‘Die vierde klasse met De Fendert speelt wel in je achterhoofd’

0
273
martijn-stomphorst-de-fendert

Hekkensluiter, een flinke achterstand op de concurrentie en hier en daar net te weinig geluk. Voor De Fendert is dit seizoen in de derde klasse er eentje om snel te vergeten. Helemaal als je Martijn Stomphorst, doelman van de ploeg bent. “Het wordt een lastig verhaal, maar we mogen niet nu al ons koppie laten hangen.”

Een realistische, maar toch ook pijnlijke conclusie. Zo op driekwart van de competitie. “Ergens speelt het natuurlijk wel in je achterhoofd: we kunnen volgend seizoen zomaar vierde klasse spelen.” En dat terwijl de keeper genoeg potentie ziet. “Het is voor mijn gevoel niet nodig. Ook qua spel horen we hoger te staan.” Toch is de realiteit, met een laatste plaats, dus anders. “In het begin van het seizoen hadden we te maken met veel wisselingen, weinig vaste basis. Jongens die waren gestopt, niet meer in het eerste wilden spelen of andere prioriteiten hadden. Daardoor stond er steeds een ander elftal.”

Genoten
Inmiddels is dat wel aardig recht getrokken, maar ook nu vallen de resultaten dus tegen. “We kunnen negen van de tien keer wel weerstand bieden, iedereen doet zijn best, maar eigen fouten doen ons dan toch de das om. Als je zelf die paar kansjes niet scoort, krijg je hem tegen.” Scoren kan de 26-jarige Stomphorst zelf niet doen, ze voorkomen natuurlijk wel. “Ik doe mijn best om er zoveel mogelijk tegen te houden.” Voor de club waar hij als klein jochie begon met voetballen. “Eerst bij FSV, later bij De Fendert. Tussendoor heb ik nog in de jeugd van RBC gespeeld, bij Internos en later in België.” Een mooi rijtje. “Ik heb er zeker van genoten!” Toch blijft er voor hem eigenlijk maar één club. “Fendert is een klein lokaal clubje en dat moet het altijd blijven. Die saamhorigheid, voelt als thuis.” Dat doet het eerste elftal van de club inmiddels ook, al is dat wel eens anders geweest, vertelt hij. “Het tweede was eigenlijk altijd mijn team, daar voelde ik me prettiger. Tot Bryan Krijnen, de vorige keeper, geblesseerd raakte. Dit is nu mijn derde seizoen.” Misschien wel de moeilijkste tot nu toe. “Onze doelstelling was al handhaving, zeker met die versterkte degradatieregeling, maar is inmiddels wel aangepast. Tijdens de voorbereiding eigenlijk al. Zorgen dat we niet bij die laatste paar clubs eindigen.”

Eigen dorp
Dat ze bij De Fendert geen titelkandidaat waren, dat was wel duidelijk, ook niet in de nieuwe competitie. Met minder Zeeuwse clubs. “Het is anders voetballen, het niveau is denk ik ook wat hoger, maar dat mag geen excuus zijn.” Mochten ze daadwerkelijk degraderen, schrikt dat Stomphorst voor volgend seizoen dan af? “Mij maakt het niveau niet uit, ik vind het wat dat betreft wel best. Als we onderling maar plezier hebben.” Want, zo vertelt hij. “Onlangs werd ik via-via door een club benaderd, of ik bij hen in de derde klasse wilde komen spelen. Dat hoeft voor mij niet. Ik vind het prima zo, lekker op mijn eigen dorp voetballen.” Al hoopt hij natuurlijk wel, dat er de komende tijd iets vaker gewonnen wordt. “We moeten blijven werken voor elkaar, dat is cruciaal. Met dezelfde inzet en passie het veld op. En met een beetje geluk, komen de resultaten dan vanzelf…” Aan hem, zal het in ieder geval niet liggen. “Ik ben een keeper die een grote mond heeft, de boventoon wil voeren en heerst in de ’16’. Ook meevoetballend kan ik mijn steentje bijdragen. Vooral mijn trap, ben ik tevreden over. Behoorlijk ver, daar komen nog best vaak kansen uit.” Een typische keeper, iemand met een karaktertje. “Ik ben niet de makkelijkste, zeg als ik het ergens niet mee eens ben. Dan heb ik toch vaak wel een weerwoord.” Sterker nog. “Dan word je als doelman op non-actief gesteld, praat je dat als volwassenen uit en is de saamhorigheid weer terug!” Nu nog de punten…

Klik op VV De Fendert voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV De Fendert voor meer informatie over de club.