Bevlogen Bas van de Besselaar onmisbaar voor SC Elshout

0
477
SC Elshout

De 26-jarige verdediger en jeugdtrainer van Elshout is niet meer weg te denken bij de vereniging. Als toegewijde jeugdtrainer en ouderwetse verdediger is hij van ongekende waarde. De JO8/9 en JO18 kennen een betrokken trainer en het eerste elftal een sterke centrale verdediger met Van de Besselaar.

Bas van de Besselaar, de 26-jarige eerste elftalspeler, die meer is dan alleen een voetballer bij SC Elshout. Naast alle andere vrijwilligers van de sportclub, is ook Van de Besselaar onmisbaar. Als eerste spreken we hem over zijn rol in het eerste elftal van de plaatselijke SC. ,,Ik ben een harde centrale verdediger, die fysiek sterk is en hard in de duels komt. Ze noemen me ook wel ‘Bas Maguire’, maar echt een compliment is dat niet, al zie ik het geintje er natuurlijk wel van in’’, grapt de verdediger, die het spelletje altijd goed ziet. ,,Ik sta op de juiste plek en zie het spelletje. Dat is ook nodig want voetballend en in de opbouw ben ik minder sterk’’, vertelt hij over zijn eigen kwaliteiten.

Al heel zijn leven is hij actief bij de club waar hij opgroeide. ,,Ik ben niet van plan om weg te gaan’’, meent Van de Besselaar, die zich in een team bevindt met grote verschillen op het gebied van leeftijd. ,,We hebben veel jonge jongens die sommigen plekken in het veld goed kunnen opvullen. Je merkt wel dat ze nog moeten wennen aan het seniorenvoetbal. Jonge spelers kijken ook naar je op en je probeert ze dingen te leren en op sleeptouw te nemen. Vroeger vond ik het spannend om erbij te komen en ik weet niet hoe de jongens dat nu ervaren, maar ik vond het fijn als iemand mij mee nam. Dat probeer ik nu zelf te doen met de jonge voetballers’’, vertelt hij.

Elshoutenaar

Naast speler uit de eerste selectie is hij ook jeugdtrainer. Dat is hij voor twee verschillende teams, beginnend met de JO18-1. ,,Dat is superleuk om te doen. Iedere zaterdag en zondag ben ik op de club te vinden. Om zelf te spelen en om als trainer aanwezig te zijn bij mijn jeugdteams’’, zegt de Elshoutenaar. Zes jaar geleden begon hij met het trainen van het hoogste jeugdelftal van SC Elshout. ,,Toen ik zelf uit de JO19 kwam wilde ik betrokken zijn en blijven. Ik deed het toen samen met Rens. Mijn broertje zat toen ook in het elftal en hij was de eerste lichting spelers waar ik trainer van was. Het was gelijk leuk en het werkte goed. Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij de jeugdopleiding van Elshout. Op deze manier ken ik de jeugd goed en als er spelers overkomen naar het eerste dan ken je ze al goed’’, beschrijft de betrokken trainer, die dit jaar voor het eerst training geeft aan jongens die hij ook al training gaf bij de JO8/9. Van de Besselaar geeft samen met Rens, Luc en Chiel training aan de JO18-1. Rens is speler van het tweede, Chiel van het derde en Luc speelt samen met hem in het eerste. Chiel is piloot, dus kan er niet altijd bij zijn, maar is net zo betrokken als de andere drie jeugdtrainers.

,,Daar geniet ik van’’

Het trainerschap bij de JO8/9 is voor Van de Besselaar misschien nog wel leuker. Hij ziet de jonge voetballertjes voor het eerst aansluiting vinden met een voetbalteam. Op vijfjarige leeftijd mogen ze zich inschrijven bij de club. Ze spelen veel spelletjes en dribbelen, passen en schieten er op los. ,,Als ze voor het eerst beginnen met voetballen kunnen ze er weinig van, maar je ziet ze al heel snel ontwikkelen en vooruit gaan. Ze zijn heel fanatiek op wedstrijddagen en daar geniet ik ook van’’, vertelt hij. Door zijn trainerschap bij deze elftallen kent hij in ieder team van de jeugdopleiding minimaal 6 á 8 spelers die hij ooit training heeft gegeven. ,,Dat maakt het leuk en daarom zal ik het nog heel lang blijven doen’’.

Klik hier voor de gepersonaliseerde clubpagina van SC Elshout.