“Niet te veel doorstrekken”, klinkt het over het veld. Arjan Gijze is bezig de JO13-1 van HBSS een warming-up te geven voor de woensdagtraining. “Preventie, daar gaat het om”, zegt hij even later. “We moeten zuinig zijn op de jonge knieën.” De Schiedamse club introduceerde begin jaar een revolutionaire warming-up. Een warming-up die standaard in het programma zit en voor alle jeugdtrainingen wordt gegeven. Het doel: het aantal knieblessure terugbrengen tot het minimum.
“We hebben een samenwerking met Joint Forces”, zegt Gijze. “Dat is een bedrijf van fysiotherapeuten, Spomed uit Capelle aan den IJssel, en de praktijk van een orthopeed, dokter Pad. Zij hebben een warming-up ontwikkeld die gebaseerd is op onderzoek in de Verenigde Staten en Zweden. Door deze serie oefeningen voor elke training te doen is het aantal knieblessures met tachtig procent afgenomen.”
“Kinderen van tegenwoordig spelen veel minder vaak op straat. Daardoor is hun motoriek minder. Ze zijn daardoor eerder vatbaar voor blessures. De komst van kunstgras heeft de belasting op het lichaam extra vergroot.”
Gijze (47) is zelf een voormalig kniepatiënt. Hij kwam zelf met een kruisbandblessure terecht bij Pad en de fysiotherapeuten van Spomed. “Ik heb zelf heel veel baat gehad bij die oefeningen. Ik doe ze nog steeds. Ik vind dat je als club, naast voetbalplezier, ook de taak hebt om aan blessurepreventie te doen. Ook dat hoort bij een veilig sportklimaat. Vandaar dat ik voorgesteld heb om het bij HBSS bij alle jeugd te introduceren”, aldus de coördinator van de jeugdcommissie.
Er zijn drie niveau’s oefeningen. “Niveau 1 is voor de allerjongste jeugd. Niveau 3 voor de JO17 en JO19. Op elk niveau zijn er een stuk of tien oefeningen. Rekken en strekken is er niet bij. Er zijn loop-, maar ook springoefeningen. Bij elkaar duur het tien minuutjes. Het is even wennen in het begin voor trainer en spelers. De trainer moet er op letten dat de oefeningen goed worden uitgevoerd.”
Klik hier voor meer informatie over HBSS
Klik hier voor meer artikelen over HBSS