Unitas geeft 125-jarig bestaan kleur

0
329
Unitas 125 jaar bestaan

Met een fraai jubileumboek en een speciale verjaardagsbijeenkomst, die voor een belangrijk deel in het teken stond van het in het zonnetje zetten van de jubilarissen, stond en staat de Gorcumse voetbalvereniging Unitas op passende wijze stil bij het 125-jarig jubileum.

Met die eerbiedwaardige leeftijd behoort Unitas tot de oudste verenigingen van Nederland. Volgens de geschiedschrijving zou het zelfs mogelijk zijn dat Unitas nog ouder is, zoals in verschillende bronnen staat beschreven. Maar de datum van 19 april 1898, de dag van de fusie met Sparta, wordt aangehouden als de oprichtingsdatum. Ook omdat de naam Unitas op dat moment gehandhaafd bleef.

Van oorsprong was Unitas een club die furore maakte in het zondagvoetbal. Inmiddels is het al niet meer weg te denken dat de club, die sinds 1967 huist op het huidige sportpark Molenvliet nadat eerder op ‘De Toekomst’ werd gespeeld, over een zaterdag- en een zondaghoofdmacht beschikt. Sinds 2005 beschikt Unitas namelijk over een eerste team op ‘de zaterdag’. Een team, dat dit jaar tot de laatste speeldag meestreed om de titel in de vierde klasse E.

Erepenning
De zondaghoofdmacht continueerde in het jubileumjaar moeiteloos de status van derdedivisionist. Lange tijd deed de formatie van trainer Hans de Jong, die ook volgend seizoen de zondagselectie onder zijn hoede zal hebben, mee in de strijd om de laatste periodetitel maar tijdens de laatste speeldagen van deze lange voetbaljaargang bleek de pijp leeg bij de rood-witte formatie die in de strijd om de nationale KNVB-beker door competitiegenoot DEM na strafschoppen werd uitgeschakeld dit seizoen.

Unitas is uitgegroeid tot een roemruchte club in de regio. Een club ook die tijdens de Tweede Wereldoorlog duidelijk stelling nam tegen de bezetter. Het bestuur van Unitas weigerde namelijk in 1941 een NSB’er terug in de gelederen op te nemen. Het gevolg was dat de Gorcumse voetbalvereniging enige tijd niet bestond, maar in 1942 weer in volle glorie werd hersteld. Vanwege dat duidelijke tegen van verzet kreeg Unitas in 1973, tijdens het 75-jarig bestaan, een erepenning overhandigd door toenmalig koningin Juliana.

Tijdens de feestelijke viering van het 125-jarig jubileum werden ook onderscheidingen overhandigd, maar die vielen ten deel aan jubilarissen. Maar liefst achttien jubilarissen werden op deze dag met een gouden randje in het zonnetje gezet. Siem Hania trad voor het voetlicht omdat hij hal 75 jaar lid is van Unitas, Henk Kuijpers overtrof en overtreft hem echter nog met een lidmaatschap van 80 jaar inmiddels. 

Maar naast de huldiging van de jubilarissen had de bijeenkomst een nog groter gedenkwaardig karakter met de bekendmaking van drie ereleden: Gerrit van Emerik was al lid van verdienste van Unitas maar kreeg ook de titel van erelid, een titel die Fred Stamkot postuum kreeg toegekend. Ed Ligthert was het derde kersverse erelid dat in de spotlights mocht treden. Zes Unitassers kregen bovendien de titel ‘lid van verdienste’ toegekend. Voetbalbond KNVB liet zich ook niet onbetuigd tijdens de bijeenkomst: Marcel van der Wal kreeg van KNVB-vertegenwoordiger Hans Biemans de zilveren speld overhandigd, terwijl Dick Schenau zelfs de gouden spel in ontvangst mocht nemen.

Unitas zelf kreeg van de voetbalbond een jubileumvlag tijdens deze feestelijke bijeenkomst, waarop het ook ging over de historie en het (aanstaande) jubileumboek. Het jubileumboek is in een oplage van 500 exemplaren verschenen. In het boek is veel aandacht voor de laatste kwarteeuw van de voetbalvereniging, maar ook zijn er speciale hoofdstukken over international Frank Wels en de voetbaljaren tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opbrengst van het bezoek komt ten goede aan de renovatie van de kleedkamers, die na vier decennia echt aan een opknapbeurt toe zijn.

Klik op Unitas voor de laatste artikelen over de club.
Klik op Unitas voor meer informatie over de club.