Bij vv Oosterhout kijken ze toekomstgericht naar het meisjes- en damesvoetbal

0
253

Dames- en meisjesvoetbal heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Mede door het succes van de Oranjeleeuwinnen zijn er meer meisjes op voetbal gegaan. Bij vv Oosterhout hebben ze nu een paar jeugdteams en vrouwen zaterdag 1 en vrouwen zondag 1. Maar het liefst willen ze meer en daarvoor kijken ze over de sportparkgrenzen heen.

OOSTERHOUT – “Wij vinden meisjes- en damesvoetbal net zo belangrijk als jongens- en herenvoetbal”, zegt Gertjan Priest, die als coördinator in principe de hele afdeling van het meisjes- en damesvoetbal onder zich heeft. “Samen met nog twee anderen, daar zijn we best wel goed voorzien. Qua teams ook. Wij willen eigenlijk nog meer. Groter worden.”

Dominos_voorjaar2021

“Naar we beseffen heel goed dat we met alle verenigingen in Oosterhout aan hetzelfde karretje trekken. Daarom hebben we een werkgroep samen met SCO en zijn er veel gesprekken. Het liefst zien we dat Oosterhout een eigen meidenacademie of -afdeling zou krijgen. We hebben daar met SCO een start in gemaakt met een samengesteld MO15-team. Volgend jaar hebben we ook een samengesteld MO13-team en de vrouwen zaterdag wordt dat ook.”

Priest legt uit hoe zo’n samengesteld team er in praktijk uitziet. “Met de MO15 trainen ze één keer in de week bij SCO en één keer in de week bij VVO. De thuiswedstrijden zijn om en om. En ze hebben een eigen tenue, een combinatietenue waar de logo’s van beide clubs op staan. Het is echt wel een klein beetje professioneel aan het worden, gericht op de toekomst.”

StreetCars_voorjaar2021 (1)

“Dat is ook wat we willen. Toekomstgericht kijken, voor de meiden en dames”, vervolgt Priest, die ook aan de wieg stond bij het succesvolle damesteam van OVV ’67, waar hij tien jaar trainer was van het eerste damesteam. “Wat je heel erg merkt is dat je niet op niveau kunt selecteren. Bij de ene vereniging spelen een paar goede en bij een paar andere verenigingen ook. Dat moet je overkoepelen, om in de toekomst te kunnen selecteren en sterkere teams te kunnen vormen. Het is namelijk de bedoeling om met het eerste team zo hoog mogelijk te spelen.”

Waar je bij de jongens in de jeugd een natuurlijke doorstroming hebt bij clubs, is dat bij de meisjes (nog) niet het geval. “In onze voetbalvisie willen we vanaf de MO13 meidenvoetbal spelen. Alles wat eronder zit laten we bij de jongens spelen. Maar als ze dan doorstromen en er is geen team, gaan ze lopen. Door samen te werken kun je dat voorkomen. We hebben de andere Oosterhoutse verenigingen ook ingelicht dat we met hun aan tafel willen”, zegt Priest. “Het is wel echt een hele klus.”

Bij de Oosterhoutse voetbalclub kregen ze vorig jaar iemand van DESK op bezoek. De club uit Kaatsheuvel werkt met meerdere clubs op dezelfde manier. “We hebben leermomentjes meegekregen. Het is een hele lange weg, maar wij denken dat een Oosterhoutse meidenafdeling toekomstgericht denken is. Een eigen tenue, een eigen naam, maar wel spelend op alle terreinen van Oosterhoutse clubs en lid van de vereniging. Zo worden we allemaal sterker in het damesvoetbal.”

Dit seizoen was het combinatieteam een testfase. Het is heel goed bevallen, waardoor we nu uitbreiden. We verwachten binnen zo’n drie tot vier jaar wel een heel eind te zijn. Als andere verenigingen zien dat het goed werkt, kunnen we echt een grote stap maken”, sluit Priest vol enthousiasme en positiviteit af.

Klik de link voor een recent artikel over vv Oosterhout