Johan Jordaan heeft zijn roeping gevonden bij NTVV

0
175

Johan Jordaan (55) is al sinds mensenheugenis lid van NTVV uit Nieuwe-Tonge. Als voetballer reikte hij tot het derde elftal, als verzorger heeft hij anno 2021 contact met de hele vereniging. De clubman pur sang geniet van zijn zinvolle hobby.

Het is alweer een jaar of zes geleden, vertelt de in Nieuwe-Tonge geboren en getogen Jordaan, dat hij als speler van het veteranenteam op de massagetafel bij Rob van der Heiden lag. Met bovengemiddelde interesse volgde hij het werk van de ervaren sportmasseur die verschillende praktijken fysiotherapie runt, hetgeen hem een verzoek van Van der Heiden opleverde. “Rob vroeg of het niets voor mij zou zijn om de opleiding Sportmassage te gaan doen”, zegt Jordaan. “Hij vond het leuk dat ik zoveel wilde weten en dacht dat ik best geschikt zou kunnen zijn om hem in de toekomst te assisteren. Ik ben de cursus vervolgens gaan doen en heb ook mijn diploma gehaald. Het was alleen niet eenvoudig om dat naast mijn baan als afdelingshoofd in de verzekeringswereld te doen.”

“Het vroeg best wat van me om al die Latijnse namen van de botten en spieren in het hoofd te krijgen”, vervolgt Jordaan, die eerder bij NTVV lang trainer jeugdleider was geweest van de elftallen van zijn zoon Tim en ook af en toe een als grensrechter van het eerste elftal fungeerde. “Des te groter was de voldoening dat ik de cursus met succes afrondde. Inmiddels werk ik nu zo’n vier jaar samen met Rob, die mij begeleidt en coacht. Wanneer er ernstige blessures zijn, ontfermt hij zich erover. De lopende zaken komen voor mijn rekening, terwijl ik ook op donderdagavond hersteltraining verzorg.”

Jordaan, die benadrukt dat ook Kees Bijsterbosch deel uitmaakt van de ‘luxe medische staf’, geniet met volle teugen wanneer hij een voetballer van de dorpsclub NTVV met sprongen vooruit ziet gaan. Dat een herstelproces ook fases van terugval bevat, daar is nu eenmaal niet aan te ontkomen. “Ik was zelf als voetballer geen enorm talent, ik heb een tijdje in het derde elftal en het veteranenteam gespeeld. Maar als verzorger voeg ik voor mijn gevoel echt wat toe. Ik probeer méér te zijn dan iemand die alleen het hoognodige reparatiewerk doet. Ik wil voetballers bij NTVV stimuleren, bijvoorbeeld door ze geregeld een app te sturen, wanneer ze geblesseerd zijn. Dan weten ze dat ik met ze meeleef. En ik vind het ook prettig om niet met behandelen te wachten tot het moment dat spelers een flinke blessure hebben. Als iemand zegt dat hij spierpijn heeft, nodig ik hem uit om zich eens goed te laten masseren.”

Van een vakkundig stuk preventie, weet Jordaan, is nog nooit iemand slechter geworden. Heel wat voetballers geven gehoor aan zijn oproep, klimmen graag bij hem op tafel en hebben vertrouwen in de medische staf. “Maar niet iedereen voelt zich even vrij”, zegt Jordaan. “Sommige jongens zien het nut er niet van in, terwijl vrouwen een nog iets grotere drempel over moeten om zich preventief te laten behandelen. Daar is niets mis mee, ik respecteer dat. Het belangrijkste is, dat mensen zich niet ongemakkelijk voelen tijdens een behandeling.  We willen graag presteren met de club, daarom heeft NTVV twee jaar terug met Wim Eilander een meer ervaren trainer aangetrokken. We voelen ons één groot team. Je komt zeker ook naar NTVV om het leuk te hebben. Nieuwe-Tonge is ook écht mijn dorp, al ben ik in november naar Middelharnis verhuisd. Maar het kriebelt alweer om terug te keren.”