BSM, voluit Blijft Steeds Moedig, bereikt dit jaar de acceptabele leeftijd van honderd jaar. Dat viert de club het gehele jaar door met activiteiten. “Wij zijn geen grote, maar wel een leuke club.”
De climax van de jubileumviering vond op dinsdag 23 mei plaats. Op die dag was het precies honderd jaar geleden dat BSM het levenslicht zag. De club vierde dat met een receptie voor genodigden. Drie dagen later kwam het eerste elftal onder leiding van trainer René Ras in actie tegen oud-Ajax. “En we gaan nog wel even door met het feestjaar”, zegt Bart Vernooij, secretaris van de vereniging én ook kenner van de clubhistorie. Dat de advocaat (68) veel weet van de geschiedenis van BSM heeft alles te maken met zijn familie, die altijd nauw betrokken is bij het wel en wee van de lokale voetbaltrots. “Heel wat Vernooijtjes hebben een prominente rol gespeeld.”
Voor BSM begon het allemaal in 2023 toen de club op katholieke leest werd opgericht. Katholiek bleef BSM tot 1969. In het katholieke Bennebroek van de jaren twintig woonden slechts veertienhonderd zielen, maar er was een goede voedingsbodem voor een voetclub. Toen Bennebroek transformeerde van een plattelandsgemeente naar een groter dorp won BSM aan populariteit.
“De club heeft altijd gespeeld op iconische accommodaties”, vertelt Vernooij. Het terrein aan het Bloemveld werd in 1925 geopend. Nadat de club met moeite de oorlog had overleefd – het aantal leden daalde drastisch – volgde in de vijftiger jaren een verhuizing naar een terrein in de duinen. “Dat werd De Kuil genoemd. Een prachtig terrein, maar er was daar maar één veld.”
In 1970 besloot de gemeenteraad dat BSM een nieuw eigen sportpark kreeg. En nog altijd speelt BSM op dat terrein. Op sportpark Rottegat staat anno 2023 een goed onderhouden accommodatie met twee velden. Het hoofdveld is kunstgras. “We waren één van de eerste clubs met kunstgras”, zegt Vernooij. “Dat had vooral te maken dat we veel problemen hadden met het grasveld. Ook dit veld ligt in een afgraving. Daardoor bleef het water op die plek staan. Het gevolg was dat we veel afgelastingen hadden en dat we regelmatig niet konden trainen. Door kunstgras neer te leggen waren we verlost van dat probleem.”
Ook het clubgebouw werd rond die tijd gerenoveerd. “Er zijn nieuwe kleedkamers gekomen, de kantine is aangepast en we hebben ook een mooi terras gekregen. Vanaf die plek kan je het hoofdveld prachtig overzien.”
“We omarmen de toekomst, maar onze historie koesteren we zeker ook”, vervolgt Vernooij. Een mooi voorbeeld daarvan is dat de club nog iedere maand op zaterdag het oud-papier ophaalt in Bennebroek. “Waar andere verenigingen al lang gestopt zijn, doen wij dat al vijftig jaar. De prijs van oud-papier schommelt nog wel eens, maar het heeft ons altijd een mooi extra centje opgeleverd. Met die extra inkomsten konden we mooie dingen realiseren in ons clubgebouw”, zegt Vernooij. “We hebben een aantal vaste mannen die het papier ophalen met aangevuld een team die aan de beurt is.”
Dat BSM bescheiden is qua sportieve prestaties is volgens Vernooij terug te voeren op het geringe omvang van de club. “We hebben vierhonderd leden waarvan er driehonderd spelend zijn. Bij ons ligt de nadruk op ontspanning en gezelligheid. Prestaties juichen wij uiteraard toe, maar het is voor ons geen bittere noodzaak om naar de derde klasse te promoveren.”
Klik op BSM voor de laatste artikelen over de club.
Klik op BSM voor meer informatie over de club.