Arno Kooij van Barendrecht “We hebben de afgelopen jaren forse stappen gezet”

0
145

Barendrecht blijft zich met de jeugdopleiding doorontwikkelen. “We hebben de afgelopen jaren forse stappen gezet, maar er is altijd nog winst te behalen”, zegt Arno Kooij, hoofd jeugd opleiding van de club.

phonedirect

Ook bij BVV Barendrecht is het weer even improviseren. Met zo’n kleine honderd jeugdelftallen lukt het in normale tijd maar net om elk elftal aan de trainingsuren te laten komen, laat staan hoe dat is in een periode van een avondlockdown waarbij voetballers om vijf uur van de velden worden gejaagd. “Er zijn wat teams die overdag trainen, doordat de trainers beschikbaar zijn, maar het overgrote deel kan doordeweeks niet trainen”, zegt Kooij. “We kunnen ze gelukkig nog wel bezighouden op zaterdag, met wedstrijden of, als ze geen wedstrijden hebben, met trainingen.”

Kooij begon in de zomer van 2019 als hoofd jeugd opleiding op De Bongerd. Sindsdien lopen de coronamaatregelen als een rode draad door het Barendrechtse voetballeven. “Het maakt het allemaal wel een stuk lastiger. Sessies met trainers kan nu even niet vanwege de groepsgrootte. Maar we proberen wel zo veel mogelijk voortgang erin te houden. We willen niet dat het proces stilvalt.”

Dominos_voorjaar2021

Kooijs’ voornaamste opdracht was om meer samenhang te realiseren. “Er was hier al een behoorlijke basis”, zegt hij. “Bij TOGB, waar ik zeven seizoenen hoofd jeugd opleiding ben geweest, was dat er niet. Daar moest het echt vanaf nul worden opgebouwd. Bij Barendrecht was de kennis – goede trainers – al in huis. Alleen schortte het aan de samenwerking tussen trainers van diverse leeftijdsgroepen. Er werd goed training geven, maar er was nauwelijks van een rode draad in de manier van werken.”

Inmiddels is de samenwerking een stuk verbeterd. Dertien coördinatoren en de leden van de technische commissie zorgen er met Kooij voor dat er niet zomaar iets gedaan wordt, maar dat er gehandeld wordt naar een Barendrecht-‘handboek’. “We zijn hard bezig om een eigen smoelwerk te krijgen”, noemt Kooij (56) dat. “Onze werkwijze is gebaseerd op een breed draagvlak. Het werkt niet als Arno Kooij zou zeggen hoe het moet en dat dàt uitgevoerd moet worden.  Dan is het niet duurzaam. Hoe we opleiden moet van ons allemaal komen.”

Daarbij geldt de filosofie voor alle jeugdteams, of het nu om de JO15-1 gaat of de JO15-6. “We rollen onze visie verenigingsbreed uit. Onervaren trainers krijgen handvatten en kunnen altijd terugvallen op de kennis van de ervaren en gediplomeerde trainers.”

Het voetbal ontwikkelt zich dus en Barendrecht moet zich dus ook ontwikkelen. Vandaar dat de club de speelwijze onder het loep neemt. “We willen komen tot een herkenbare speelstijl die past bij de club. Met de trainers zijn we daarover in gesprek. Zij hebben daar een belangrijke stem in. Het is natuurlijk veel meer dan 5-3-2 of 4-3-3. Als je ergens voor kiest moet je dat ook trainbaar maken. Daar hebben ze ook hun ideeën bij.”

“We werken in de opleiding al veel met spelprincipes. Tot en met vijftien jaar speelden de teams in principe met 4-3-3. Daarna is het goed om kennis te maken met andere speelwijzen, zoals 5-3-2 of 4-4-2.”

Barendrecht kijkt niet alleen in de eigen keuken. Het maakt ook gebruik van expertise van organisaties als MNC Bright en partners als Feyenoord. Kooij: “In deze tijd is belastbaarheid van spelers een issue. We hebben daarom Feyenoord gevraagd of ze ons daar bij kunnen helpen. Om ons door te ontwikkelen zullen we  een lerende organisatie moeten blijven.”

klik op Barendrecht voor het laatste artikel van de club.