Het is dé trots van het dorp, het gerenoveerde onderkomen van voetbalvereniging Herkingen’55. Volledig gestript en met aannemer en vrijwilligers weer volgens de huidige heersende normen opgebouwd. “Hier kunnen we tientallen jaren mee vooruit”, aldus voorzitter Andres Bazen.
Een megaklus was het, die ook hard nodig was. Het clubgebouw was gedateerd, energieverslindend en daarmee zeker niet uitgerust voor de toekomst.
Als één van de eerste clubs op het eiland kon men in Herkingen als onderdeel van het harmonisatieproject voetbalaccommodaties Goeree-Overflakkee, aan de slag met de uitvoering van de plannen, die al een tijdje gereed waren. “We zijn de gemeente dankbaar dat zij dit financieel mogelijk hebben gemaakt”, zegt Bazen. “Als voetbalvereniging zijn we ons bewust van onze sociale functie in het dorp. We behoren met de basisschool en de supermarkt tot de basisvoorzieningen. Wij zorgen er mede voor dat de leefbaarheid van Herkingen intact blijft.”
Alle opstallen, met uitzondering van de kantine, werden bij de renovatie aangepakt. In een paar maanden tijd onderging het clubgebouw en bijbehorende ruimtes een gedaanteverwisseling. “Bijna alles is gestript”, legt Bazen uit. “Het gebouw is helemaal leeggehaald. Eigenlijk zijn alleen de muren blijven staan. Daarna is het allemaal, zeer zorgvuldig, weer opgebouwd. Er zit een gigantische hoeveelheid manuren in.”
Dat gebeurde met lokale aannemers van het eiland en vele vrijwilligers. Veel clubs klagen dat door corona en de maatregelen die voetbal onmogelijk maakten, het verenigingsgevoel fors is gedaald, maar daar had Herkingen’55 ‘totaal’ geen last van, geeft Bazen aan. “De vrijwilligers konden elkaar niet zien door het voetballen, maar wel tijdens de werkzaamheden. Elke dag waren er wel mensen bezig. Op zaterdag liepen er steevast een mannetje of zes, zeven in en rond het gebouw. We werden als bestuur een paar keer per week op de hoogte gebracht van de vorderingen en daardoor konden we bijsturen als dat nodig was. Zo’n verbouwing laat zien wat deze club groot maakt: saamhorigheid.”
Met het nieuwe onderkomen is Herkingen’55 klaar voor de toekomst. Het aantal kleedkamers ging van drie naar vier. Bazen: “Noodzakelijk, omdat we tegenwoordig ook steeds meer meisjes krijgen die willen voetballen.”
In het oog springen ook de energiezuinige maatregelen die de club heeft kunnen nemen. LED-verlichting is standaard, op het dak van het clubgebouw ligt een grote hoeveelheid zonnepanelen te wachten op zonnige dagen. Die panelen zorgen ervoor dat de energierekening de komende jaren voor de club een stuk lager wordt. “We hopen zeventig procent te besparen”, zegt Bazen. “Dat is, omgerekend in geld, voor ons een enorm bedrag.”
Daarnaast is er door de club geïnvesteerd in een warmtepomp. “Hoe meer werkzaamheden we zelf konden uitvoeren, hoe meer geld er over was om te investeren in extra maatregelen. Dat ging in een perfecte samenwerking met de aannemers en de gemeente. We hopen met deze maatregelen de accommodatie energieneutraal te maken.”
Herkingen’55 staat te trappelen om het nieuwe onderkomen officieel te openen. Bazen: “We willen graag iedereen laten zien hoe mooi het geworden is en hoe trots we zijn, maar we plannen de opening pas als het weer verantwoord is. Een feestje wordt het zeker.”
Voor meer artikelen over Herkingen’55 klik hier