Stoop geniet van het spelletje bij DVV’09: ‘Dat gun ik een ander ook’

0
427
DVV'09

Lekker voor je ‘cluppie’ bezig zijn en de boel gezellig maken. Dat is precies wat Ilonka Stoop als vrijwilliger bij DVV’09 doet. Want ondanks dat ze zelf onlangs besloot te stoppen met voetballen, is haar liefde voor het spelletje geen moment minder geworden. “Samen zorgen dat mensen met plezier naar de club komen.”

Iets wat ze zelf ondertussen al meer dan dertig jaar doet. “Op mijn 21ste vroegen ze of ik wilde helpen met het clubblad, omdat ik handiger was met de ‘typemachine’. Niet veel later ben ik bij het jeugdbestuur aangesloten. Daar groei je vanzelf in. En het is leuk om te doen!” Net als zelf voetballen, overigens. “Ik ben ooit begonnen bij Dirksland. Toen was ik veertien jaar oud. Een vriendin wilde op voetbal, zo is het balletje gaan rollen. Hebben we zelf meiden gezocht en een team opgericht. Mijn moeder werd leidster en ik heb zelfs nog met haar gevoetbald!”

Oude rugnummer

De inmiddels 52-jarige Stoop maakte vervolgens uitstapjes naar SNS en Melissant, voordat ze opnieuw als speelster bij DVV’09 terechtkwam. “Dat kriebelde toch, voetballen op eigen dorp. In de tussentijd ben ik ook nog moeder geworden, maar acht weken later voetbalde ik weer.” Toch is de ‘laatste vrouw’ en middenvelder, onlangs dus gestopt. “Ik liep al jaren met een brace, had ooit mijn knie verdraaid. Mijn meniscus zat dubbel, die kregen ze niet meer recht.” Sterker nog. “Mijn kruisband bleek ook af. En de hechting van mijn meniscus hield het niet. Lag ik er anderhalf jaar uit.”

Dit seizoen kwam er een einde aan haar tijd bij de Vrouwen 30+, die ze samen met haar schoonzusje had opgericht. “Een tegenstander verdraaide haar knie, dat was foute boel. Toen dacht ik wel bij mezelf: wat als er bij mij ook weer iets gebeurt? Dat risico vond ik te groot.” En dus speelde ze afgelopen november, haar laatste toernooi. “In het oude Dirksland-tenue, met mijn oude rugnummer. Dat was zo mooi!” Een prachtig afscheid, maar natuurlijk niet voor altijd. “Iedereen kent iedereen. En iedereen doet zijn ding. Met z’n allen proberen we het leuk en gezellig te maken.” Als leider, supporter én begeleider van het schoolvoetbal, droeg Stoop de voorbije jaren haar steentje bij. “Je wilt die ‘kids’ leuk leren voetballen en met plezier naar de club laten komen.”

Sociaal bezig

En dus heeft ze het er als wedstrijdsecretaris voor de jeugd, lid van de jeugdcommissie en als coördinator, maar druk mee. “Gelukkig kun je sommige dingen ook vanuit huis doen. Appen en mailen, gaat soms toch makkelijker.” Al is Stoop natuurlijk geregeld, wél op de club. “Op donderdag hang ik altijd de indeling op, zodat iedereen dat weet. En ik ben natuurlijk vaste supporter van het eerste én van het tweede, het team van mijn zoon Mike. Vanaf dat hij bij de F’jes zat, ga ik al met hem mee. Ook als leidster. Dan is het leuk om van al die jongens hun ontwikkeling te zien.”

Genieten, doet Stoop sowieso wel. “Je moet iets doen in je vrije tijd. Ik ben gewoon graag sociaal bezig. Het geeft ook veel voldoening als alles op rolletjes loopt.” Zoals het gametoernooi voor de jeugd of LED-voetbal op de maandagavond. “We hebben een leuke groep vrijwilligers, vol met enthousiaste heren en dames. Vooral dat laatste vind ik heel gezellig.” Haar inzet en dat van man Lex, voormalig voorzitter van Dirksland, wordt dan ook gewaardeerd. “Hij is erelid en ik ben lid van verdienste.” Toch blijft Stoop zelf vooral nuchter. “We proberen het zo goed mogelijk te doen. Sinds vorig seizoen hebben we ook een Hoofd jeugdopleiding, die probeert de jeugd qua structuur steeds meer op poten te zetten.”

En ook op haar, kunnen ze bij DVV’09 voorlopig rekenen. Gewoon op het fietsje. “Je moet wel blijven sporten, hè? Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik het doen. Ik kan het gewoon niet laten.” Dus geniet ze nog altijd net zo van het spelletje. “Ik heb het zelf altijd met zoveel liefde, passie en plezier gedaan. Dat gun ik een ander ook!”

Klik op DVV’09 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op DVV’09 voor meer informatie over de club.