Voetballers in alle leeftijden. VV Schoonhoven heeft ze, met een afdeling, walking football, voor de sportieve ouderen. “We vinden het belangrijk om onze maatschappelijke functie te vervullen”, aldus Ari Nagtegaal.
De 58-jarige trainer van Schoonhoven 2 zag wel wat in walking football toen hij zo’n vier jaar geleden in contact kwamen met de stichting ouderen Schoonhoven en teamsportservice Krimpenerwaard. “Het probleem is dat veel oudere mannen niet of nauwelijks bewegen”, zegt hij. “Vrouwen van die leeftijd bewegen veel meer. Die worden veel eerder lid van een fitnessclubje of gaan met elkaar wandelen. De drempel voor mannen ligt veel hoger. Vandaar dat ze bij ons aanklopten.”
In oktober lanceerden de drie partijen gezamenlijk Walking Football. “We zijn begonnen met een pilot”, vertelt Nagtegaal. “Het groepje was toen nog niet zo groot, zes tot acht spelers. Langzaam is de groep gegroeid. Inmiddels hebben we vijfentwintig spelers, waarvan er zeker vijftien er elke woensdag zijn. Je moet wel de leeftijd van de spelers in acht nemen. Het is voor zestigplus en spelers zijn over het algemeen wat gevoeliger voor een blessure dan iemand die een stuk jonger is.”
Ondanks corona en alle maatregelen groeide de afdeling dus wel. “Dat heeft aangetoond dat walking football bij ons bestaansrecht heeft. Het past ook mooi in het pakket dat we als voetbalclub aanbieden. We zijn een voetbalclub van vier tot en met tachtig jaar. Dat is werkelijk ook zo, want de oudste speler bij het walking football wordt dit jaar tachtig. Toevallig is een tijdje geleden een oudere speler van 82 jaar gestopt.”
Bij Schoonhoven sluit het walking football ook mooi aan bij de regionale 7 tegen 7-competitie, waaraan de club met een handvol teams meedoet. “Die ReVoCo-competitie is bestemd voor spelers van 35 jaar en ouder. Spelers kunnen doorstromen naar het walking football.”
Waar Nagtegaal in het begin nog wel eens de warming-up verzorgde is hij intussen niet meer nodig. “De mannen zijn zelfsupporting, haha. Ze zijn natuurlijk oud en wijs genoeg. Het programma van de training is elke week ook hetzelfde. Tussen tien en elf uur wordt er gespeeld met een partijtje van twee keer 25 minuten met een korte rust van vijf minuten. Daarna wordt er nog even wat gedronken. Die gezelligheid is ook belangrijk.”
Het voetbal is wezenlijk anders. “Pas op, hé. Walking football is een heel ander spelletje dan normaal voetbal. Als voetballer ben je gewend veel te lopen en dan op snelheid de bal te krijgen. Bij walking football moet de bal het werk doen. Op snelheid je tegenstander passeren gaat niet.”
Het niveau van de spelers is erg verschillend. “We hebben spelers die in het eerste van Schoonhoven hebben gespeeld en mannen die nog nooit eerder hadden gevoetbald. Dat is ook helemaal niet belangrijk. Als iedereen het maar naar de zin heeft. Regelmatig gaat een groepje ook naar een toernooi dat in de buurt door andere walking football-teams wordt georganiseerd.”
Klik op VV Schoonhoven voor het laatste artikel van de club.