RCS+ geeft kinderen met autisme toch kans op teamsport

0
293

OOST-SOUBURG – Voetballen in teamverband, voor velen is het vanzelfsprekend. Maar voor kinderen die vallen binnen het Autisme-spectrum meestal niet. Om hen toch een kans te bieden om te sporten in teamverband heeft men bij RCS een speciale groep in het leven geroepen: RCS+.

Verantwoordelijke daarvoor is Xaira Nijsen, werkzaam binnen het speciaal onderwijs en in die hoedanigheid dus bekend met kinderen die vallen binnen de doelgroep. “Ik studeerde een aantal jaren geleden in Brugge en kwam voor een stage terecht bij de Club Brugge, de gekende profclub uit de stad. Zij hadden een foundation waarmee ze voetbaltrainingen verzorgden aan kinderen met gedragsproblemen. Dat zijn veelal kinderen die eigenlijk overal wat buiten de boot vallen, omdat ze moeite hebben tot functioneren binnen het reguliere voetbal en te goed zijn qua beperkingen voor het G-voetbal.”

Toen ze weer terug was op Walcheren, wilde ze  de kinderen in de Walcherse regio graag zo’n mogelijkheid tot voetballen aanbieden. “Mijn vader is bij RCS trainer geweest en bestuurslid. Daarop heb ik contact gezocht met de mensen bij de club en hen mijn idee voorgelegd. Ze waren direct enthousiast en daarna ben ik begonnen. Daarnaast heb ik ook veel hulp en ondersteuning gehad via Sport Zeeland. Samen hebben gekeken wat er nodig was om het te laten slagen en hebben we ook diverse subsidiemogelijkheden onderzocht zoals het Jeugdfonds Sport & Cultuur.”

Zelf heeft Nijsen een achtergrond als handbalster, maar ze had al snel door dat die sport voor kinderen met autisme veel minder aansprekend zou zijn dan voetbal. Het maakte de keus om een voetbalgroep te starten makkelijker. “Voetbal is veel toegankelijker. En dat blijkt ook wel gezien het aantal aanmeldingen want inmiddels begeleiden we elke week veertien kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 16 jaar. En die hebben we verdeeld in verschillende groepjes, waarbij we kijken naar leeftijd en ook een stukje naar de balans belasting en belastbaarheid. Zo begeleiden we één speler individueel en hebben we twee leeftijdsgebonden groepjes. Dat werkt goed en de kinderen zijn apetrots op wat ze doen en al kunnen.”

Zonder de hulp van Fred van Giesen en mijn vader Hans zou het niet meer lukken qua aantallen. Bovendien komt ook Yordi Nijland, die in het eerste elftal speelt, geregeld helpen. “Daar kijken ze enorm tegenop en ze vinden het gaaf als hij komt meetrainen.”

Een keer per week komen ze voor een training bij elkaar op Sportpark De Alblas en dan wordt alles aangeboden volgens een vaste routine. “We beginnen normaal gezien altijd in de kleedkamer, maar vanwege corona gaat dat nu helaas niet. Al moet ik zeggen dat ze daar nu wel goed mee omgaan. De warming up is altijd hetzelfde en ik geef duidelijk aan wat we gaan doen en ze kunnen verwachten. Tijdens training is het vooral gericht op plezieren ontspanning. Er is geen druk tot presteren, want dat is juist hetgeen waarop het fout loopt binnen de reguliere sporten. De kinderen leren we omgaan met externe prikkels en zichzelf daarin te beheersen. Er zijn er inmiddels al een paar kinderen die weer stilaan de stap proberen te maken naar het reguliere voetbal binnen de club. Al is het er maar eentje die er uiteindelijk in slaagt, dan is de opzet van RCS+ al meer dan geslaagd.”

Klik hier voor meer artikelen over RCS