Armand Cretz is trouw aan Spirit-clubcultuur

0
497
Spirit-Armand-Cretz

Armand Cretz (51) is in het dagelijks leven bedrijfsleider en de competenties die erbij horen, komen hem goed van pas als hij zich in zijn vrije tijd in de rol van jeugdvoorzitter van Spirit bekleedt.

Cretz is alweer ruim tien jaar een vele geziene vrijwilliger aan de Ouderkerkse Sportlaan. Toen zoonlief wilde gaan voetballen viel de keuze op de kanaries en niet op DCV, de club in zijn woonplaats. “De eerste kennismaking met Spirit beviel ons goed”, zegt hij daarover. “Dat gemoedelijke, de leuke sfeer proefde je toen ook al.”

Inmiddels is Cretz en zoonlief kind aan huis bij de club, die de laatste vijf, zes jaar een enorme groeispurt in leden heeft gemaakt. De eerste mijlpaal was het slechten van de duizend leden-grens, inmiddels staat de teller op twaalfhonderd leden. De einde van de groei lijkt, met wekelijks aanmeldingen van nieuwe leden, niet in zicht. Dat stelt de clubleiding van Spirit wel voor uitdaging, ondervindt Cretz zelf ook als jeugdvoorzitter. “Het gaat vooral om ruimte en dan juist het gebrek eraan”, zegt hij. “Het is echt passen en meten om iedereen te kunnen laten trainen. In principe moet elk team twee trainingen in de week kunnen hebben. We hebben echter maar drie kunstgrasvelden met licht. Het betekent dat sommige elftallen beperkte ruimte hebben en moeten trainen op maximaal een kwart of half veld. Het is schipperen met de ruimte, maar we redden het er nog wel steeds mee. Datzelfde geldt voor de wedstrijden op zaterdag. Het zit bomvol met als consequentie dat we dit seizoen de aanvangstijdstip van de laatste ronde hebben verplaatst naar half zeven. Dat is niet wat je wil, maar het is wel noodzakelijk in onze situatie.”

Het gebrek aan veldcapaciteit baart de club en Cretz zorgen, maar Spirit steekt organisatorisch zo goed in elkaar dat de groei op ander vlak geen pijnpunten oplevert. Dankzij een groot vrijwilligerslegioen zijn alle jeugdteams volgens Cretz dubbel bemand. “Natuurlijk moet je daar wel wat voor doen, want vrijwilligers staat in eerste instantie niet in de rij om een functie te bekleden. Een oproepje plaatsen op de website of op andere sociale media van de club levert doorgaans geen nieuwe vrijwilliger. Het dient veel meer als een soort attentie. Vrijwilligers ronsel je langs de zijlijn in een persoonlijke gesprek. Mijn ervaring is dat dat vaak wel succes oplevert. Belangrijk is ook om dan een niet te groot takenpakket aan te bieden.”

Met drie leden in het jeugdbestuur, twee hoofd jeugd opleidingen en verschillende coördinatoren per leeftijdsgroep heeft Spirit volgens Cretz een structuur die gebouwd is op een stevig fundament. “Ik denk ook dat daarom veel ouders Spirit uitkiezen. Een goede organisatie, een gemoedelijke sfeer, maar ook een club die trouw blijft aan de clubcultuur van waarden en normen. Loop je uit de pas, dan wordt je gecorrigeerd.”

Klik op vv Spirit voor de laatste artikelen over de club.
Klik op vv Spirit voor meer informatie over de club.