Blauw Wit’81-spits Bas Jansen lacht weer

Het is een mooi, openhartig verhaal dat raakt. Bas Jansen is open over de impact die het overlijden van vriend en teamgenoot Koen Loonen in de zomer van 2018 op hem en zijn teamgenoten had. De spits van Blauw Wit’81 knokte zich terug.

HappyPoint_desinfectie

Hij is nu ‘fitter dan ooit’. Bas Jansen maakte een pikzwart anderhalf jaar door, na het overlijden van Koen Loonen. De twee speelden vanaf hun jeugd al samen en waren ook nog eens goed bevriend. “Ik heb het daar heel moeilijk mee gehad. spreken deed ik er niet over, studeer psychologie en dacht dat niemand mij zou kunnen helpen. Ik wist alles toch al, dacht ik. Daarnaast vond ik dat ik niet mocht zeuren, voor zijn familie was het pas zwaar. Ik begon te stresseten, werd veel te zwaar en was niet fit meer. Op een gegeven moment ging de knop om.

Ik merkte dat ik depressief was en wilde het niet te ver laten komen. Ik vond het ook gewoon zonde van mijn leven, om op die manier door te gaan. Toen heb ik het stapje voor stapje tegen mijn ouders verteld, bijvoorbeeld aan de hand van een liedje dat op de radio kwam en ook bij de uitvaart van Koen werd gedraaid. In december vorig jaar ben ik bij een psycholoog terechtgekomen en die hulp heeft me heel erg geholpen. De overlevingsdrang in mij bleek groter dan de angst om ermee naar buiten te treden.”

20 kilo
Al snel ging het beter met Jansen, die uiteindelijk omstreeks maart mentaal weer beter in zijn vel zat. “Ik wilde toen alles goed aanpakken, dus ook de kilo’s. Ik wilde niet meer uitgeput bovenaan de trap komen, gewoon fitter zijn. Dankzij een goed dieet en door regelmatig te sporten, ik voetbalde sowieso al drie keer in de week, viel ik in een half jaar tijd 20 kilo af. 90 procent van zo’n dieet voel je mentaal, 10 procent fysiek. Ik vond het echt niet zo zwaar.” Het werpt zijn vruchten af. “Ik loop bij conditieoefeningen nu vooraan. Het doet me heel goed om te merken hoe fit ik nu ben, dat is voor het zelfvertrouwen ook fijn.”

Ook zijn teamgenoten en trainer merkten dat de 23-jarige topschutter fitter is dan ooit. “Ik heb ze toen verteld wat er met mij aan de hand was. De steun die ik ontving, was heel mooi. Ik heb echt mooie gesprekken gehad. Iedereen schrok, maar toonde ook begrip en veel respect. Overal en zeker in de voetbalwereld wordt meer over dit soort dingen gesproken en het beter geaccepteerd, maar we hebben nog een wereld te winnen.”

Usain Bolt
Jansen merkt op het veld een verschil ’tussen dag en nacht’. “Ik was vorig seizoen echt niet fit, ren nu als Usain Bolt over het veld in vergelijking met toen. Bijna elke training krijg ik nog de complimenten van mijn trainer, dat is wel heel fijn. Ik ben beweeglijker, sneller en mentaal sterker geworden.” Jansen merkt dat Blauw Wit’81 een uitzonderlijk hecht team is. “Als je zo’n heftige gebeurtenis meemaakt, dan ontstaat er een unieke band met elkaar. De uitvaart van Koen was bij ons op het veld, we hebben met z’n allen zijn kist gedragen. We speelden daarna ons beste seizoen, wilden het écht voor Koen doen.” Met die instelling hoopt Blauw Wit’81 ook dit seizoen ver te komen. ,,We moeten voor een periodetitel en promotie gaan. Met deze trainer en deze spelersgroep is dat mogelijk.”

 

Wil je meer artikelen over de club Blauw Wit’81? Klik hier.
Wil je meer informatie over de club Blauw Wit’81? Klik hier.

Meer van deze club

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

De DIA Academie moet helpen ontwikkelen

Een nieuw beleid, te beginnen bij de onderbouw. Want met de opkomst van een hoop voetbalscholen, moest er bij...

Sven d’Hooghe zit nog altijd volop in zijn revalidatieproces  

CLINGE – Hij mag inmiddels weer voorzichtig lopen op de loopband en binnenkort gaat Sven d’Hooghe voor het eerst...

MVV’58 5 heeft een uitstekend scoutingsnetwerk

Vandaag gaan we in gesprek met Niels van Oort van MVV’58 5. Niels is op zijn zevende begonnen met...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nu ook maandelijkse het laatste nieuws uit het amateurvoetbal in jouw regio.