Hij is wel een beetje klaar met interviews over zijn voetbalavonturen. André Krul (34) is meer dan alleen zijn anekdotes uit het buitenland. Dit seizoen is hij basisspeler bij VV Katwijk. De doelman, die overkwam van AZ, is een modelprof die nog iedere dag bezig is met zijn ontwikkeling. “De biografie van Rafael Nadal heb ik gelezen. Je leest op wat voor bizarre manier hij zich voorbereidt op wedstrijden. Dan ga je bij jezelf nadenken of daar iets uit te halen valt.”
KATWIJK – Krul heeft het vaker meegemaakt: transfervrij zijn aan het einde van het seizoen. Waar hij normaal gesproken geduldig wacht op zijn opties, tekende hij nu al in maart 2021 een contract bij VV Katwijk. “Ik stond zeker open voor een nieuw avontuur in het buitenland. Aan het begin van het jaar was alles nog onzeker vanwege corona. Toen kwam Katwijk voorbij. Ik had een gesprek met trainer Anthony Correia. Hij maakte direct duidelijk dat ik gehaald werd als eerste keeper. Bij AZ was ik altijd reserve en keepte ik alleen in oefenwedstrijden. Het vooruitzicht op speeltijd was een belangrijke factor voor mijn stap naar Katwijk.”
Profs die de stap maken naar de Tweede Divisie laten vaak een clausule in hun contract zetten. Daarin staat dat ze terug mogen naar het profvoetbal als die optie er is. “Dat was voor Katwijk niet bespreekbaar, maar ik wilde dat zelf ook niet echt. Als je ergens ‘ja’ tegen zegt, dan moet je er honderd procent voor gaan.” Krul kon en wilde niet weg. Hij liet daardoor een nieuw avontuur schieten. “Ik kreeg tijdens de voorbereiding een appje van Albert Gudmundsson. Met hem heb ik samengespeeld bij AZ. Ik kreeg te horen dat ze ergens op IJsland nog een eerste keeper nodig hadden. Dat had een spijtmoment kunnen zijn, maar dat was het niet. Ik zat vanaf dag één op mijn plek hier.”
Ontwikkelen
Met zijn 34 jaar is Krul met recht een vedette te noemen. Ondanks dat de herfst van zijn voetbalcarrière is aangebroken, zit de doelman niet stil. “Op mijn leeftijd maak je geen grote stappen meer. Trainingen zijn er vooral om te finetunen. Mijn linkerbeen zal ik bijvoorbeeld niet meer veel beter kunnen maken. Toch ben ik daar tijdens trainingen nog mee bezig en ik blijf alles geven. Ik hoop ook dat die werklust aanslaat bij andere jongens. Het gevoel dat ik beter wil worden is er nog. Na iedere wedstrijd vraag ik beelden op, zodat ik kan kijken naar wat er goed en fout ging. Kijk naar Edwin van der Sar. Die werd ook alleen maar beter naarmate hij ouder werd. Hij is een voorbeeld voor mij.”
Zijn transfer naar VV Katwijk is op papier een stap terug. Het verandert niets aan zijn werklust. “Op het moment dat je niet meer de drive hebt om je te verbeteren, op welk gebied dan ook, wordt het leven heel erg saai. Mentaal wil én kan ik nog stappen zetten. Zo probeer ik dingen te halen uit wat andere sporters zeggen. Ik heb het boek van Nadal gelezen. Je leest op wat voor bizarre manier hij zich voorbereidt op wedstrijden. Je kopieert het niet, maar gaat wel bij jezelf nadenken of daar iets uit te halen valt in je eigen voorbereiding. Het zijn geen grote stappen, maar ik ben ontzettend gedreven voor die paar procentjes winst.”
Ervaring inzetten
Het is logisch om er vanuit te gaan dat Krul naast het keepen ook in de kleedkamer belangrijk is voor zijn nieuwe club. “Ik ben gehaald om te keepen en niet omdat ik ervaring heb. Het is belangrijk dat het team in balans is. Robbert Susan is de onbetwiste leider. Hij heeft veel ervaring en treedt veel op de voorgrond. Dat accepteert het hele team. Hij spreekt zich vaker uit dan ik.” De rol van Krul is dus minder zichtbaar. “Ik probeer jongens persoonlijk advies te geven. Dat doe ik vooral als iemand niet speelt. Het is een herkenbare situatie voor mij. Ik weet dat je dan weleens je scherpte kan verliezen. Als wisselspeler is het belangrijk om altijd ready te zijn. Blijf dus alles geven op de training. Niet dat je als je de kans krijgt, je opeens beseft dat je te weinig hebt gedaan op de training of er niet genoeg voor geleefd hebt die week.”
Door zijn ervaring weet Krul inmiddels wat hij wel én wat hij niet kan. “Mijn sterke punt als keeper is dat ik nergens bang voor ben. Als ik adrenaline in mijn lichaam heb, gooi ik me overal voor. Ik doe er alles aan om de bal tegen te houden. Wegdraaien doe ik nooit. Aan de andere kant zijn er dingen die ik minder kan. Die nieuwe keeper van AZ (Peter Vindahl Jensen, red.) kan bijvoorbeeld fantastisch meevoetballen en heeft een goede trap. Hij beheerst alle facetten van het keepen. Ik moet het vooral hebben van mijn reflexen en minder van het voetballen. Daarom focus ik me tijdens wedstrijden op die paar ballen die op goal komen. Door die te pakken kan ik het verschil maken.”
Kampioenschap
Tot nu toe draait Katwijk bovenin mee in de competitie. “Het zou raar zijn om niet voor het kampioenschap te gaan. Toch moeten we ons daar niet op focussen. Je moet niet bezig zijn met kampioen worden, maar met het proces richting die titel. De kleine dingetjes waar je beter in kunt worden, dáár moet je voor werken. We hebben geen invloed op andere clubs, dus onze focus moet liggen op zelf beter worden. Dan wordt de kans uiteindelijk groter dat we wedstrijden gaan winnen en uiteindelijk kampioen worden.”
Met de breedte van de selectie zit het wel goed. Wekelijks worden er hele goede spelers op de bank gezet. “Die gasten mogen ontevreden zijn, maar ze moeten niet gaan zeuren of er met de pet naar gooien op de training. Daar ligt een belangrijke rol voor de staf. Onze keeperstrainer en assistent-teammanager Hugo van Duijn levert echt fantastisch werk. Op én buiten het veld. Zo had hij laatst een dartbord opgehangen in de kantine. Dat soort dingen houdt de sfeer in de groep heel goed. Anthony Correia is altijd duidelijk waarom hij bepaalde keuzes maakt. Hij draait er niet omheen. Ik wil ons niet met Ajax vergelijken, maar daar is een beetje hetzelfde aan de hand. Daar zitten Davy Klaassen en David Neres op de bank, maar je hoort ze niet in het openbaar klagen. Dat moeten wij ook vol zien te houden.” (CG)
Klik hier voor meer artikelen over Katwijk.
Klik hier voor meer informatie over Katwijk.