Boek over de geschiedenis van SC Gastel door Eddy Janssen

0
257

Wat doe je als club wanneer je bijna 90 jaar bestaat? Dan schrijf je een boek, vol met herinneringen en oude foto’s. Dat is precies wat ze bij SC Gastel dachten en dus is een projectgroep met daarin hoofdbestuurslid Patrick van Doormaal druk bezig met de research, zodat schrijver Eddy Janssen, straks in 2023 wanneer het echt zo ver is, een boek schrijft voor in de eeuwigheid.

Wibro_-255433

“Zonder geschiedenis geen toekomst, elke dag wordt er geschiedenis geschreven. Die moet je opschrijven”, was getekend Patrick van Doormaal. En dus is het niet gek dat de 52-jarige clubman, die sowieso een behoorlijke verzamelwoede heeft als het op zijn club aankomt, de archieven in is gedoken. Maar hij doet het zeker niet alleen. “We zijn met zijn vijven, een soort ‘boekencommissie’. Clubvoorzitter Adrie Doomen, Sebastian Frik (vicevoorzitter), Jan Peeters, directeur basisschool Talente, en natuurlijk Eddy als schrijver.”

Oorlogsjaren

Maar wat doen ze precies en waarom is dat 90-jarig bestaan zo belangrijk? “We duikelen historische foto’s op, doen research en zoeken naar allerlei soorten verhalen. Gewoon de beleving van hoe het toen was, al die jaren geleden.” Een soort kick-off van het jubileumjaar in 2023, nog tien jaar wachten zat er niet in. “Nu zijn er nog heel veel mensen onder ons, die het begin van de club hebben meegemaakt. Hoe langer je wacht, hoe meer je er gaat verliezen. Daarom is het zo belangrijk voor ons om er nu aandacht aan te besteden.” En dus werd er gefilosofeerd, één vraag kwam telkens weer naar boven. “Is de geschiedenis van ons clubje al eens uitvoerig opgetekend? Dat bleek niet zo te zijn.” De keuze voor Janssen als schrijver was een makkelijke. “Die heeft natuurlijk al menig sportboek fantastisch geschreven, maar is hier in Oud-Gastel ook directeur van de basisschool ‘De Linde’ geweest.” Zonder spoilers weg te geven, licht Van Doormaal toch graag een tipje van de sluier op. “Wat deden de oorlogsjaren met Gastel, werd er toen gewoon nog gespeeld? Hoe is de sportverzorging in al die jaren veranderd, oud-sportverzorgers komen aan het woord.” Negentig jaar historie, waar begin je dan met zoeken? “We hebben een verenigingsarchivaris, die heeft een hoop opgeslagen, maar ook pure hobbyisten die letterlijk alles van de club bewaren. Die documentatie zoeken we.”

Tic_253688

Binding

Eén keer per kwartaal komen ze samen. “We hebben een ruw concept van het boek, Eddy bereidt een hoofdstuk voor en wij werken in de tussentijd deelonderwerpjes uit. Laatst kregen we informatie van Gastels Trots, een digitaal platform met jaarboeken over het dorp, wie weet wat je daaruit kunt halen.” Maar ook het West-Brabants Archief en BN De Stem kunnen zich verheugen op de nodige bezoekjes. “We zoeken eigenlijk naar het verhaal dat niet opgeschreven is, het unieke stukje van die puzzel. Hoe kwam zo’n kampioenschap nou tot stand?” Zelfs Van Doormaal, die sinds zijn zesde al rondloopt bij club, stuit op nieuwe dingen. “In onze geschiedenis zie je twee kenmerkende hoge pieken, twee golven waar heel de club op meebeweegt. Dan is het heel interessant om te kijken wie daar verantwoordelijk voor waren.” Uiteindelijk moet dat alles samenkomen in een boek van 200 pagina’s, een kroon op het werk van de club. “Ik vind het zelf nu ook fantastisch om door historische dingen te bladeren, dat je denkt: hey, dat is de opa van die en die. We moeten deze tijd nu optekenen, zodat men daar over 100 jaar nog eens op terug kan kijken.” Dat jubileum hebben ze volgens Van Doormaal maar op één manier kunnen bereiken. “We zijn een strijdbaar clubje, fiksen het allemaal met elkaar, daar mogen we trots op zijn.” Tot slot doet hij nog een oproep. “Als je denkt: Dit zouden ze echt moeten weten, meld je bij ons. Dat kan iets tastbaars zijn of een mooi verhaal, we willen alles over onze club weten!” Voor contact: info@scgastel.nl

Klik hier voor meer informatie over SC Gastel.
Klik hier voor meer artikelen over SC Gastel.