In gesprek met Jeffrey Muller van Smitshoek

0
216

Het werk van een scheidsrechterscoördinator gaat tijdens corona gewoon door. “Er worden elke zaterdag een hele serie wedstrijden gespeeld. Onderling, teams van Smitshoek tegen elkaar weliswaar, en daar blijft een scheidsrechter voor nodig”, zegt Jeffrey Muller, die de functie sinds dit seizoen bekleedt.

tuk tuk
Hij loopt deze dag de velden van de club af. “Ik maak even een praatje met de scheidsrechters en kijk hoe het gaat. Dat doe ik sowieso altijd even. Bij de meeste clubs deelt de scheidsrechterscoördinator de scheidsrechters in en dat is het. Ik probeer ook inhoudelijk een rol te spelen.”

Muller (28) heeft zelf ervaring als KNVB-scheidsrechter. “Dat heb ik sinds 2015 gedaan, maar vorig seizoen ben ik er mee gestopt. De tijd die ik er instak, kreeg ik er naar mijn gevoel niet in voldoening voor terug. Ik floot wedstrijden in de tweede en derde klasse van het standaardvoetbal: Deltasport, Rhoon, Oud-Beijerland. Bij die clubs ben ik allemaal geweest. Ik wilde graag promoveren, maar dat lukte steeds nét niet. Had ik voor mijn gevoel een prima wedstrijd gefloten, zag ik dat in mijn beoordeling niet of nauwelijks terug. Op een gegeven moment heb ik besloten om weer clubscheidsrechter te worden. Op datzelfde moment kwam bij de club de vraag of ik Rob van Dongen wilde opvolgen als scheidsrechterscoördinator.”

Voor een ‘normale’ zaterdag zijn er voor Muller heel wat gaten te vullen. Gemiddeld staan er dertig wedstrijden op de rol die door een clubscheidsrechter van Smitshoek moeten worden bemand. “Ik neem alle teams vanaf de onder dertien voor mijn rekening”, legt Muller uit. “Teams hebben vaak een eigen scheidsrechter. Rob Horstink coördineert dat, maar hij regelt zich vaak zelf. Ik kan putten uit een poel van rond de 35 scheidsrechters. Dat lijkt veel, maar op het totale aantal leden dat Smitshoek heeft is dat niet superveel. Zeventig, tachtig procent van de wedstrijden vult zich wel, maar de invulling van de laatste gaten vraagt soms de nodige creativiteit. Ik kan altijd terugvallen op een groep scheidsrechters die, in geval van nood, een tweede wedstrijd willen fluiten. Zelf pak ik er ook nog wel eens eentje bij, als het moet. Mijn stelregel is wel dat twee wedstrijden het maximum is. Ook als scheidsrechter moet je fris en scherp blijven.”

Muller wil zelf ook zijn handen vrij houden om op de andere velden een blik te werpen op zijn Smitshoek-collega’s. “Zeker jonge scheidsrechter moet je aandacht geven, weet ik uit ervaring. Ik kan ze voorzien van tips en adviezen. Ik hou bij de indeling van de wedstrijden rekening met de persoonlijke wensen. De ene scheidsrechter wil graag zo hoog mogelijk fluiten, de andere juist helemaal niet.”

Muller is daarnaast bezig om scheidsrechtersavonden te organiseren. “Bijspijkercursussen, van hoe zit het ook al weer. Dat wordt erg op prijs gesteld. Er komen regelmatig spelregelwijzigingen. Hands is bijvoorbeeld helemaal veranderd. Dan is wel zo handig dat een scheidsrechter precies weet hoe de spelregel is.”

Klik hier voor meer informatie over Smitshoek
Klik hier voor meer artikelen over Smitshoek