze zijn geweldig, ik vind het echt mooi dat ze ook de jeugd volgen.”
Hij zit nu in de JO17-1, een team dat na de winterstop speelt om promotie naar het allerhoogste niveau. Stiekem droomt Joannes al verder. “Hoe ouder je wordt, hoe dichterbij het eerste elftal komt. Ik wil dolgraag het profvoetbal halen. Later zou het mooi zijn om nog eens in het buitenland te spelen, maar NAC heeft de prioriteit.”
Wil je meer informatie over de club NAC? Klik hier.
Lees hier de krant van Breda.