Hij is 39 jaar oud en woonachtig naast VELO. Aangezien de vier clubbezoeken per week en alle taken die Raymond van Asten verricht binnen de club, is een verplaatsing van zijn bed naar de kantine van VELO nog niet uitgesloten. Van Asten is bestuurslid, jeugdcoach en ook nog zelf voetballend actief. Vooral als bestuurslid moet hij de meest complexe problemen in goede banen leiden. Logischerwijs veranderde voor Raymond zijn boxspring de afgelopen maanden dus ook wel eens in een spijkerbed.
Van Asten was 22 jaar toen hij een sportieve stap omhoog zocht. Zelf voetbalde hij toen in de 4e klasse bij Vredenburch, maar had grotere ambities in het voetbal. Hij maakte de overstap naar VELO, waar hij geen moment spijt van heeft gehad. Na zijn jaren als voetballer bleef hij graag actief in de voetballerij, wat recent leidde tot een bestuursfunctie bij VELO.
Eind 2018 werd hij aangesteld als nieuw bestuurslid Technische Zaken. Daarmee stond hij aan het begin van een compleet nieuwe weg die VELO in wilde slaan, wat betreft de organisatiestructuur. De grootste verandering hierin is dat alle technische zaken onder één afdeling vallen en er geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen jeugd en senioren. De Technische Commissie bestaat totaal uit vijf personen.
Raymond is nu zelf vooral druk met het verlengen van de trainerscontracten en het samenstellen van de 1e selectie voor volgend seizoen. Zijn ideaalbeeld is dat VELO een beschaafde en moderne vereniging blijft met een sterk team van spelers, trainers en vrijwilligers. Dit maken zijn eerste maanden erg pittig. Er komt veel op de vijf nieuwe TC-leden af en er moeten moeilijke beslissingen gemaakt worden.
Een belangrijke en gevoelige beslissing die door de Technische Commissie genomen moest worden betrof de keuze voor het zaterdag of zondag voetbal. Na 89 jaar prestatief op zondag gespeeld te hebben, stopt VELO er na dit seizoen mee. Het besluit was gevoelig, maar voor velen ook erg realistisch. De voornaamste reden hiervoor is dat de spelers vrijwel allemaal een voorkeur voor de zaterdag hebben. “Daarom hebben we met de gehele TC in januari al de knoop doorgehakt.”
Als ik Raymond vraag wat hij zo mooi vindt aan zijn club, antwoordt hij met; “VELO is een club waar veel verschillende mensen samenkomen. Dit alles wel met een Westlandse mentaliteit en bovenal veel gezelligheid. Wat ik mooi vind om te zien is dat de jongens waar ik destijds in de selectie mee samenspeelde, nu als trainer, coach of ouder bij hun zoons langs de lijn staan. Dit geldt voor mij natuurlijk precies hetzelfde met een voetballende zoon. Het VELO-DNA wordt hiermee van vader op zoon doorgegeven. En dat is wat we hier graag zien!’’
Zelf voetbalt Raymond ook nog, dit doet hij in het 5e zaterdagteam van VELO. Zijn droom als profvoetballer gaat hij dit jaar niet meer halen… maar een kampioenschap met deze vriendenploeg zit er dik in. Een team met veel oud 1e elftal spelers.
De toekomst is iets waar Van Asten graag naartoe werkt. Wel is het belangrijk voor VELO, dat het huidige seizoen goed en waardig wordt afgesloten op zondag. Daarna kan VELO verder bouwen aan de toekomst waarbij twee zaken centraal staan: een goed en herkenbaar zaterdag 1 en professioneel opleiden met oog voor plezier, ontwikkeling en prestaties, waarbij de VELO-clubcultuur altijd bewaakt moet worden. “Voor de leden, door de leden” wil de TC structureel laten terugkomen. Ontwikkeling, gedrag, betrokkenheid en samenwerken zijn voor de TC de belangrijkste kernwaarden.
Dat is wat VELO wil, dat is wat Van Asten wil!