Bij MSV’71 heeft in de jeugdopleiding een kleine revolutie plaatsgevonden. Bij de onderbouw-jeugd voert techniek meer dan ooit de boventoon. “Techniek is de basis en ook gewoon pure fun.”
“Verwacht nu geen wonderen van ons”, zegt Ron van Straaten als hij bij één van de jeugdelftallen van MSV’71 op zaterdagmorgen langs de zijlijn staat. Van Straaten (53) straalt en dat heeft ook te maken dat hij trots is dat MSV’71 in korte tijd een omwenteling in beleid heeft verwezenlijkt. De bal regeert op de club, de nadruk ligt meer dan ooit op het aanleren van de basisvaardigheden bij de jeugdspelers.
Van Straaten begon deze zomer met eerste elftal-speler Jack van der Vlugt als hoofd opleidingen bij de kleinste club uit Maassluis. Van der Vlugt is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de bovenbouw, Van Straaten heeft zich, met meer dan honderd procent enthousiasme, ontfermd over de onderbouw. “Die onderbouw is echt mijn ding”, zegt hij met pretoogjes. “In de bovenbouw gaat het om tactiek, samenspel. In de onderbouw ben je technisch gerelateerd bezig. Dat vind ik prachtig. Hoe zorg je ervoor dat die kleine jongens en meisjes baas worden over de bal.”
Zelf was Van Straaten, voor de eeuwwisseling, speler van het eerste elftal van MSV. Hij was erbij toen de bescheiden club zich naar het kampioenschap van de tweede klasse van de toen nog Rotterdamse Voetbalbond knokte. Toen al was hij meer met techniek bezig dan zijn ploeggenoten, vertelt hij. “Ik was als speler een houten klaas, maar ik was wel tweebenig. Ik was fan van wat toen het helemaal was, de Wiel Coerver methode. Zijn methode is later overgenomen door René Meulensteen.”
Die methode vormt nu ook de basis bij MSV, waar Van Straaten sinds zijn zoontje voetbalt jeugdtrainer is. “Ik was het met de vorige hoofd jeugdopleidingen vaak niet eens. Als je een grote mond hebt moet je ook je verantwoordelijkheid pakken, vind ik.”
Van Straaten volgde een trainerscursus bij Johan Scholten en Fons van den Brande van Voetbalscholing.nl die de methode Meulensteen uitdragen. “Ik was al enthousiast, maar tijdens die cursus nog lyrischer geworden. Ik ben volledig overtuigd door hun manier van werken. Bij MSV heb ik mijn visie uiteengezet en vertelt hoe ik de toekomst zag. In de zomer heeft een groep trainers een cursus gedaan. Sinds de start van het seizoen werken we ook met deze methode. Om goed te leren voetballen heb je een goede basistechniek nodig en daar zorgt dit voor.”
Je hoeft dan ook niemand meer te vertellen bij MSV wat de magic seven is. Voor Van Straaten en zijn trainers is dat inmiddels gesneden hoek. “De magic seven zijn zeven pionnetjes”, legt hij uit. “Ze liggen op acht van elkaar maar zijn zo gesitueerd dat er allerlei mogelijkheden ontstaan voor oefeningen. Dribbelen, slalommen, maar ook passen. De mogelijkheden zijn oneindig.”
De magic heeft inmiddels tijdens alle jeugdtrainingen een speciale plek gekregen. “We beginnen met een warming-up, mét een bal. Daarna doen we oefeningen met de magic seven en we sluiten vervolgens af met een partijvorm om het geoefende in praktijk te brengen.”
Net aangemelde spelertjes krijgen eerst een korte introductiecursus en sluiten daarna snel aan bij hin nieuwe teamgenoten. “Trainers zijn enthousiast, en de kinderen beleven er heel veel plezier aan. Dan is je doel bereikt.”
Klik op MSV’71 voor de laatste artikelen over de club.
Klik op MSV’71 voor meer informatie over de club.