Bennie Blokland legt lat hoger met SC Botlek

0
317

Dankzij een ijzersterke eindsprint bleef SC Botlek vorig seizoen derdeklasser. Voor de komende jaargang legt aanvoerder Bennie Blokland de lat hoger met zijn team. “We moeten minimaal wegblijven uit de problemen.”

De voortekenen voor een seizoen zonder degradatiebesognes zijn volgens Blokland in ieder geval aanwezig. De krappe selectie van vorig seizoen is een stuk breder geworden en ook in kwalitatief opzicht is er in de ‘transferwindow’ een injectie geweest. Botlek kon een aantal nieuwe spelers verwelkomen op sportpark De Brug. “Er is meer concurrentie en dat is alleen maar goed”, zegt de gasmeetkundige bij een bedrijf op de Maasvlakte. “We hebben er een paar goede en ervaren spelers bijgekregen. Ook voorin met Rephendry Amsterdam. En persoonlijk verwacht ik ook veel van Mark Terlaak, die vorig seizoen voornamelijk in het tweede speelde. Hij komt eraan. Hij is een typische nummer negen.”

Met een piepjonge selectie begon het Botlek van trainer John Stougje aan het vorige seizoen. Na het vertrek van een aantal ervaren spelers werd Blokland gekozen als aanvoerder. “Ik heb eigenlijk nooit gevraagd waarom de trainer voor mij gekozen heeft”, reageert de centrale middenvelder. “Wellicht dat het te maken heeft met mijn positie, wellicht ook heeft hij gekeken naar mijn ervaringsjaren.”

Want Blokland mag dan pas 21 jaar zijn, hij is al sinds zijn zestiende jaar vaste naam in de basisopstelling van de club uit Spijkenisse. “Ik heb al op mijn vijftiende mijn debuut gemaakt. Vanaf dat moment heb ik er altijd bijgezeten. In het eerste seizoen veelal als invaller, maar het seizoen daarop steevast in de basis.”

Hij en Botlek plukken intussen de vruchten van die ervaring. “De scherpe kantjes zijn er af. Ik kon best wel emotioneel tekeer gaan in het veld. Misschien daardoor ook heeft de trainer mij die aanvoerdersband gegeven, om mij op mijn verantwoordelijkheid te wijzen. Als dat zijn bedoeling was, heeft het goed gewerkt. Ik ben rustiger geworden en probeer ook in mijn rol er voor mijn medespelers te zijn.”

Als voetballer is Blokland vooral een solide kracht in de halflinie. “Ik ben geen 8, maar ook geen 8. Ik ben een verbindingsspeler. Een 7? Ha, dat rugnummer draag ik wel. Ik denk dat ik een goed overzicht heb en een goede pass, maar ben geen speler die veel in de aanval komt en voor het doel. Een goalgetter ben ik nooit geweest en zal ik ook niet worden.”

Blokland roemt de ontwikkeling van het jonge Botlek het afgelopen seizoen. “Ondanks dat we diep in de problemen zaten hebben we ons gered. Dat is best knap met zoveel jonge jongens. In het begin van de competitie liep het nog erg stroef. Het besef moest nog komen dat we meer een team moesten zijn. Daar heeft het trainingskamp in de winterstop ook aan bijgedragen. We zijn langzaam maar zeker een team geworden en dat vertaalde zich ook in resultaten. Nadat we van OVV hadden gewonnen, wisten we dat we op de goede weg waren. Uiteindelijk hebben we de laatste vier wedstrijden nog gewonnen. Door die progressie mogen we de lat voor dit seizoen best wat hoger leggen, vind ik.”

Klik op SC Botlek voor de laatste artikelen over de club.
Klik op SC Botlek voor meer informatie over de club.