VV Noordwijk biedt sinds een jaar of acht onderdak aan een ASS-team. Een verrijking voor het verenigingsleven vindt de club. Spelers en ouders voelen zich volgens coördinator Marjolein de Goeij opgenomen in de Noordwijk-familie. “We zijn wel bijzonder, maar geen vreemde eend in de bijt.”
ASS (autistisch spectrum stoornis) is een ‘parapluterm’ voor stoornissen als klassiek autisme, het syndroom van Asperger en PDD-NOS. ASS-teams worden ook vaak autiteams genoemd.
Sinds een paar jaar organiseert de KNVB een ASS competitie. Dat is volgens de bond noodzakelijk omdat veel kinderen lastig kunnen aarden in reguliere jeugdteams, terwijl ze ook niet passen in het G-voetbal. “We spelen vaak tegen clubs uit de omgeving Rotterdam en Den Haag. Daar zitten de meeste clubs met een ASS-afdeling. We hebben jarenlang twee teams gehad, momenteel hebben we één team en daarin speelt corona een belangrijke rol. Voor mensen met autisme is het een lastige tijd geweest. Vaste structuren zijn weggevallen en dat maakt ze onzeker. Daardoor zijn een paar spelers gestopt.”
Bij Marjolein de Goeij haar oudste zoon werd op zesjarige leeftijd autisme geconstateerd. “We waren op zoek naar een geschikte sport, maar wisten niet precies wat passend zou zijn, aangezien kinderen met autisme heftig kunnen reageren op prikkels.” Via internet vonden ze ‘Voetbal voor Autisten‘, een platform, waar kinderen met een autistische stoornis zich aan konden melden om via hen te voetballen bij FC Lisse en later bij vv Noordwijk.
Uiteindelijk is alleen aansluiting bij vv Noordwijk overgebleven omdat het verwarrend was bij twee verenigingen aangesloten te zijn en omdat vv Noordwijk goed kon voorzien in een veilige en beschermde omgeving: dezelfde trainers, trainingstijden, scheidsrechter, kleedkamers en opbouw van de trainingen. Noordwijk wilde graag meedenken, omdat het een inclusieve club wil zijn. “Wat hebben jullie nodig, dan kunnen wij kijken of wij aan die voorwaarden kunnen voldoen, zo werd er gezegd. In het begin was het voor ons en voor vv Noordwijk wennen, maar we zijn al snel opgenomen in de club en uiteindelijk ook organisatorisch geïntegreerd.”
Evenals de andere jeugdleden van vv Noordwijk hebben de ASS-spelers kleding in bruikleen via het kledingplan van de club. Via Sportbedrijf Noordwijk is de ervaren Remco Broekman, als buurtsportcoach ook actief met verschillende andere doelgroepen, aangesteld als hoofdtrainer. Hij wordt daarbij geassisteerd door de inmiddels 20-jarige Nick de Goeij, die destijds overstapte naar een regulier team van SV Hillegom en daar enkele jaren voetbalde. Ook een ouder, Willem van Groen, assisteert bij de trainingen, zegt De Goeij.
De ASS-afdeling bij vv Noordwijk wordt ondersteund door de Rabobank en de Dirk Kuyt Foundation. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid geeft de Rabobank ondersteuning, de Dirk Kuyt Foundation maakt sporten voor de ASS jongeren bereikbaar. De Goeij: “Hierdoor is het onder andere mogelijk om gekwalificeerde trainers aan te stellen.”
Klik hier voor meer artikelen over VV Noordwijk.
Klik hier voor meer informatie over VV Noordwijk.