Voorkomen is altijd beter dan genezen. En dus is dat wat blessures betreft precies wat verzorgster Lisette IJpelaar bij vijfdeklasser Flakkee probeert te doen. Maar stiekem is ze als ‘moeder van de selectie’ veel meer dan dat. “Ik ben echt begaan met die jongens, dat maakt het leuk!”
Ook als ze op vakantie is, begint de 43-jarige IJpelaar te lachen. “Dan mis ik de voetbal en houd ik toch altijd even bij wat ze gedaan hebben.” Want juist dat, maakt het voor haar zo leuk. “Als ik die binding niet had gehad, had ik het ook niet zo lang volgehouden. Het zijn echt allemaal aardige jongens.” Voor het derde seizoen op rij. “In 2019 heb ik mijn diploma Sportmassage gehaald, omdat ik al jarenlang interesse had voor het lichaam, spieren en het medische. Een jaar later kwam dit op mijn pad, toen zochten ze bij het eerste een nieuwe verzorgster.”
Massagetafel
Niet geheel onlogisch, vertelt ze. “Mijn vader komt al sinds jaar en dag bij de club. Dus als klein meisje ging ik iedere zondag mee naar Flakkee.” Toch begonnen haar eigen kinderen ergens anders met voetballen. “We wonen in Achthuizen, dus dan ga je naar FIOS en later Den Bommel. Daarna zochten we een andere vereniging, dan is Flakkee een logische keuze.” Ook voor haarzelf. “Ik heb met mijn diploma ook nog een tijdje wat aan huis gedaan, maar dat was niks. Het is leuk om er op deze manier toch nog wat mee te kunnen doen en zo je kennis bij te houden.” Want haar ‘normale’ werk als officemanager mag dan voornamelijk achter een bureau zijn, bij de voetbal staat ze liever aan een massagetafel.
Ook vanwege de sfeer. “Gemeenschappelijk en gezellig. Ik voel me daar thuis. Van huis uit heb ik Flakkee natuurlijk altijd een fijne club gevonden.” Wanneer komt ze als verzorgster in actie? “Eigenlijk niet tijdens wedstrijden, dan ben ik er vaak niet bij. Vooral omdat ik meer waarde zie in het spelers fit op het veld krijgen.” Bijvoorbeeld door massages te geven bij spierpijn of lichte blessures. “En ik beoordeel of spelers naar de fysio moeten. Soms doe ik oefeningen met ze of geef ik er een aantal mee.” Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de warming-up. “Dat is inmiddels een vaste routine geworden, voornamelijk met loopvormen.”
Betrokken
Toch is dat nog lang niet alles. “Ik verzamel ook de kleding die kwijtraakt, leg de spullen klaar en regel andere dingen. Zoals het water.” De moeder van de selectie, wordt ze dan ook gekscherend genoemd. IJpelaar kan er zelf smakelijk om lachen. “Dat voel ik ook wel een beetje zo. Ik ben echt begaan met die jongens. Dat is ook het leukste eraan. Naast ze helpen van blessures af te komen.” Of het organiseren van een trainingskamp. Want ook dat doet IJpelaar. “Vanuit mijn werk, een eigen bedrijf samen met mijn man, ben ik een soort regelneef. Dat vind ik leuk om te doen. Dit seizoen zijn we in de buurt van Barneveld geweest.” Goed voor de teambuilding, vertelt ze. “Het is jammer dat we van onder staan, want iedereen traint echt keihard. Die jongens willen allemaal werken voor elkaar en het is een hechte groep. Dan gun je ze meer punten.”
Ook voor haar eigen fanatisme. “Ik ben wel fanatiek met de resultaten bezig. Nu is het toch steeds een teleurstelling.” Al doet dat aan haar liefde voor het spelletje, gelukkig niks af. “Natuurlijk omdat ik het zelf, bij FIOS, ook heb gedaan. Je doet het met z’n allen. Dat is het mooie van een teamsport. Alleen ben je nu op een andere manier betrokken.” In haar geval dus op dinsdag en donderdag vóór de training. “En bijna altijd op zaterdag voor de wedstrijd. Alleen tijdens niet.” De spelers van Flakkee zijn bij IJpelaar dus in goede handen. “Door middel van bijscholing probeer ik alles bij te houden. Daarvoor moet je ook licentiepunten halen, die staan in mijn hoofd al op de planning.” Want ook volgend seizoen, is ze er gewoon weer bij. “Ik heb het ontzettend naar mijn zin, dus er is geen reden om weg te gaan!”
Klik op MSV & AV Flakkee voor de laatste artikelen over de club.
Klik op MSV & AV Flakkee voor meer informatie over de club.