‘Herkenbaarheid ook terugzien in technische structuur’

0
198

SV Poortugaal is zijn tweede seizoen ingegaan na de fusie tussen Oude Maas en PSV Poortugaal. Dat de nieuwe club een eigen gezicht moet vormen, moet vooral tot uiting komen in de technische structuur en opbouw, vindt Aad Baas. De 62-jarige oudspeler van Oude Maas en TSB is sinds dit seizoen in het bestuur verantwoordelijk voor de technische zaken.

In sportief opzicht verliep het eerste seizoen in het zwart en blauw van de nieuwe fusieclub niet bepaald vlekkeloos. Trainer Henk Dirven werd ontslagen, waarna met interim-coach Marco van Rijn maar net het eersteklasserschap werd veiliggesteld. “Het was heel moeizaam, zegt dat wel”, reageert Baas, die vooral vooruit wil kijken met de club. Volgens hem staat Poortugaal pas aan het begin van een transformatie. “We moeten als nieuwe club een eigen identiteit gaan ontwikkelen. Oude Maas en PSV Poortugaal hadden hun eigen cultuur, zoals de nieuwe club dat ook moet krijgen. Die identiteit is er niet in één keer. De afgelopen tijd is er veel tijd en energie gaan zitten in de fusie en ‘Herkenbaarheid ook terugzien in technische structuur’ het neerzetten van de organisatie. Dat is logisch, maar het wordt nu ook tijd om een voetbal-identiteit te ontwikkelen.”

Die ideeën waren er al en vormden twee jaar geleden het beginpunt van het fusieproces. “We willen herkenbaar zijn als club, met al het goede van een dorpse sfeer”, vat Baas het samen. Op voetbaltechnisch gebied vertaalt zich dat in een herkenbaar eerste elftal waarin in de toekomst minimaal vijf, zes spelers uit de gemeente Albrandswaard moeten spelen. “We hebben er een percentage aangehangen van zestig procent. Dat is een richtgetal. We willen minimaal eerste klasse spelen en dan ontkom je er niet aan dat je altijd spelers van buitenaf nodig hebt. Helemaal zelf voorzienend kun je op dit niveau niet zijn. Dat is anders als je derde of vierde klasse speelt.”

Poortugaal voldoet nu nog niet aan die missie van zestig procent. Baas: “We hebben maar een paar spelers uit Poortugaal. We zijn de organisatie nu zo aan het inrichten dat onze jeugdopleiding straks in spelers voorziet. Voordat het zover is, moeten we nog wel fl inke stappen zetten. In die fase zitten we nu.”

Nadat eerder al Ronald Attema was aangesteld als hoofd jeugdopleidingen voor de bovenbouw werd Karim Absalem in een vergelijkbare rol aangetrokken voor de onderbouw. Alles met tot doel de kwaliteit van de jeugdopleiding te verbeteren. “Uit een scan kwam duidelijk naar voren dat Ronald onmogelijk de onder- en bovenbouw samen kon doen. Dat is gewoon te veel werk. Vergis je niet in het aantal teams. We hebben alleen al 64 jeugdelftallen.”

Daarbij blijft Poortugaal oog houden voor de ‘dorpse’ cultuur. “Dat wil zeggen dat we onszelf het liefst van binnenuit willen ontwikkelen. Als club kan je kiezen om trainers van elders te halen, maar dat heeft niet onze voorkeur. Wij leiden zoveel mogelijk liever eigen trainers op, ook al hebben deze trainers misschien in het begin nog niet het gewenste niveau. Op langere termijn denken we er op die manier een betere continuïteit te kunnen garanderen.”

Dat Poortugaal serieuze stappen aan het maken is met de ontwikkeling van haar eigen jeugd, is o.a. nu al te zien in de vorming van een talentenpool. In deze ‘pool’ zijn de beste spelers van de JO17 en JO19 samen gebracht. Samen met jeugdige talenten uit de selectie wordt er op maandag een extra training verzorgd onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Peter Klomp. Baas: “Het tweede elftal bestaat al voornamelijk uit jonge spelers. En deze ‘tussenstap’ zal samen met de inschrijving van een onder de 23-elftal, een bijdrage gaan leveren bij een prima aansluiting tussen jeugd en eerste elftal.”