Youk Tak: de stille kracht van Virtus

0
195

Hij doorliep alle jeugdelftallen bij de club en staat nu al weer vijf jaar zijn mannetje in het eerste team van Virtus. Youk Tak (23) vervult als ‘stofzuiger’ een belangrijke rol op het middenveld bij de zondag derdeklasser.

Volgens Virtus-trainer Jack Sweres is Youk Tak van onschatbare waarde voor zijn ploeg. De verdedigende middenvelder valt binnen de lijnen vaak niet erg op, maar vormt volgens hem een belangrijke schakel in zijn blauw-witte formatie. “Hij is een beetje de stille kracht van ons team”, zegt Sweres over zijn nummer zes. De persoon in kwestie kan lachen om deze woorden van zijn oefenmeester. “Ik ben inderdaad niet de persoon die de ballen erin schiet of die achterin de aanvallers uitschakelt. Als verdedigende middenvelder loop ik eigenlijk overal en nergens om ballen af te pakken en vervolgens weer in te leveren bij mijn ploeggenoten. Ik ben zeg maar de stofzuiger van het team.”

Tak speelt al zijn hele voetballeven bij de zondagclub uit Zevenbergen. “Ik begon in de F-jes bij Virtus en heb er alle jeugdelftallen doorlopen. Als eerste-elftalspeler heb ik het hier nog altijd erg goed naar mijn zin. Ik ken iedereen bij de club en mijn vrienden voetballen ook hier. We hebben een jong en gezellig team, dat is ook erg fijn. Als spelers hebben we dezelfde hobby’s naast voetballen. Zo houden we allemaal van een goed feestje, al drinken we op zaterdagavond uiteraard met mate”, voegt hij hier lachend aan toe.

Op Sportpark De Meeren wreven ze zichzelf afgelopen zomer eventjes in de ogen nadat de KNVB de competitie-indeling van het nieuwe seizoen bekend had gemaakt. Virtus 1 speelt in district West 2 regio Rotterdam. “Iedereen vindt dit wel jammer hoor. Dit betekent dat we geen derby’s spelen. Zonde, want dat zijn goede wedstrijden voor de baromzet”, zegt Tak. Zevenbergen ligt in een uithoek van Brabant, dus geografisch gezien is de keuze van de KNVB niet heel gek. “Maar ik had liever wat potjes in de regio gespeeld, want het is leuker om tegen bekenden te spelen.”

De indeling in de regio Rotterdam heeft ook voordelen volgens Tak. “We spelen al jarenlang in de derde klasse en willen graag eens promoveren. Misschien is dit wel het seizoen dat het gaat gebeuren. Het niveau in deze regio is naar mijn mening lager dan in de competities met louter Brabantse clubs. Zelf doen we bovenin mee. Ik denk dat we ons kunnen kwalificeren voor de nacompetitie en dan zien we wel wat er mogelijk is.” Gaat Tak zich meer met aanvallen bemoeien om deze doelstelling te bereiken? “Nee hoor”, lacht de nummer zes. “Ik blijf ballen afpakken en lever ze daarna in bij mijn teamgenoten. Dan mogen zij het spel maken.”