Atrium helpt voetballers beter te presteren

0
216

Als eigenaar en directeur van FeelGoodClub Atrium ziet Eric (43) dat steeds meer voetballers hun hobby combineren met een abonnement op de sportschool. Zeker in de zomermaanden, als het voetbalseizoen tijdelijk stilligt, weten voetballers zijn sportcentrum in Ouddorp te vinden. En ieder met zijn of haar eigen doel. Met inmiddels bijna tien jaar ervaring, weet Eric als geen ander dat deskundig advies daarbij belangrijk is.

OUDDORP – Op voetbal zitten én daarnaast naar de sportschool gaan. Volgens Eric is het niet alleen goed te combineren, ook is hij ervan overtuigd dat FeelGoodClub Atrium voetballers kan helpen om tijdens trainingen en wedstrijden beter te presteren op het voetbalveld.

,,De trainingen op het voetbalveld zijn specifiek op de sport gericht”, vertelt hij. Zoals het inslijpen van tactische looplijnen. ,,Binnen ons fitnesscentrum kun je algemene trainingen volgen, zoals je uithoudingsvermogen verbeteren. Maar je kunt hier ook je explosieve kracht trainen, zodat je een bal ver weg kunt trappen. Sportschool en voetbal kunnen dus heel mooi samen.”

Bij de lokale voetbalvereniging WFB, de club waar Atrium op een van de reclameborden langs het hoofdveld prijkt, zijn ze daar al langer achter. Voetballers van de club uit Ouddorp behoren tot de vaste klanten van zijn sportcentrum. ,,Zeker de spelers van het eerste. Al hebben we ook voetballers van andere clubs die bij ons komen sporten.”

Vooral nu de zomerstop is aangebroken, vangt hij voetballers uit de regio op. ,,Tijdens de zomermaanden zien we vaak een kleine stijging van het aantal voetballers dat bij ons komt trainen. Zoals voetballers die hun uithoudingsvermogen op peil willen houden. Of voetballers die hun verzwakte enkels of knieën komen versterken. Het is voor ons heel leuk om ze daarbij te begeleiden en te motiveren.”

Eric merkt ook dat steeds meer (jonge) amateurvoetballers zich niet alleen willen spiegelen aan de voetbaltrucjes van spelers als Ronaldo, maar ook aan zijn afgetrainde lijf. ,,Je hebt voetballers die in de top spelen en er met een bloot bovenlichaam gespierd uitzien. Jonge voetballers nemen daar een voorbeeld aan en willen er dan ook goed uitzien. Alleen, dat gaat niet helemaal ten gunste van het voetballen.”

,,In plaats van spieruithouding trainen ze dan spierkracht”, gaat hij verder. En daar zit volgens hem een duidelijk verschil in. ,,Bij spieruithouding zorg je voor rode spiervezels, wat zorgt voor goede doorbloeding, zodat je makkelijk sprintjes kan trekken op het voetbalveld, je niet snel buiten adem raakt en je ook snel kan sprinten. Maar tegenwoordig willen voetballers ook sterke benen en dan gaan ze te zwaar trainen en te weinig de oefeningen herhalen. Dat betekent dat je been qua volume wel toe gaat nemen, maar qua uithouding ga je het niet ver schoppen.”

Eric snapt dat het voor hen moeilijk is daar een middenweg in te vinden. ,,Tuurlijk zijn goede buikspieren belangrijk, omdat je tijdens het voetballen continu met je romp aan het draaien bent. Alleen, zorg dat je vooral duurzaamheid traint. Je moet immers negentig minuten fit zijn. Maar wat je hier vaak in de sportschool ziet, is dat ze sterke, dikke armen willen, een groter bovenlichaam en grote beenspieren. Alleen, dat is niet handig voor op het voetbalveld. Door ze daarin te adviseren, proberen wij ze een beetje af te remmen. Want straks krijgen wij op onze kop van hun trainers.”