Ammerstol neemt het voetballeven zoals het is

0
257

Ammerstol nam dit jaar afscheid van het zondagvoetbal. Na 91 jaar wordt er door de ‘piepmuizen’ alleen nog maar op zaterdag gevoetbald. “Het is zoals het is”, stelt clubsecretaris Erwin den Hartog nuchter vast.

Een handjevol mensen staat langs het hoofdveld te kijken naar de verrichtingen van Ammerstol 3, dat speelt tegen een team van SVS. De Capellenaren zijn sterker en nemen voor rust een 2-0 voorsprong. Erwin den Hartog ziet het vanuit de kantine gelaten aan. “Straks speelt ons tweede nog. We hebben vandaag een dubbelprogramma. Dat is wel een voordeel dat het team op zondag naar de zaterdag is gegaan.”

Het voormalige zondagelftal is gebombardeerd tot hoogste team. Omdat Ammerstol niet meer prestatief speelt en in de reserve-klassen acteert, heeft de club geen eerste elftal meer. “De zondag is het tweede geworden”, legt Den Hartog uit. “De harde kern van het elftal bestaat uit oud- eerste elftal-spelers. Ze spelen in de reserve-zesde klasse. Ons zaterdagelftal van vorig seizoen is het derde geworden. Die pakte vorig seizoen in de zesde klasse maar vijf punten. Op een gegeven moment kom je in de situatie dat het belangrijker is om plezier en lol te hebben dan om te presteren. Je wint wat, je verliest wat. Als je veel verliest, ook al speel je in de reserve-zesde klasse, demotiveert dat en kost dat leden.”

De overstap van het enige Ammerstol-team op zondag markeerde een eindpunt van een 91-jarige geschiedenis van het zondagvoetbal in het Lekdorp. De zondag was lange tijd heilig, maar de laatste jaren ook onderhevig van tanende belangstelling. Den Hartog herinnert zich nog de tijd dat er bij zijn club vier zondagelftallen waren. “Nadat we met ons eerste elftal al naar de zaterdag zijn gegaan, is er één team op zondag overgebleven. Dat heeft lang in die hoedanigheid bestaan, maar aan het einde van vorig seizoen bleek er toch behoeften om te verkassen naar de zaterdag. Als bestuur hebben we vooral een faciliterende rol. De overstap is heel geruisloos gegaan. Emoties? Nee, we zitten als club niet in de positie dat we leden dwingen, we zijn een kleine vereniging die leeft bij de dag. Of beter gezegd, van jaar tot jaar leeft. Het kwam ons wel goed uit dat de zondag naar de zaterdag wilde. Van het zaterdagteam dat we hadden zijn er nog maar dertien spelers overgebleven. Iedereen weet dat dat in huidige tijden krap is. Het nieuwe tweede heeft twintig spelers en de afspraak is dat ze elke week één, twee of drie spelers afstaan aan het derde. Dat werkt prima.”

Of Ammerstol ooit nog terugkeert op het standaardniveau durft Den Hartog niet te zeggen. “Ik zie het op korte termijn zeker niet gebeuren. We zijn een kleine vereniging. We hebben vijf jeugdteams, het dorp is vergrijsd. Leuk en gezellig voetbal, dat heeft voor ons prioriteit.”

Toch gaan de gedachten van Den Hartog nog wel eens terug naar de tijd dat Ammerstol 1 nog actief was op standaardniveau. “Ik realiseerde me onlangs dat het zeven jaar geleden is dat we Bergambacht uit de beker knikkerden. We wonnen daar met 5-2. En nog geen vijf jaar geleden stonden we met Sinterklaas tweede in de competitie achter Nieuwerkerk. Na dat seizoen zijn we in één klap acht spelers kwijtgeraakt. Vijf gingen er naar Stolwijk. Toen zijn we op een glijdende schaal terecht gekomen. Als kleine club konden we dat niet opvangen.”

Den Hartog ziet echter een club waar het gezellig is en leuk voetballen is. “Die honderd jaar gaan we halen. Zonder twijfel.”

Klik op Ammerstolse SV voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Ammerstolse SV voor meer informatie over de club.