Bescheiden Eddy van Yren pakt veel vrijwilligerswerk op

0
854

Eddy van Yren reageert verrast op de vraag wat hij als vrijwilliger voor Groote Lindt betekent. Van Yren, ook scheidsrechter in de subtop van het amateurvoetbal, stelt dat zijn bijdrage wel meevalt, maar hij blijkt toch veel energie in de club te steken. Een voorbeeld voor hen die het niet op kunnen brengen vrijwilligerswerk voor een voetbalclub te verrichten.

,,Ach wat doe ik zoal?”, begint hij voorzichtig. ,,Ik houd mij met een mooi team bij Groote Lindt bezig met de organisatie van het JO17-elitetoernooi, dat straks in 2023 weer op tweede pinksterdag wordt afgewerkt. Het is een toernooi op divisieniveau. Wij hopen dat er weer in totaal twintig teams bereid zijn naar sportpark Bakestein te komen.” Het toernooi staat onder meer bekend om de arbitrage, die van zeer hoog niveau is. Elk duel krijgt een arbitraal trio. Het lukte Van Yren om topscheidsrechters uit de regio als Danny Makkelie, Marc Nagtegaal en Christiaan Bax naar het toernooi te lokken. In totaal zijn er acht toparbiters en zestien assistenten aanwezig.

Pakket
Op de zaterdag vóór Pinksteren wordt het nog grotere jeugdtoernooi voor 120 teams van JO-08 tot en met JO19 van 09.00 uur in de morgen tot 21.30 uur in de avond afgewerkt. Het is voor te stellen dat er op deze dag ongeveer 1500 jongens en meiden bij Groote Lindt op het complex aanwezig zijn. Eric Bezemer is toernooidirecteur, Eddy van Yren benadert de deelnemende clubs en zorgt voor de arbitrage, Rens de Wit beheert het wedstrijdsecretariaat. Daarnaast zijn er nog tientallen andere vrijwilligers actief. Bijzonder is dat Groote Lindt intern jonge scheidsrechters opleidt. ,,Vorig jaar hebben dertien jonge scheidsrechters in opleiding op ons toernooi hun wedstrijden geleid.”

Eddy van Yren is arbiter in Groep D van de KNVB. Dat betekent dat hij wedstrijden toegewezen krijgt in de eerste klassen van het zaterdagvoetbal met uitschieters naar de vierde divisie, af en toe vrouwen-eredivisie en vierde official in de tweede divisie. Van Yren is in de aanloop naar dit seizoen gepromoveerd. ,,Ik vind dit een heerlijk gevarieerd pakket. Ik ga opeens naar wedstrijden in Groesbeek, Doetinchem, Aalten of Ede. Heel leuk blijven de wedstrijden in de buurt van mooie clubs als Almkerk, Sliedrecht en Oranje Wit.” Van Yren kan slecht nee zeggen en is ook nog secretaris van de SVD, de Scheidsrechters Vereniging Drechtstreden.

Las Vegas
Zelf begon Van Yren met voetballen bij ZBC. Hij is vroeg gaan fluiten en werd jeugdtrainer bij Pelikaan en vervolgens bij Groote Lindt. Daar werd hij wedstrijdsecretaris en is nu al voor het negende jaar medeorganisator van de genoemde toernooien. Tussendoor was hij ook nog even jeugdtrainer bij ASWH en het Bredase JEKA. ,,Omdat mijn dochter op handbal zit ben ik ook in die sport bij de club Conventus wedstrijden gaan fluiten.”

Vrijwilligerswerk bij een sportclub zit Van Yren in het bloed. ,,Ik heb vorig jaar aangeven dat ik met de toernooien ging stoppen. Nadat mijn beoogd opvolger zich terugtrok, wilde ik de boel niet in de steek laten en ben doorgegaan.” Daarnaast is hij betrokken bij REFEX, een organisatie die voetbalscheidsrechters waar dan ook ter wereld uitnodigt om wedstrijden te leiden. Straks rond Hemelvaartsdag gaat Van Yren naar de Nørhalne Cup in Denemarken. Hij floot eerder al in Oslo bij de Norway Cup. Voor REFEX was hij ook actief in Las Vegas, in de Verenigde Staten.

Klik op Groote Lindt voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Groote Lindt voor meer informatie over de club.