René Schenk over zijn carrière als scheidsrechter bij GPC Vlissingen

0
217

Fluiten als clubscheidsrechter bij GPC Vlissingen doet René Schenk (59) nog maar al te graag. Ondanks dat hij meerdere keren gevraagd is door de KNVB om voor hen te fluiten is hij toch bij de club gebleven. Zolang de gezondheid het toe laat is hij nog niet van plan te stoppen met fluiten.

René is op negenjarige leeftijd terecht gekomen in Oost-Souburg. Op zijn 17e heeft Schenk het ouderlijk huis verlaten en is gaan samenwonen. In die tijd studeerde hij Werktuigbouwkunde. Hierna heeft hij zijn dienstplicht vervuld in Seedorf te Duitsland bij de staf van het 42e Bataljon Limburgse Jagers. Na zijn dienstplicht is hij aan het werk gegaan bij de NV Haven van Vlissingen. Na diverse overnames is René nog steeds werkzaam in de oliewereld waarbij hij als Terminal Manager fungeert bij Haan Oil Storage B.V. te Dordrecht.

Binnen GPC heeft hij ook een aantal jaren in het bestuur gezeten waarbij hij verschillende functies heeft verricht zoals: jeugdbestuur en de technische commissie. “Momenteel ben ik ook al een aantal jaren voorzitter van de sponsorcommissie. Buiten dit om maak ik ook deel uit van de zogenaamde onderhoudsploeg waarbij we ons bezighouden met diverse projecten.”

0250985_onlinebanner_Klaverblad_VJGoeree

Carrièreverloop scheidsrechter

“Het zal ergens in 2004 zijn geweest dat ik begonnen ben met fluiten voor enkele jeugdelftallen.” Het meer serieuzere werk was toch wel vanaf de B1 destijds, die een redelijke partij konden spelen, dit elftal is later de A1 geworden die Schenk om de week wel floot. Hiervan zijn nog spelers doorgestroomd naar het eerste elftal. “Naarmate je toch op “hoger” niveau gaat fluiten wil je er ook meer vanaf weten.” Dit heeft er dan ook toe geleid dat Schenk in 2006 met Marin de Zwarte (GPC) de scheidsrechteropleiding is gaan volgen, onder leiding van Rien van Haaften. Schenk en De Zwarte hebben beide deze opleiding met een goed gevolg afgelegd. De Zwarte heeft er uiteindelijk voor gekozen om voor de KNVB te gaan fluiten, waarbij Schenk gekozen heeft om dit alleen bij GPC te doen. Dit heeft hij gedaan, omdat hij zelf ook nog graag wilde voetballen ondanks de meerdere verzoeken om voor de KNVB te gaan fluiten.

In competitieverband fluit hij alle elftallen, met name de senioren behalve het eerste elftal. Tijdens oefenwedstrijden komt dit overigens wel eens voor. “Helaas zijn er veel wedstrijden niet doorgegaan vanwege COVID, maar buitenom dat heb ik nog steeds veel plezier in het fluiten. Zolang de gezondheid het toelaat blijf ik dit graag doen, vertelt Schenk.”

Hoogte- en dieptepunten

Echte dieptepunten kan Schenk niet echt noemen. “De minder wedstrijden, die overigens niet vaak voorkomen, zijn die wedstrijden waarbij een team de hele wedstrijd door blijven zeuren om van alles en nog wat. Vaak zijn dit dan de teams die minder goed kunnen voetballen en denken middels hun mond dit te kunnen corrigeren.”

Voor Schenk zijn de hoogtepunten de wedstrijden waarbij de teams goed kunnen voetballen en op een faire manier strijd leveren. “Vaak maak je dan ook mee dat deze wedstrijden “makkelijker” te fluiten zijn.”

 

Hobby’s naast het voetbal

Schenk is begonnen met turnen op zijn tiende,  waarbij hij deel heeft uitgemaakt van de selectie. Voetbal is in die tijd ook voor hem van start gegaan tot ongeveer zijn 17e. Op die leeftijd  is hij ook gestart met Karate wat hij bijna 20 jaar gedaan heeft. Hierbij is hij in bezit gekomen van twee Nederlandse dannen en één Japanse dan. (dan = zwarte band)

Buiten het werk om gaat hij ook graag zeilen, maar dit komt de laatste tijd wat minder voor. “Zeilen naar Engeland blijft toch wel het mooiste”, zegt Schenk. Graag gaat hij ook op stap waarbij de Panta Rhei in Vlissingen met haar livemuziek hem en zijn vrouw heel erg aanspreekt.

Klik hier voor meer informatie over GPC Vlissingen.

Voor een ander artikel over GPC Vlissingen, klik hier