Arjan Kant over de mogelijke fusie van Almkerk en Altena

0
362
21_Almkerk_Club (1)

Een groot deel van de jeugd is al samen, maar de samenwerking tussen Almkerk en Altena kan in de toekomst zomaar nóg intensiever worden. Want als het aan Arjan Kant ligt, blijft het hier niet bij. “Het zou logisch zijn als beide verenigingen ooit samengaan, maar dat is echt aan de leden.”

Als bestuurslid jeugdzaken en coördinator van de JO16 en de JO17, is de 55-jarige Kant er eigenlijk vanaf het eerste uur bij betrokken. Heel gek is dat overigens ook niet. “Ik werd op mijn achtste lid van Almkerk, doorliep de jeugd en speelde later nog in het eerste. Door blessures ging ik wat lager, maar daar was ik eigenlijk te fanatiek voor…” Hij stopte met voetballen, werd jeugdtrainer en trad later toe tot het bestuur. Voornamelijk voor het jeugdvoetbal. “We maken een beleid met het oog op de toekomst, wat zijn onze doelstellingen op prestatief en recreatief gebied? Daarnaast stel ik, in overleg met de andere leden van de jeugdcommissie, coördinatoren, jeugdtrainers en de Hoofd Jeugdopleiding aan. Maar uiteindelijk ben je toch vooral aanspreekpunt, in de breedste zin van het woord.”

Gezonde rivalen

Materialen en kleding faciliteren, acties coördineren, teamindelingen bespreken, noem maar op. Kant doet het al seizoenenlang met liefde. “Rond 2010 ben ik coördinator geworden en een jaar of acht geleden kwam ik in het bestuur.” Waarom? Dat is eigenlijk best logisch. “Mijn vader was hier meer dan 60 jaar lid en speelde tien seizoenen lang in het eerste. Ook mijn broer is op diverse gebieden actief binnen de club en mijn zoon zit nu in de A-selectie. Er hangt gewoon een blauw-witte vlag over onze familie.” En dus helpt Kant waar hij kan, zoals bijvoorbeeld met het samenwerkingsverband tussen Almkerk en Altena. Een broodnodige. “Het is ooit begonnen bij de meisjes. Alleen hadden we er niet genoeg, maar samen konden we wel een gezamenlijk meidenteam op de been brengen. Acht seizoenen geleden was dat.” Van het één, kwam vervolgens snel het ander. “Eerst de oudste pupillen, daarna meerdere lichtingen. Inmiddels werken we bij de jongens vanaf de JO12 tot en met de JO19 samen. En dat geldt zelfs voor alle meisjes- en vrouwenteams.” De achterliggende gedachte is eigenlijk heel simpel, vertelt Kant. “Zodat de leeftijdsverschillen binnen een team niet te groot worden, dat is vooral fysiek niet wenselijk.” Eén team per leeftijd en niet op het juiste niveau. Dat zorgde voor frustratie. “Als je wél kunt selecteren, gaat de kwaliteit omhoog. Bij de JO14 en JO15 kunnen we nu drie teams samenstellen, dat is een wereld van verschil.” Toch, was het allemaal niet zo makkelijk, als dat het nu klinkt. “We hebben de samenwerking langzaam opgebouwd, want het is best een grote stap. Het zijn twee clubs met een vergelijkbare cultuur, maar het ligt nog steeds gevoelig. Wat dat betreft leeft de nostalgie, zeker vroeger waren het gezonde rivalen.”

Onderzoeken

Al is dat vooral generatiegericht, heeft Kant gemerkt. “Je ziet het langzaam verdwijnen, de lichting van tegenwoordig weet eigenlijk niet beter.” Wat betreft de jeugd dan tenminste. “Bij de senioren zijn we (nog) niet samen, dat is eigenlijk geen gewenste situatie natuurlijk. De JO19 is dat nu wel, maar vervolgens worden die jongens weer opgesplitst. Ieder bij hun ‘eigen’ club in het eerste of tweede.” Desondanks ziet Kant alleen maar voordelen, van het samenwerkingsverband met de buurman. “We kunnen de teams veel beter vullen en misschien nog wel belangrijker: leeftijden worden niet meer overgeslagen. Daardoor kunnen we iedereen op zijn of haar niveau laten voetballen en gaat uiteindelijk de kwaliteit omhoog.” En dus wordt er ook al een beetje verder over de toekomst nagedacht. “In veel dingen, zoals overleg over een energiecontract of het bestellen van kleding, trekken we al samen op. Tijdens de ledenvergadering wordt daar natuurlijk ook over gesproken; verder onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Ik ben zelf voorstander van een fusie, maar dat is nog lang geen beklonken zaak. Het is echt aan de leden!” Het logo is in ieder geval al ontworpen, lacht Kant. “Haha, voor de grap hebben we een gezamenlijk logo gemaakt, dat gebruiken we soms in groepsapps.” Maar met ieder voorlopig nog een eigen complex, een eigen tenue en twee verschillende logo’s, laat een echte fusie nog wel even op zich wachten. “Ooit zou het logisch zijn, maar dat kan nog jaren duren!”

Klik op Almkerk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Almkerk voor meer informatie over de club.