In onze rubriek “Club van de Week” bieden wij wekelijks een podium aan een club die dat verdient. Deze week is Don Bosco Grijsoord Combinatie (DBGC) uit Oude-Tonge verkozen. In de loop van de week zullen wij drie leden van de club interviewen. In deze interviews gaan we in gesprek met een bestuurder, belangrijke vrijwilliger en eerste elftalspeler. Deze interviews zullen wij plaatsen op onze website, Facebook en Instagram. Wil u niets missen over deze interviews? Houd dan onze website, Instagram en Facebook-pagina in de gaten!
Ontstaan DBGC
Al ver voor de oprichtingsdatum van DBGC werd er in Oude Tonge onder clubnamen zoals bijvoorbeeld Xerxes, later Grijsoord, Don Bosco en DNC in verenigingsverband gevoetbald. De verschillende clubs groeiden echter nooit uit tot een stabiele voetbalvereniging. Na de watersnoodramp in 1953 waren Grijsoord en Don Bosco de twee overgebleven clubs die elkaar afwisselend uit de brand hielpen bij spelerstekorten. Een fusie leek de beste oplossing voor het voetbal in Oude-Tonge, maar die verliep desondanks niet zonder slag of stoot. De heren A. Both van Grijsoord en J. van Peperstraten van Don Bosco overtuigden elkaar en hun achterban van het nut en de noodzaak van een fusie. Toen Don Bosco Grijsoord Combinatie op 1 juni 1957 dan toch een feit was, groeide de nieuwe vereniging snel.
Geweldige opmars van een dorpsclub
Dat het snel kan gaan bewijst DBGC in het tweede decennium van haar bestaan. In 1967 speelde de club in de eerste klasse van de Rotterdamsche Voetbalbond. Tien jaar later kwam de club uit in de eersteklasse KNVB. DBGC maakt naam in de regio én schrijft Flakkeese voetbalgeschiedenis. Het succes lokt steeds meer publiek naar De Koepel. Daarom wordt besloten een grotere kantine te bouwen met twee grote kleedkamers. In maart 1971 is de nieuwe kantine klaar.
Ongekende beker prestatie
In 1972 wordt Teun Hollaar de nieuwe eindverantwoordelijke en hij heeft meteen succes. Na drie jaar vierde klasse promoveert de club naar de derde klasse van de KNVB. Maar dat is niet alles. In de districtsbeker levert DBGC dat seizoen een ongekende prestatie. De blauw-witten bereiken namelijk de finale van de KNVB-districtsbeker. De andere finalist is Xerxes, dat uitkomt in de eerste klasse. Cor de Koning weet zijn Rotterdamse collega voorzitter ervan te overtuigen dat de finale in Oude-Tonge gespeeld moet worden.
Op vrijdagavond 15 juni 1973 speelt DBGC de meest legendarische wedstrijd uit haar bestaan. Zou DBGC kunnen stunten tegen eersteklasser Xerxes?
Het antwoord lijkt na 45 minuten al gegeven. Hoewel DBGC aardig meedoet staat er 0-3 op het scorebord. ‘Geen eilander die nog maar iets gaf voor de kansen van DBGC’, schrijft de Rotterdamse krant Het Vrije Volk een dag later. Maar in de tweede helft verliep alles anders! Direct rust brengt Frans van Wezel zijn ploeg met een afstandsschot terug tot 1-3. Het gaat spoken op De Koepel. Dave Sterkman maakt op aangeven van Hans Teijn 2-3 en vervolgens wordt het zelfs 3-3.
Een verlenging volgt. In de eerste eerste helft van de verlenging dreigt het alsnog fout te gaan als Xerxes op 3-4 komt. Maar onder leiding van de uitblinkende Leo Lagendijk, Aad de Vos, Hans Teijn en Dave Sterkman komt DBGC via een eigen doelpunt terug tot 4-4. Penalty’s moeten na 120 minuten spanning en sensatie de beslissing gaan brengen. DBGC-keeper Frans Sala raakt drie Rotterdamse inzetten aan, maar stopt er niet één. Xerxes-doelman Andries van Dijk wordt de held van de avond. In zijn allerlaatste wedstrijd stopt hij de beslissende penalty van DBGC-sterspeler Hans Teijn. Xerxes heeft de beker, maar DBGC heeft de harten veroverd van het publiek. De club zet zichzelf tot ver buiten het eiland op de kaart.
2022/2023
DBGC is de laatste jaren stabiel qua ledenaantal en beschikt over een bloeiende jeugdafdeling. In iedere leeftijdscategorie heeft DBGC één of meerdere teams. Daarnaast is er de mogelijkheid tot kaboutervoetbal, zodat ook kinderen die nog te jong zijn om in competitieverband uit te komen, alvast kunnen kennismaken met het voetbalspelletje. Zeker vermeldenswaardig is het feit dat DBGC zowel bij de senioren, junioren als pupillen vrouwen/meisjesteams heeft.
Op sportief gebied probeert DBGC het hoogst mogelijke te bereiken. Maar niet ten koste van alles. Spelers worden namelijk nooit betaald bij de club en de doelstellingen proberen ze zoveel mogelijk bereiken met de inzet van eigen jeugd. Hoewel DBGC in sportief opzicht ambitieus is, blijft de gezelligheid voorop staan. Bij winst of verlies, na afloop wordt er met elkaar een biertje gedronken. DBGC is altijd een gezellige vereniging geweest en wil dat ook blijven.
Klik op DBGC voor de laatste artikelen over de club.
Klik op DBGC voor meer informatie over de club.