Roy Kirch, speler van Oranje Wit, gaat na diep dal de berg op

0
397
Roy Kirch Oranje Wit

Voor Roy Kirch (29) was het seizoen 2022/2023 er een die begon met een heel diep dal, waar hij knap uit wist op te klimmen met dank aan artsen, familie, vrienden en teamgenoten. Toch wacht er nog een zware beklimming, want op 23 juni gaat hij voor Giro di Kika op zijn wielrenfiets de Stelvio (een berg van 2750 meter hoogte in het noorden van Italië) op, samen met Louis en Lars Bosman. 

DORDRECHT – Kirch voetbalt al sinds zijn zevende bij Oranje Wit. Altijd lekker zorgeloos, het plezier belangrijker dan de prestaties. Met zijn vrienden uit Oranje Wit 3 had hij al jaren de grootste lol, maar in augustus vorig jaar werd het leven plots even heel serieus voor hem en iedereen in zijn omgeving. Kirch kreeg namelijk te horen dat hij teelbalkanker had. ,,Half augustus vorig jaar ontstonden de problemen. Ik was op een festival geweest en dacht eerst dat het een soort ontsteking was, maar toen ik alles had laten checken bleek het toch heel serieus te zijn.

Teelbalkanker op je 28ste, dan schrik je natuurlijk wel even”, zegt Kirch. ,,Na de eerste operatie zag alles er wel oké uit volgens de artsen, maar twee weken later had ik een afspraak bij de oncoloog in het Erasmus MC in Rotterdam. Bij het bloedprikken werd toen duidelijk dat de tumorwaardes gigantisch omhoog waren geschoten, dus vanaf dat moment ging het allemaal heel snel en moest ik beginnen aan een chemobehandeling.”

Liefde
Het was een enorme klap voor Kirch zelf, maar ook voor zijn teamgenoten. ,,Die wisten natuurlijk ook niet wat ze hoorden. Zoiets verwacht je gewoon niet op die leeftijd, dus die gasten schrokken zich ook wezenloos. Ik weet nog goed dat ik hier in september vorig jaar op het terras voor de kantine zat en ik zo een pluk haar in mijn handen had na de eerste chemobehandeling. Dat zijn hele heftige dingen om mee te maken voor mij, maar ook voor mijn teamgenoten was het natuurlijk vreselijk om te zien en die moesten zich ook maar een houding zien te geven. Het verbindt het team wel, ik denk dat een team juist hecht wordt door de tegenslagen die je met elkaar deelt”, zegt Kirch, die gedurende het seizoen af en toe kwam kijken bij zijn team.

,,Dan zagen ze mij plots kaal langs de lijn staan en moesten zij een wedstrijd gaan spelen. Ik snap wel dat dat voor hen ook niet altijd makkelijk was, maar het was toch fijn om die betrokkenheid bij het team te houden en niet alleen maar thuis te zijn bij mijn ouders die me geweldig hebben opgevangen toen ik die zorg en liefde heel goed kon gebruiken. Al die gasten uit Oranje Wit 3 zijn ook heel sterk gebleken en een enorme steun geweest voor mij in zware tijden, zowel fysiek als mentaal. Ik ben best wel een ijdel mannetje, dus als je dan in de spiegel kijkt en plots naar een kale en zieke versie van jezelf kijkt komt dat enorm hard binnen.”

Racefiets
Kirch maakte in februari via zijn social media bekend wat hij de maanden daarvoor had moeten doorstaan en startte direct een inzamelingsactie op via Giro di Kika met de belofte om de Stelvio te gaan beklimmen, terwijl hij nog nooit op een racefiets had gezeten. ,,Het streefbedrag waar we op mikten was 15.000 euro. Binnen een week was er al 13.000 euro opgehaald. Dat kan ik nog altijd niet geloven, die steun is echt hartverwarmend geweest en was voor mij ook een enorme bron om kracht en motivatie uit te putten om weer langzaam op te krabbelen uit een diep dal.”

Kirch stond op zaterdag 13 mei uiteindelijk zelfs met de kampioensschaal in zijn handen op Oranje Wit en bouwde een dag later met een aantal teamgenoten nog een kampioensfeest in Rotterdam na de landstitel van Feyenoord. ,,Een onvergetelijk weekend, waarbij tussen al het bier en plezier de gedachten ook wel eens teruggingen naar de zware maanden die ik achter de rug had. Dan hou je het niet altijd droog, maar daar schaam ik me totaal niet meer voor. Ik ben het leven heel anders gaan benaderen en veel meer gaan genieten van kleine dingen of gewoon in gezelschap zijn van familie en vrienden. Dat is een belangrijke les geweest uit die periode waarin ik het soms ook even niet meer zag zitten en natuurlijk ook grote zorgen had.”    

Een week na het kampioenschap maakte Kirch zelfs nog zijn eerste speelminuten van het seizoen, in de thuiswedstrijd tegen Groote Lindt. Het zullen ook zijn laatste minuten op het voetbalveld zijn, in ieder geval voorlopig. ,,Ik ben door de chemotherapie het gevoel in mijn onderbenen kwijtgeraakt en ik denk dat je wel begrijpt dat dat niet heel lekker voetbalt”, zegt Kirch, die zijn gevoel voor humor duidelijk niet is verloren en zijn fraaie haardos inmiddels ook weer vol trots kan dragen. 

Stelvio
Tussen het genieten door traint Kirch inmiddels voor een mooie, maar ook pittige uitdaging: het beklimmen van de Stelvio, een berg die zelfs doorgewinterde klimkoningen als Primoz Roglic en Nairo Quintana angst inboezemt in de Giro d’Italia. ,,Maar ik zal er toch echt aan moeten geloven. Gelukkig is Louis Bosman al ervaren en gaat zijn zoon en mijn teamgenoot Lars Bosman ook mee die berg op. Ik heb geen idee hoe we het gaan doen omdat er hier in het platte Nederland nauwelijks voor te trainen valt, maar we gaan het doen.”       

Kirch is blij dat er sinds vorig jaar meer aandacht is voor teelbalkanker. ,,In de periode dat ik met deze ziekte te maken had was het veel in het nieuws door Sébastien Haller en Jean-Paul Boëtius, ook allebei met het geboortejaar 1994. Als je die gasten nu weer ziet spelen op tv vind ik dat mooi om te zien, omdat je weet wat zij hebben moeten doorstaan”, zegt Kirch. ,,Als je er op tijd bij bent is de genezingskans zoveel groter, dus ik heb een simpele boodschap voor alle gasten: check om de zoveel tijd je ballen en laat je controleren als iets niet goed voelt.”

Voor meer artikelen over SV Oranje Wit klik hier.
Voor meer informatie over SV Oranje Wit klik hier.