Geen elftal dat in de tweede divisie met zoveel ‘eigen kweek’ speelt dan Noordwijk. De club gaat er prat op. “Het is een belangrijk onderdeel van ons beleid.”
Sem van Oosten, Teun Zethof, Sander Bosman, Emiel Wendt, Ze staan allemaal in de basis als Noordwijk deze zaterdag aantreedt tegen streekgenoot Rijnsburgse Boys. Alle vier zijn ze opgegroeide bij de club van sportpark Duinwetering en alle vier ook zijn uitgegroeid tot belangrijke spelers van de tweede divisionist.
“Het inpassen van de jeugd, daar is ons beleid op gestoeld”, zegt Pieter Vink, de man van de technische zaken bij VV Noordwijk. “Het is aan de ene kant onze levenslijn om ons staande te houden tussen de andere clubs in de tweede divisie. Het is denk ik geen geheim dat wij het met beperkter middelen moeten doen. Andere clubs hebben vaak een spelersbudget dat drie, vier keer hoger is. Wij kunnen daar niet mee wedijveren.”
Maar dat wil Noordwijk ook niet, maakt Vink duidelijk. “We hebben als club een aantal jaren geleden een duidelijke koers uitgestippeld. Wij willen geen vreemdelingenlegioen en voetballers in de selectie die een passant zijn. Daarom ook kijken we goed welke spelers we halen van buiten. Ze moeten bij onze cultuur passen en een aanvulling zijn. Liefst voor een langere periode, zodat zij op de manier ook onderdeel van de club gaan uitmaken.”
Op een niveau waarop vaak de waan van de dag regeert is het best lastig om vast te houden aan je principes. Vink vindt dat niet lastig. “Omdat we met elkaar weten wat we willen en niet willen. We hebben een staf met een hoog Noordwijk-gehalte, neem trainer Kees Zethof die een echte Noordwijker is. In de technische commissie zitten bijna allemaal jongens die in het eerste elftal hebben gevoetbald. Ik ben de enige die dat niet heeft gedaan.”
Durven, lef hebben. Dat is er volgens Vink voor nodig om in te zetten op de eigen jeugd. “Als je jongens geen kans geeft, gaat het niet lukken. Wij hebben de regel dat een Noordwijkse jongen de voorkeur krijgt als hij gelijkwaardig is of zelfs iets minder. We kijken naar een potentie.”
Het Noordwijk-publiek wil ook graag de eigen kweek zien, weet Vink. “Onze supporters willen zich graag identificeren met de spelers op het veld. Elf broodvoetballer hier, dat werkt niet. Ook in de succesjaren van Noordwijk was er een herkenbaar elftal.”
Ook als de prestaties even tegenvallen is het de kunst om je koers te blijven volgen, stelt Vink. “Dan scheelt het wel dat we niet zo snel in paniek raken als we een paar keer op rij verliezen. Bij andere clubs is dan meteen hommeles. Wij gaan gewoon door.”
Opvallend is dat Noordwijk geen erkende jeugdopleiding heeft. “We hebben een gewone jeugdafdeling waar we uiteraard onze best in doen om spelers zo goed mogelijk te laten ontwikkelen. Maar dat is het. Je kunt wel heel veel geld en energie extra erin stoppen, maar je bent dan vooral aan het opleiden voor andere clubs. Alphense Boys is daar een goed voorbeeld van. Dat heeft een pracht van een opleiding, maar waar speelt het eerste elftal?”
Een nieuwe lichting talenten is ook op komst. Zo klopt Moatasima el Yaakoubi nadrukkelijk op de deur en krijgt hij van trainer Zethof de nodige speelminuten. Max van Duin, Boyd van Oostrum en Ruben Marbus, zoon van ex-prof Bram Marbus, laten zich ook steeds meer gelden. Vink: “We hebben grote ambities. We hopen binnen een paar jaar naar die top-4, top-5 te gaan.”
Klik op VV Noordwijk voor de laatste artikelen over de club.
Klik op VV Noordwijk voor meer informatie over de club.