Bij Smitshoek is de doorstroming van jeugd cruciaal. Richard Middelkoop, de coach van het eerste team, licht met speler Sean Verburg toe hoe de club te werk gaat. Middelkoop opent met een interessante stelling om de visie van Smitshoek te accentueren. Onlangs besloot de club om niet verder te gaan met Mustapha Ceelen, een oud-prof die als linksback behoorlijk uit de voeten kan. “We hebben op die plaats een jongen die op termijn ook goed kan worden”, vertelt Middelkoop. “Zijn naam is Ramon van der Wal en we willen niet dat zijn doorstroming geblokkeerd wordt, ook al is Ceelen een prima speler.”
In het eerste team van Smitshoek staan zes spelers die de eigen opleiding doorliepen. De eigen kweek, zoals dat vroeger nogal eens in de Panini-albums werd genoemd. Van de 24 selectiespelers van de vereniging is de helft begiftigd met Smitshoek-DNA. “Eigen jeugd is alles voor ons, zij vormt ons handelsmerk”, weet Middelkoop.
Dat talentvolle voetballers de club trouw blijven wanneer zij vanuit de A-jeugd komen, heeft niet te maken met een grote financiële compensatie. Wanneer een talent snel zijn zakken wil vullen, moet hij vooral naar een andere club verkassen. “Wij bieden een goede begeleiding en opleiding en bieden randvoorwaarden die andere clubs vaak niet kunnen bieden”, aldus Mddelkoop. “Als een voetballer in zichzelf wil investeren, doet hij er goed aan om bij ons te blijven. We hebben drie trainers bij het eerste elftal en hebben daarnaast een uitstekende medische staf. Alles is perfect geregeld bij de club, we stoppen veel tijd in de organisatie rondom trainingen en wedstrijden. Het is geen rommeltje bij ons, waardoor de sfeer ook altijd goed is. Uiteindelijk blijken voetballers daar toch erg gevoelig voor te zijn.”
Talentvolle A-junioren mogen op maandag met de selectie meetrainen. Zij profiteren van de kennis van een man als Frank Karreman, een oud-prof die bij Capelle overbodig was maar bij Smitshoek andere verdedigers haarfijn kan uitleggen hoe ze moeten staan om controle over de situatie te krijgen. “We streven een mix na van routine en talent”, weet Middelkoop. “Karreman is een jongen die jongeren graag op sleeptouw neemt en in de wedstrijd scoort hij altijd een zeven in het centrum. Omdat Frank die zeven altijd haalt, kunnen we op de backposities jonge jongens opstellen die soms nog foutjes maken. Zij scoren soms een vijf maar kunnen eens door het ijs zakken omdat Frank dat met zijn constante prestaties compenseert. Per saldo komen we op een voldoende uit.”
De 23-jarige Sean Verburg beaamt de zienswijze van zijn trainer. Als linksbuiten krijgt hij de ruimte om zichzelf te ontplooien. “Smitshoek is een fantastische club”, stelt Verburg. “Ik ben bij deze club begonnen en houd het er voorlopig nog graag vol. Er is een enorme saamhorigheid in de selectie, wat voor een groot deel komt doordat we elkaar allemaal kennen vanuit de jeugd. We gaan ook naast het veld veel met elkaar om. Stappen, een biertje drinken. We gaan met de club ook eten bij Van der Valk.”
Van den Burg is rechtsbenig en daar ligt volgens hem ook zijn kracht. Zoals het de moderne buitenspeler betaamt, komt hij vaak naar binnen om op doel te pegelen. “Ik mag alleen nog wat meer scoren”, is hij zelfkritisch. “Vroeger was dat mijn sterke punt, maar de laatste maanden hapert het nogal. We winnen ook lang niet altijd met Smitshoek, maar spelen soms tegenstanders echt helemaal overhoop met goed positiespel dat het gevolg is van visie. Dat ik daar deel van mag uitmaken, maakt mij erg trots.”