Jubilaris ’s-Gravendeel staat middenin de samenleving

0
151

Voetbalvereniging ’s-Gravendeel maakte in het laatste decennium van de vorige eeuw de keuze om het zondagvoetbal vaarwel te zeggen en als zaterdagclub verder te gaan. Dat besluit heeft eraan bijgedragen hoe de 100-jarige club er anno 2021 voorstaat.


’S-GRAVENDEEL – De kentering in het amateurvoetbal, dat steeds meer clubs op zaterdag gingen spelen, was in de jaren ’90 al ruim zichtbaar. ’s-Gravendeel had daar eerst geen last van, want er werd zowel op zaterdag als op zondag competitie gespeeld met de seniorenelftallen. Echter de leegloop van spelers die op zondag speelden trof ook ’s-Gravendeel. Dusdanig, dat er alleen een representatief eerste elftal stond. Een situatie die steeds moeilijker in stand kon worden gehouden. Op een buitengewone ledenvergadering in het voorjaar van 1995 werd met een minieme meerderheid besloten te stoppen met voetbal op zondag. Vanaf het seizoen 1995-1996 zou ’s-Gravendeel alleen nog op zaterdag spelen. En dat doet het nog steeds. De beslissing destijds zorgde voor een tweedeling in de club. Veel leden en supporters die hun zondaginvulling in rook op zagen gaan, keerden de club de rug toe. In de loop der jaren kwamen ze wel weer terug. Maar enkele ‘die-hard’ zondagliefhebbers bleven helaas voor altijd weg.

Samenleving
Voetbalvereniging ’s-Gravendeel heeft vanaf de oprichting in 1921 een flinke bijdrage geleverd aan de ’s-Gravendeelse samenleving. Behalve dat het in de beginjaren ophef gaf, dat er op zondag werd gevoetbald, is de club altijd open geweest voor iedereen. Het voetbal gaf een band aan de leden van de club, in welk elftal je nu speelde, de herinneringen waren er en zullen er ook altijd blijven. De club is al 100 jaar een van de grotere verenigingen van het ‘Seuterdorp’.

Bij belangrijke prestaties voor de club, liep ook het dorp uit om daarbij aanwezig te zijn. Zie het kampioenschap in 1958. En als laatste de beslissingswedstrijd in 2006 met de promotie naar de eerste klasse. Bussen vol leden en auto’s met supporters togen naar het terrein van Spartaan ’20 aan de Oldegaarde in Rotterdam, waar het eerste elftal met Forum Sport uit moest vechten wie er promoveerde.

De aanleg van het kunstgrasveld in 2015 was ook een voorbeeld van een verenigingsbreed project. Alle leden, teams en vrijwilligers hielpen op de club om het nieuwe veld te realiseren. Ook de mensen van de Sportstichting ’s-Gravendeel droegen hier hun steentje aan bij. Waarna het dorp, na een eerdere grote onderhoudsbeurt van het sportpark, een sportlocatie had om trots op te zijn. Sportpark De Trekdam is vanaf 1970 het onderkomen van alle ’s-Gravendeelse buitensport-verenigingen. Met daarbij sporthal De Schenkel en zwembad De Wellen.  De kantine van de club staat tegenwoordig bij verkiezingen als vast stemlokaal op de kaart. En is tevens sinds enkele jaren het onderkomen van kinderopvang Kivido. Na 100 jaar staat voetbalvereniging ’s-Gravendeel als een huis in de ’s-Gravendeelse samenleving. Al heeft de coronapandemie daar het laatste jaar, hopelijk tijdelijk, een behoorlijke bres ingeslagen.

Huidige situatie
Vanaf september 2020 ligt het voetbal stil ten gevolge van de coronacrisis. ’s-Gravendeel speelde met het eerste elftal slechts één competitiewedstrijd. Door alle maatregelen is het mondjesmaat toegestaan om alleen met jeugd nog te mogen trainen. De kantine is op last van de overheid gesloten. Misschien dat er in het voorjaar van 2021 versoepelingen komen in de maatregelen die nu zijn opgelegd. De 101e  ledenvergadering, die in oktober 2020 op de agenda stond kon niet doorgaan. Wel zijn er enkele clubactiviteiten geweest via YouTube, waarmee een groot deel van de leden bereikt kon worden en deel kon nemen aan onder andere een online jubileumboutmiddag. Met het enthousiasme waar die activiteiten mee gevolgd werden, werd duidelijk dat de club springlevend is.

Dat bleek ook toen er, ondanks de economische tegenslag door corona, een nieuwe hoofdsponsor gepresenteerd werd. Het bedrijf VERM Services staat vanaf het seizoen 2021-2022 als sponsor op het jubileumshirt.  Als de velden straks weer groener gaan worden, is de hoop en verwachting, dat er tot in de zomer weer getraind en gespeeld kan worden.


Voorzitter
Eric Hoekman stelde zich in 2019 kandidaat om de vacature voorzitter op zich te nemen. Met veel enthousiasme nam hij de taak op zich om de club naar het 100-jarig bestaan te leiden. Maar ook hier gooide corona roet in het eten. Het voorjaar van 2020 kon met horten en stoten als voetbaljaar worden afgesloten. Maar vanaf september vorig jaar ligt de club stil. Hoekman noemde de crisis een grote stoorzender voor de vitaliteit van de vereniging, dat ook een smet gaf op het jubileumjaar.

De sportieve uitdaging voor het bestuur en de club is hoe er straks op een verantwoorde wijze getraind en met elkaar omgegaan kan worden. Kunnen de financiële verliezen worden opgevangen? Hoe staat de club ervoor? Hoekman ziet dat de goede wil er is bij alle vrijwilligers om iedereen zo veilig mogelijk te kunnen laten sporten. En ziet liever vandaag dan morgen dat alles weer mogelijk is. Want 2021 zou hét jaar van de viering moeten zijn.

Jubileum
De commissie die de jubileumactiviteiten voorbereidt ziet zich al sinds het najaar van 2020 opgehouden door de coronamaatregelen. Er waren in het voorjaar van 2021 data geprikt voor een sponsoravond, een voetbalquiz, een verjaardagsavond in de kantine op 1 april, een receptie, een rood-wit mannendiner, een jubileumwedstrijd en een voetbalmarathon. Besloten is dit alles op te schuiven naar een periode naar het derde kwartaal van 2021. Exacte data moeten nog geprikt worden. Wat er wel is:  een fantastisch jubileumboek met de verenigingsgeschiedenis belicht in twintig hoofdstukken met mooie en nooit vertoonde foto’s. Ook is er een heus jubileumtenue gemaakt, bestaande uit een nieuw vormgegeven ‘retro’ jubileumshirt met broek en speciale kousen.

Foto’s: ‘s-Gravendeel

Klik hier voor meer artikelen over v.v. ’s-Gravendeel.
Meer weten over v.v. ’s-Gravendeel? Klik hier.