CKV beschikt sinds kort over een echte Home of History. Drieënnegentig jaar clubgeschiedenis is bijeengebracht in één ruimte. Zwartwitte elftalfoto’s op de muur, boeken met krantenknipsels van wedstrijdverslagen in de kast en een CKC-beer die toekijkt.
Bert de Reuver, CKC’er in hart en nieren, waant zich deze dag als een kind in een snoepwinkel. “Ik vind dit heerlijk”, zegt hij met glinsteroogjes. “Ik moest dit doen.”
De Reuver is één de initiatiefnemers van de Home of History. George Stam en Frans van Dessel, 23 jaar voorzitter van de Capelle Kralingseveer Combinatie, hielpen maar wat graag mee om de wens van De Reuver in vervulling te laten gaan. “Ik vind het belangrijk dat leden weten waar wij als club vandaan komen. Heden is belangrijk, maar verleden vertelt heel veel over de cultuur van je club. Dat wilde ik met het Home of History uitdragen.”
Toen De Reuver van voorzitter Johan van der Stel de vrije hand kreeg om ‘los te gaan’, werd de commissieruimte annex opslagplek in een klein museum omgetoverd. “Peter Welzenis en Ruud Houtman hebben hier het meeste werk verzet”, zegt De Reuver. “Er zat eerst een wand tussen. Die hebben ze weggehaald. Ruud is ons onlangs ontvallen. Ik ben blij dat hij het Home of History nog af heeft gezien.”
Eigenlijk, zo vertelt De Reuver, omvat het project ‘Home of History’ meer dan een museum. “Ik vond het clubgebouw steriel, ik miste de warmte. Wat kan het beste voor sfeer zorgen? Oude foto’s. In de kantine hangen drie grote lijsten. Die gaan we helemaal vullen met oude foto’s van CKC, maar ook van Kralingseveer van vroegere tijden.”
Hij loopt naar de kantine en wijst naar de bar. “Die strip is ook nieuw.”
Bij de ingang van het Home of History hangt een grote foto van het kampioenselftal van 1968. “Het beste elftal dat CKC ooit heeft gehad”, zegt De Reuver. “We promoveerden naar de tweede klasse. Dat was toen wat hoor, want de eerste klasse was het hoogste amateurniveau. In die tijd kwamen er twee-, drieduizend mensen naar CKC-DCV.”
Van Dessel groeide op in de Giraffestraat en werd zo automatisch besmet met het CKC-virus. “Ik was niet de beste voetballer, maar ik had altijd wel veel inzet”, zegt hij over zichzelf. Naam maakte Van Dessel, die jarenlang kapper was, als voorzitter. Maar liefst 23 jaar zwaaide hij de scepter over de club die hij typeert met één woord: saamhorigheid.
Op de vraag of hij in die periode moeilijke tijden heeft meegemaakt reageert hij treffend: “Het was best spannend soms, maar we kwamen er altijd uit.”
Van Dessel is zelf ook onderdeel van het Home of History. Als één van de voorzitters ‘hangt’ hij in kleur aan één van de wanden. De Reuver: “We hebben in al die jaren maar zeven, acht voorzitters gehad. Ze zijn niet weg te slaan, haha.”
Van Dessel, die erelid is van de club, loopt naar een kast en pakt er een glas uit. Op het glas staat jaartal 1963 gegraveerd onder een voetballertje in zwartwitte CKC-kleuren. “Dit glas heb ik niet zo lang geleden gekregen van de vrouw van Huug Rook. Huug maakte deel uit van het kampioenselftal van 1968. Hij was zonder twijfel de beste voetballer van CKC. Dat glas koesteren we.”
De kampioenen van 1968 dragen op de foto een fraai shirt, met een V wat in die tijd mode was. Dat shirt is het enige wat in het CKC-museum ontbreekt, vinden ook Van Dessel en De Reuver. “Alle shirts uit die tijd zijn inmiddels vergaan”, reageert De Reuver. “Het materiaal was nog niet zo goed als nu.”
Over zeven jaar bestaat CKC 100 jaar. De Reuver: “Als we dan een replicashirt laten maken, dan die uit 1968 graag.”
Voor meer informatie over CKC, klik hier.
Meer artikelen lezen over CKC, klik hier.