Bij FC Lienden lopen geen slechte voetballers volgens Dick van Kleef

0
478
fc-lienden-jeugd

Een goede doorstroming vanuit de jeugd naar de selectie is voor FC Lienden van essentieel belang, nu het divisie-avontuur tot het verleden behoort. Dick van Kleef sleutelt als hoofd jeugdopleidingen aan de structuur met vooral positieve coaching. “Alle spelertjes verdienen onze volle aandacht.”

Van Kleef is een echte voetbal-duizendpoot. Behalve aan FC Lienden is hij verbonden aan ESA in Arnhem, waar hij verantwoordelijk is voor accommodatiezaken, en SKV uit Wageningen, waar hij voetbalmanager technische zaken is. De voetbal-zzp’er werd in Lienden ruim vier jaar geleden aangesteld. “Het idee was het proces te leiden naar een regionaal opleidingscentrum”, vertelt Van Kleef. “FC Lienden speelde nog in de divisie en had in de regio een aansprekende rol. Nadat de stekker uit het betaalde voetbal is getrokken, is het accent verlegd naar de zaterdag 1. Om doorstroming vanuit de jeugd naar de selectie te bevorderen heeft de club nieuwe uitgangspunten geformuleerd. Met de trainers geef ik daar handen en voeten aan.”

“Wij zijn geen grote vereniging met in elke leeftijdscategorie drie of vier teams”, vervolgt Van Kleef. “Soms hebben we er twee, maar vaker één. Dat betekent dat we niet kunnen selecteren. Goede voetballers voetballen samen met minder goede. Dat is een nadeel, maar ook weer een voordeel omdat de goede spelers de minder getalenteerden moeten helpen naar een hoger niveau. Bij ons telt elk individu. Ik zeg altijd: slechte voetballers bestaan niet. Wel spelers met minder aanleg. Aan ons om ook die spelers goed te laten ontwikkelen.”

FC Lienden richt zich daarbij ook op het opleiden van trainers. “Iedere trainer heeft zijn eigen werkwijze en daar is niks mis mee, maar ik vind het wel van belang dat er een bepaalde uniformiteit is. Dat vergemakkelijkt ook de overstap van spelers naar een hoger team.”

Positief is dat FC Lienden een grote instroom heeft van jonge voetballertjes. “We doen sinds een jaar of twee mee aan het Nijntje-programma”, zegt Van Kleef. “Dat is een bewegingsprogramma voor kinderen van vier, vijf, zes jaar oud. Het is opgezet door de lokale sportservice en wordt bij ons op het complex gegeven. Kinderen maken kennis met sport en spel. Doordat ze al op ons complex zijn, is de weg om lid te worden bij ons makkelijker en dat merken we ook aan het aantal aanmeldingen.”

Lienden is in het nieuwe jaar ook locatie van een basiscursus voor jeugdtrainers. “Dat doen we met andere clubs. We leveren een stuk of zes trainers. Onze trainers krijgen daardoor meer kennis.”

De club is volgens Van Kleef sowieso intensief bezig met de wijze waarop getraind en gecoacht wordt. “Wij hameren op positieve coaching waarbij kinderen worden gestimuleerd. Je kunt ze best wijzen op fouten  – ze zijn niet van papier – maar vertel ze ook vooral wat ze goed doen. En stel vragen in plaats van te dicteren. Vraag bijvoorbeeld op welke plaats hij graag speelt.”

Waar voorheen doorstroming niet noodzakelijk was of onrealistisch – de stap naar de tweede divisie was enorm – is de jeugd nu de levensader voor het eerste elftal. Van Kleef: “Dit seizoen is een aantal talenten aangesloten. Doorstroming is één doel, maar we willen graag in de opleiding ook een voorname rol in de regio spelen.”

Voor meer artikelen over de club klik op FC Lienden
Voor meer informatie over de club klik op FC Lienden